logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zakodować kluczyk i zmienić ustawienia alarmu w Passacie 2003?

PabloS71 13 Lip 2005 15:32 4962 14
REKLAMA
  • #1 1650836
    PabloS71
    Poziom 11  
    Witam !
    Potrzebuje PILNIE zakodowac nowy kluczyk i zmienic ustawienia w alarmie (czyli trzeba sie zalogowac w VAGu).
    Mam Passata rocznik 2003 i zamiast kodu 4-cyfrowego przy kluczykach jest 7-cyfrowy.
    - Polski VAG zada 4-cyfrowego kodu (ponoc sa programy ktore robia konwersje -jakie? gdzie ? a i tak potrzebuja tych danych co ponizej).
    - VAG-COM - oferuje logowanie z wykorzystaniem tzw. 7digit SKC - czyli pewnie ten moj 7-cyfrowy numer z przywieszki, ALE dodatkowo:
    1. Trzeba podac numer WSC (warsztatu): silnik ma WSC=05314, reszta sterownikow: 05311 a licznik (immobilizer jest zintegrowany z licznikiem)
    ma numer 00000 (tyle pokazuja rozne VAGi).
    2. Numer dilera.
    3. Numer importera.
    4. Data zakodowania immobilizera przez dilera.
    Mam oryginalny Fahrzeugbrief - jest tam jakas naklejka ale nie bardzo potrafie ustalic te brakujace 4 wartosci potrzebne do zalogowania sie do VAGa i zakodowania kluczyka.

Ktos potrafi pomoc ?

Jesli nie tu to prosze na maila:
    pablos17(_at_)poczta.onet.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1657077
    MarioRz
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    widzę że masz problem odpisz ma pw
  • #3 1671829
    PabloS71
    Poziom 11  
    DZIEKI za POMOC !!!

Naprawde znasz sie na rzeczy !
    Chcialbym miec taka wiedze (i warsztat tez ;).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1671864
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    No to jak ktoś potrzebuje to jest kalkulator (przelicznik z 7 na 4 cyfry).
    Nie używałem go bo nie był mi potrzebny.
    Potrzebne są:
    -nr dealera
    -nr importera

Aha, miałem gdzieś listę dealerów z ich ID, ale usunąłem ją.
    Gdyby jeszcze istniała lista importerów ID to wtedy życie byłoby prostsze dla niektórych :D

miłej zabawy
    Załączniki:
    • liczpin.zip (212.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1677112
    marian999
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam !!! mam podobny problem z seatem toledo 99r 1,9 tdi komputer jest od innego auta licznik od innego a kluczyki trzeba dorobic jak to zrobic aby sie nienarobic vag ma zrobic i zarobic????????
  • #6 1677303
    Piotr1975
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    marian999 napisał:
    witam !!! mam podobny problem z seatem toledo 99r 1,9 tdi komputer jest od innego auta licznik od innego a kluczyki trzeba dorobic jak to zrobic aby się nienarobic vag ma zrobic i zarobic????????

Jestes len i chcesz wiedziec wszytsko za darmo a to w parze ze soba ni idzie
  • REKLAMA
  • #7 1677626
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    marian999 napisał:
    witam !!! mam podobny problem z seatem toledo 99r 1,9 tdi komputer jest od innego auta licznik od innego a kluczyki trzeba dorobic jak to zrobic aby się nienarobic vag ma zrobic i zarobic????????

Wejdź tu:
    http://obd2.pl/forum/

Tam dość często i dużo o tym piszą choć niechętnie dzielą się wiedzą z nowymi, jakby sami urodzili sie fachowcami. :D
    Raczej przyglądają się.
    Poszukaj, a znajdziesz.
    Wpisz "kodowanie kluczyka"
  • #8 1677687
    PabloS71
    Poziom 11  
    Tak to niestety jest - ciagle tego doswiadczam. Ile razy chesz sie czegos dowiedziec od tych, ktorzy juz cos wiedza - zmowa milczenia.
    A nie urodzili sie z ta wiedza - gdzies znalezli materialy (nie dadza Ci i nie powiedza gdzie) albo ktos im powiedzial - ale Ci nie powiedza.
    FENOMEN !!!
    Ale w Polsce !
    Na brytyjskich i amerykanskich forach ludzie sa DUZO bardziej zyczliwi.

A teraz - ad rem:
    Ja mialem nieco prostsza (???) sytuacje: moj komputer z licznikiem i jednym kluczykiem - wspolpracowaly. Ja chcialem dokodowac dodatkowy, drugi kluczyk. Prawie kazdy soft to robi, Polski VAG, VAG-COM, ale: potrzebujesz kodu. 4-cyfrowego albo - jak opisalem na poczatku tej dyskusji - 7-cyfrowego i paru innych danych. Okazuje sie zreszta, ze 7-cyfrowy wazny jest tylko 24h i potem trzeba miec soft albo hardware (VAS) albo i jedno i drugie (to najpewniej) zeby wygenerowac nowy.
    Przewaznie 4-cyfrowy wystarcza, chociaz np. niektore opcje w VAG-COMie
    dostepne sa po wprowadzeniu kodu 7-cyfrowego.

A wiec: pytanie kluczowe - czy masz kod, najlepiej 4-cyfrowy ?

Jesli nie - to - mozesz zrobic tak jak ja - podjedz do kogos kto ma sprzet i wiedze (ja skorzystalem z uslug MarioRz - z tej dyskusji, patrz wyzej) i ten ktos Ci pomoze. U mnie wylutowal eprom z komputera, odzyskal kod a potem zakodowal kluczyki uzywajac VASa.
    W zasadzie sam bym to mogl zrobic, bo: mamy w firmie programator epromow (wiec moge zczytac zawartosc), mam rozne softy (np.: VAG-COM, polski VAG - pelno ich w sieci, jak nie znajdziesz - to daj znac, podesle Ci linki) i mam interfejs pomiedzy laptopem a samochodem - OBDII - chcialem go zrobic ale w koncu kupilem na Inecie (problem z kupnem wtyczki a koszt czesci skladowych niewiele nizszy od gotowego intefejsu - zaplacilem 100zl).
    Dlaczego sam tego nie zrobilem i musialem zrobic ponad 340km i jeszcze zaplacic (i to niezle) - bo nie znalazlem NIKOGO, kto by mi powiedzial ze to wlasnie w tym epromie jest kod i pod jakim adresem...
    That's life...

Ale Ty masz troche inna sytuacje - inny licznik i inny komputer - wg mnie kluczowe znowu jest - czy masz kod ?

Pozdro/PabloS(~;
  • REKLAMA
  • #9 1679106
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    Musisz wiedzieć że nie wszystkie informacje leżą w internecie za free, za niektóre trzeba zapłacić lub podzielić się swoją wiedzą na wymianę. Obecnie chcąc uniknąć sytuacji jaka zaistniała w dziedzinie GSM (Simlocki po 5zł lub w gimnazjum na dużej przerwie za piwo) dostep do takich informacji jest nieco utrudniony. Rynek się psuje fachowcy się bronią. Moim zdaniem jest to zrozumiałe.
  • #10 1679140
    marian999
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    oki wszytko wiem dzieki kolego !!!! ja zajmuje sie samochodami i vagiem tez elktonika i diagnostyka silnikow ale niekodowalem jeszcze musze szczytaade c eprom wiem ale z komputera z licznika bo niemam kodu 4 cyfrowego ani nawet 1 kluczyka ale cos wykobinuje dzieki za porade !!!
  • #11 1679603
    MarioRz
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    marian999 masz problem odpisz na pw

Dodano po 29 [minuty]:

nie święci garnki lepią ale te informacje są trudno dostępne z jednej prostej przyczyny (przed złodziejami) jeśli wszyscy mieli by swobodny dostęp do zabezpieczeń w samochodzie to jak myślisz PabloS71 ile byś się cieszył swoim passatem ? sam się zastanów o co pytasz? kij ma dwa końce. To jest net a dostęp mają wszyscy. Z jednej strony chciało by się wiedzieć jak najwięcej ale jak się popatrzy z drugiej stony to ...... pozdrawiam
  • #13 1681441
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    JAFO napisał:
    marian999 napisał:

Wejdź tu:
    http://obd2.pl/forum/

Tam dość często i dużo o tym piszą choć niechętnie dzielą się wiedzą z nowymi, jakby sami urodzili się fachowcami. :D
    Raczej przyglądają się.
    Poszukaj, a znajdziesz.
    Wpisz "kodowanie kluczyka"

tak tam jest ale tutaj też tak jest przecież to w waszej gesti[naszej]rozjaśniać wszystko i ustawić tamtych w ciemnościach
    podoba mi się postawa mario.rz
    pozdrawiam
    ps. wejdżcie do działu softwere i obejrzyjcie posty kolobosa ,
    to jest facet który ma na celu nauczyć za free[ima wiedzę!] -podziwiam

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy kodowania nowego kluczyka i zmiany ustawień alarmu w Volkswagenie Passacie z 2003 roku, gdzie zamiast standardowego 4-cyfrowego kodu używany jest 7-cyfrowy numer SKC. Polski program VAG wymaga 4-cyfrowego kodu, natomiast VAG-COM umożliwia logowanie za pomocą 7-cyfrowego SKC, ale wymaga dodatkowo podania numeru WSC (warsztatu), numeru dealera, numeru importera oraz daty zakodowania immobilizera przez dilera. Użytkownik posiada oryginalny Fahrzeugbrief, lecz nie potrafi zidentyfikować wszystkich potrzebnych danych do logowania. W dyskusji pojawiła się informacja o istnieniu kalkulatora konwertującego 7-cyfrowy kod na 4-cyfrowy, jednak do pełnej operacji potrzebne są także numery dealera i importera, które są trudne do zdobycia. Wskazano również, że 7-cyfrowy kod SKC jest ważny tylko 24 godziny i do dalszego kodowania może być potrzebny specjalistyczny sprzęt VAS lub oprogramowanie. Poruszono temat ograniczonego dostępu do tych informacji ze względu na zabezpieczenia antykradzieżowe oraz fakt, że fachowcy często nie udostępniają wiedzy publicznie. Wskazano fora internetowe, takie jak obd2.pl, jako źródło wiedzy, choć z zastrzeżeniem, że informacje tam są udostępniane niechętnie. W dyskusji pojawiły się także uwagi o konieczności posiadania zgodnych komponentów (licznik, komputer) do prawidłowego kodowania kluczyków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA