logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros MP4 automat - skrzynia biegów wyrzuca na luz

nowykierowca123 06 Lip 2021 15:20 11055 3
REKLAMA
  • #1 19509712
    nowykierowca123
    Poziom 6  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich, mam taki problem ze skrzynią biegów w Mercedes Actros MP4 1845 z 2011r. a mianowicie podczas jazdy gdy silnik i skrzynia się rozgrzeją to w pewnym momencie skrzynia biegów wyrzuca na luz, czyli N i dodatkowo zrzuca biegi aż samochód się zatrzyma i wtedy na desce rozdzielczej świeci się duża literka N i obok niej miga mała N1 i nic nie można zrobić, żadnego biegu wrzucić. Dopiero jak poczekam kilkanaście minut wszystko wraca do normy, skrzynia zmienia biegi ale za jakiś czas wszystko znowu się powtarza. Co może być przyczyną? Był robiony test komputerem wyszedł negatywnie test hamulca wałka pośredniego. Czy to może być przyczyną czy coś jeszcze? Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19511882
    hubert04
    Poziom 25  
    Ocena: 407
    Zajrzyj do sprzęgła oraz przy okazji do hamulca
  • REKLAMA
  • #3 19517567
    nowykierowca123
    Poziom 6  
    Ocena: 14
    Problem dotyczący wyrzucania biegów podczas nagrzania się skrzyni wyrzuca na luz i nie można znaleźć biegów. Zasięgnąłem info że to prawdopodobnie jest sterownik skrzyni biegów który w momencie nagrzania rozłącza biegi jest uszkodzony i nie naprawiany dlatego ze jest to sterownik hybrydowy. Zostaje wymiana na nowy albo używany tylko musi być wyczyszczony z informacji auta do którego został montowany. Czy macie jakieś kontakty gdzie można używany sterownik wyczyścić i zaprogramować go pod mój ciągnik siodłowy? Proszę o pomoc jak coś może być na priv pablo29-91(_at_)tlen.pl.
  • #4 21158162
    kosa_1611
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam. I jak historia się zakończyła bo mam ten sam objaw
REKLAMA