logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MERCEDES ACTROS MP4 - EBS KNORR KASETA STERUJĄCA - DLA ZNAWCÓW

immocar 01 Gru 2016 09:55 11157 11
REKLAMA
  • #1 16097252
    immocar
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Witam.
    Problem mianowicie jest z kasetą sterującą ebs knorr ponieważ po włączeniu zapłonu nie podaje napięcia na zawór sterujący siłą hamowania na naczepę. Jaltest wyrzuca błąd zaworu VMR - zwarcie do masy.
    Dodam iż po podmianie kasety ebs problem ustępuje. Więc można pominąć zwarcia na instalacji i na samym zaworze.
    Pytanie co jest uszkodzone w kasecie ebs?
    Na pierwszy rzut i po pomiarach multimetrem nie widać uszkodzeń. A jednak któryś z układów musi byc uszkodzony .
    Może ktoś przerabiał taki temat ?
  • REKLAMA
  • #2 16097755
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1168
    Jak możesz to wrzuć zdjęcie płyty kasety.
  • #3 17017870
    KMAuto-Klinika
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    witam. udało Ci się naprawić tego Actrosa? bo mam ten sam problem. Błąd 200403 zawór sterujący przyczepy. zwarcie do plusa. nie wiem gdzie tego szukać? czy to kaseta będzie winna?
  • REKLAMA
  • #4 17018164
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 819
    Jestem prawie pewien że to nie wina kasety. Najprawdopodobniej uszkodzony masz czujnik ciśnienia w zaworze sterującym przyczepę. System Knorr Bremse jeśli w którymś zaworze czy to zawór przyczepy czy osi przedniej lub tylnej wykryje problem z czujnikiem ciśnienia poprostu wyłącza cały podzespół nie podając do uszkodzonego modułu napięcia. Po takim błędzie aby system powrócił do pracy trzeba manualnie skasować błąd. Jeśli błędów jest więcej procedurę wykonuje się wiele razy. Dlatego że jedna procedura kasuje tylko 1 błąd.
  • #5 17018190
    KMAuto-Klinika
    Poziom 10  
    zawór był przekładany z innego i nic to nie dało dalej ten sam błąd. przełożyliśmy kasete i błędów brak. także wina raczej w kasecie.
  • #6 17018216
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ok ale to nic nie da jeśli nie skasujesz błędu. Bo ecu ebs jeśli na wykluczony moduł nie poda napięcia to nigdy się nie dowie że jest wymieniony i sprawny.
  • REKLAMA
  • #7 17018230
    immocar
    Poziom 12  
    Podobno te kasety są wadliwe w pierwszych rocznikach MP4.
    SŁawomirpiotr o jakiej procedurze mówisz że trzeba ją kasować manualnie ?
    SD jest opcja resetu sterownika i nawet sam program kieruje aby najpierw wykonać reset ale to za zwyczaj nic nie daje.
  • #8 17018242
    KMAuto-Klinika
    Poziom 10  
    myślę że usterka leży po stronie BGA.
  • REKLAMA
  • #9 17018245
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Mój nick to "stanisławpiotr" a wspominam tu o procedurze kasowania błędu opisanym w biuletynach Knorr Bremse ,Texa,Man.
  • #10 17018265
    immocar
    Poziom 12  
    Sorki za nic tak mi się jakoś przycisnęło :)
    W MAN są błędy bezpieczeństwa które się kasuje procedurą.
    Możliwe że problem jest w BGA tylko że jeszcze nie robiłem próby :)
  • #11 17018274
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Wiele osób w ten sam sposób mysli co kolega "MAuto-Klinika " kupując nowe moduły lub używane. Lecz przeważnie jeden na dziesięć modułów jest uszkodzony reszta udaje sie zresetować wykasować lub przeprogramować oprogramowanie systemem "neo" Knorr Bremse.

Dodano po 5 [minuty]:

Kolego jeśli ci bardzo zależy podam ci tą procedurę ale tylko na pw. Jesli ci ona pomoże to liczę że zaliczysz ja jako pomocny post.
  • #12 18575197
    immocar
    Poziom 12  
    Naprawiłem.
    Zapraszam na PW

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kasetą sterującą EBS Knorr w Mercedesie Actros MP4, gdzie po włączeniu zapłonu nie podaje napięcia na zawór sterujący siłą hamowania naczepy, a system Jaltest wskazuje błąd VMR - zwarcie do masy. Po wymianie kasety problem ustępuje, co sugeruje uszkodzenie kasety EBS. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w czujniku ciśnienia zaworu lub w BGA, a także podkreślają konieczność manualnego kasowania błędów w systemie EBS. Wspomniano o wadliwości kaset w pierwszych rocznikach MP4 oraz o procedurach resetowania błędów w systemach Knorr Bremse.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA