logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros MP2 problem ze sterownikiem skrzyni biegów

mazisan 24 Paź 2020 16:54 5925 9
REKLAMA
  • #1 18997214
    mazisan
    Poziom 2  
    Witam, mam problem ze skrzynią biegów w Mercedes Actros MP2 3244, jest to wywrotka z 2006 roku ze skrzynią EPS ze sprzęgłem. Mianowicie po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zatrzymałem i zgasiłem pojazd, wszystko działało ok. Po ponownym odpaleniu znikła wartość biegu jałowego na wyświetlaczu "N" i wyskoczył komunikat o wprowadzenie ponownego nauczania skrzyni biegów. Podczas próby nauczania wyskakuje błąd BS 31 "błąd wprowadzania" mimo poprawnego nauczania. Po zaciągnięciu do serwisu na komputerze wyskakiwał błąd nieprawidłowa masa elektro zaworów zostało sprawdzone masy są porządku, na kostce do sterownika skrzyni wszystkie wartości są prawidłowe, podejrzany był sam sterownik. Podłożyliśmy inny sterownik błędy zgasły, skrzynia nauczanie duże przeszła i samochód zaczął normalnie przerzucać biegi na tym sterowniku. Pojeździłem dwa dni bez problemu i żadnych objawów, po czym na trzeci dzień stało się to samo co na samym początku na tamtym sterowniku - po zgaszeniu i ponownym odpaleniu biegi znikły i zapalił się ten sam komunikat przeprowadź nauczanie, i teraz pytanie czy coś może uszkadzać sterownik czy ten drugi sterownik też jest uszkodzony bo był założony używany. Dodam jeszcze że ani stary ani nowy nie reaguje na schłodzenie.
  • REKLAMA
  • #2 18997496
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3598
    mazisan napisał:
    Po zaciągnięciu do serwisu

A wiesz, że w tym aucie można uruchomić z kierownicy biegi awaryjne? Oczywiście nie w każdym przypadku, ale warto na początek to sprawdzić. Jeżeli z kierownicy sie nie da, to jeszcze można wrzucić bieg bezpośrednio (mechanicznie) na skrzyni przy pomocy takiego smerfnego narzędzia.
  • REKLAMA
  • #3 18998164
    mazisan
    Poziom 2  
    Gerri napisał:
    mazisan napisał:
    Po zaciągnięciu do serwisu

A wiesz, że w tym aucie można uruchomić z kierownicy biegi awaryjne? Oczywiście nie w każdym przypadku, ale warto na początek to sprawdzić. Jeżeli z kierownicy sie nie da, to jeszcze można wrzucić bieg bezpośrednio (mechanicznie) na skrzyni przy pomocy takiego smerfnego narzędzia.

Tak wiem ale z kierownicy się nie dało a nie posiadam klucza do wbicia awaryjnego biegu na skrzyni.
  • REKLAMA
  • #4 18998174
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 313
    Cześć.
    Wymieniałem sam sterownik, czy sterownik z elektrozaworami?
  • #5 18998518
    mazisan
    Poziom 2  
    gucio~1 napisał:
    Cześć.
    Wymieniałem sam sterownik, czy sterownik z elektrozaworami?

sam sterownik wymieniłem i było dwa dni ok
  • #6 18999616
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 313
    Pod sterownikiem też są elektrozawory. Ścieżki, połówek i hamulca wałka pośredniego. Sprawdzaliście je?
  • REKLAMA
  • #7 20277243
    keczap34
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Mercedes Actros MP2 problem ze sterownikiem skrzyni biegów Witam.Czy ktoś miał taki problem dodam że to się dzieje podczas rozgrzanego auta i jak dojeżdżam do swiateł jak skrzynia wychamowuje auto,musze odczekać około 15min.i wszystko wraca do normalności na około godzinke mp3 2644 2011roku
  • #8 20277467
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Cześć
    Może jakieś błędy byś podał? Na razie wiadomo że masz awarię - a błędów różnych dla skrzyni są setki. Nie jesteśmy wróżkami kolego. Odczytaj błędy w skrzyni i sterowniku FR i wróć ponownie. Błędy można odczytać na ekranie licznika.
  • #9 20277487
    keczap34
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Coś takiego mi się udało odtworzyć na FR MBS 0024465002 , MW01 19 ,BW01 01010001 pozdrawiam.
  • #10 20277489
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    To jest numer katalogowy części (komputera FR). Szukaj dalej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatyczną skrzynią biegów w Mercedesie Actros MP2 3244 z 2006 roku, która po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów przestaje wskazywać bieg jałowy "N" i wymaga ponownego nauczania. Po wymianie sterownika skrzynia działała przez dwa dni, po czym problem powrócił. Użytkownik sprawdził masy elektro zaworów oraz wartości na kostce do sterownika, które były prawidłowe. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie elektrozaworów pod sterownikiem oraz odczytanie błędów w skrzyni biegów, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA