logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xilinx Spartan 3A - Webpack ISE przestał programować FPGA

kekon 15 Nov 2016 10:32 3249 6
ADVERTISEMENT
  • #1 16062701
    kekon
    Level 19  
    Help: 10
    Rate: 47
    Programuję układy Xilinx Spartan 3A w środowisku Webpack ISE v. 14.7 w Windows 10 64-bit. Używa programatora firmy Digilent (USB-JTAG Programming Cable).
    Przez kilka miesięcy od zainstalowania Win10 i Webpack ISE wszustko działało OK.
    Lecz nagle przy próbie programowania układu w Impact cały czas dostaję komunikat "Invalid device driver license" i... koniec.

Oto fragment loga po wywołaniu opcji programowania:

INFO:iMPACT - Digilent Plugin: Plugin Version: 2.4.4
    INFO:iMPACT - Digilent Plugin: no JTAG device was found.
    AutoDetecting cable. Please wait.
    *** WARNING ***: When port is set to auto detect mode, cable speed is set to default 6 MHz regardless of explicit arguments supplied for setting the baud rates
    PROGRESS_START - Starting Operation.
    Connecting to cable (Usb Port - USB21).
    Checking cable driver.
     Driver file xusb_emb.sys found.
     Driver version: src=1029, dest=1029.
     Driver windrvr6.sys version = 11.5.0.0. WinDriver v11.5.0 Jungo Connectivity (c) 1997 - 2014 Build Date: Jan 26 2014 x86_64 64bit SYS 13:30:18, version = 1150.
    Invalid device driver license.
    Cable connection failed.

Czy ktoś z was miał podobny problem ?
    Próbowałem już dosłownie wszystkiego (włącznie z dwukrotnym przeinstalowaniem całego WebPack ISE, sterowników itp.) ale bez efektu.
    Programator pojawia się prawidłowo w menedżerze urządzeń ale Impact ciągle wyświetla "Invalid device driver license."
  • ADVERTISEMENT
  • ADVERTISEMENT
  • #3 16067820
    kekon
    Level 19  
    Niestety nie. Robiłem to już kilkanaście razy bez efektu. Zastanawiam się czy nie przestawić się na Alterę bo z Xilinxem jest coraz więcej problemów.
  • #4 16067867
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 625
    Rate: 735
    Ja miałem taką sytuację na Vivado i nowszych płytkach - pomogła zmiana komputera na inny :D Niestety wsparcie = 0.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 16068214
    kekon
    Level 19  
    Na Vivado też mi nie działa bo mam i WebPack i Vivado na tym samym kompie.
    Też się przymierzam do zainstalowania na innym komputerze bo nie widzę innego wyjścia. W odbydwu środowiskach są instalowane dokładnie te same sterowniki (windrv6.sys). Są to dokładnie takie same pliki. Nie mogę zrozumieć dlaczego Xilinx nie zrobił do tej pory porządku z tymi sterownikami i jest tak słabe wsparcie.
    Takie rzeczy często sie pojawiają gdy Windows instaluje kolejne aktualizacje - potem coś przestaje działać; albo jaki program albo problem ze sterownikami.
  • ADVERTISEMENT
  • #6 16068387
    Anonymous
    Anonymous  
  • #7 16069393
    kekon
    Level 19  
    Obecnie Windows 7, Win8, Win10 posiadają uniwersalny sterownik (standardowo wbudowany w system operacyjny) WinUSB który nie wymaga żadnej instalacji (tylko w przypadku Win 7 wymagany jest plik INF ale może być nawet bez podpisu cyfrowego). Używam go do moich urządzeń, które wykonuję. Aby z niego skorzystać podłączone urządzenie musi wysłać dodatkowy deskryptor (zostało to wymyślone przez Microsoft), który wskazuje, że urządzenie jest klasy "WinUSB". Ten sterownik jest uniwersalny i do programatorów idealnie by się nadawał. Ten "Jungo WinDriver", który jest używany przez Xilinx jest już przestarzały i nie rozumiem dlaczego firma do tej pory tego nie zmieniła.
    WinUSB nie wymaga żadnych licencji ani nawet instalacji po prostu działa od razu.

Topic summary

✨ Użytkownik zgłasza problem z programowaniem układów Xilinx Spartan 3A w środowisku Webpack ISE v. 14.7 na systemie Windows 10 64-bit, gdzie napotyka komunikat "Invalid device driver license" podczas próby programowania. Pomimo wcześniejszej poprawnej pracy, problem pojawił się po aktualizacji systemu. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym zmianę komputera, co pomogło w podobnych przypadkach. Wskazano również na problemy z przestarzałymi sterownikami Jungo WinDriver, które są używane przez Xilinx, oraz na możliwość skorzystania z uniwersalnego sterownika WinUSB, który nie wymaga instalacji ani licencji.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT