logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros MP3 - problem z EPS i sprzęgłem, kody błędów 4540 i 3121

matysiak91 19 Cze 2024 20:09 1059 6
REKLAMA
  • #1 21125239
    matysiak91
    Poziom 2  
    Mercedes Actros MP3 problem z EPS ze sprzęgłem.
    Mam problem z mercedesem jak wyżej, jakieś dwa tygodnie temu kierowca zadzwonił, że auto wrzuciło N i nie ma na nic reakcji, podjechałem i po 30 min udało się wrzucić bieg 2, po przejechaniu ok 3-4 km auto działało jak nowe. W trakcie awarii świecił się na czerwono GearShift, który sam zgasł. Następnego dnia podjechałem na komputer zobaczyć, jakie błędy zapamiętał, deska była czysta brak błędów i w pamięci zostały tylko dwa związane z tą sytuacją, którą powyżej przytoczyłem
    Kody błędów to:
    1)Czujnik temperatury oleju skrzyni
    Odcięcie 4540 (0x2D28)
    2)Elektrozawór MGB
    Odcięcie 3121 (0x1f15)
    Problem powrócił wczoraj, ale kierowca dotoczył się na 2 na parking, zgasił i po chwili odjechał, oczywiście błąd GearSfift zgasł znowu sam.
    Dzisiaj miałem ten sam problem, po zrobieniu 40km po mieście biegi zginęły, postałem 10min i odjechałem. Po przejechaniu 2km wyskoczył GearShift i auto zostało na 5 biegu, dodam tylko, że jak wyskoczy ten błąd to auto zostaje na takim biegu na jakim jechało, a jeżeli błąd wyskoczy na N to niestety dopoki nie ostygnie auto nie ruszy, bo nie reaguje na joystick...zjechałem na tym 5 biegu przez całe miasto ok.10km, dojechałem na miejsce bez gaszenia, stygnięcia i auto znowu jak nowe.
    Gdzie szukać przyczyny? Miał ktoś podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 21129740
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Moze pomoże
    Załączniki:
    • 8150902563.pdf (3.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21131145
    maniche
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Sprawdź instalację do wybieraka. Ten mgb znajduje się w wybieraku.
  • REKLAMA
  • #4 21133281
    matysiak91
    Poziom 2  
    Dzisiaj został wymieniony sterownik/moduł skrzyni biegów, po programowaniu na nowo auto bardzo często zrzuca bieg na N i wyskakuje błąd GS 05, trzeba zgasić, odczekać i jedzie się dalej kilka km albo kilkaset metrów. Nauczanie przechodzi, ale po wciśnięciu sprzęgła powietrze jest bardzo dziwnie zbijane przez auto, przed wymiana sterownika tak nie pracował. Mechanik wskazuje jakiś problem z powietrzem, dla mnie zastanawiający jest fakt, że stało się to po wymianie sterownika.
  • REKLAMA
  • #5 21133344
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    A czujnik obrotow skrzyni biegow ten po lewej stronie wymieniales? Pod lapa skrzyni jest.
  • #6 21133380
    matysiak91
    Poziom 2  
    Nie, bo do momentu wymiany sterownika nie było takich jazd, żeby rozłączył bieg i sam zmienił na N, bardziej zastanawiam się, czy ten nowy sterownik mi czegoś nie popierdzielił.
  • #7 21133438
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    A jakiej grubosci masz tarcze sprzegla? I jakie cisnienie powietrza na skrzyni? Powinno byc caly czas okolo 7bar

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem Actros MP3, polegający na automatycznym przełączaniu na bieg neutralny (N) oraz błędach związanych z systemem EPS i sprzęgłem. Po wymianie sterownika skrzyni biegów, pojazd często zrzuca bieg na N, co wymaga ponownego uruchomienia silnika. W pamięci błędów zarejestrowano kody 4540 (czujnik temperatury oleju skrzyni) oraz 3121 (elektrozawór MGB). Użytkownik zastanawia się nad wpływem nowego sterownika na działanie systemu oraz sugeruje sprawdzenie instalacji wybieraka i czujnika obrotów skrzyni biegów. Dodatkowo, porusza kwestię ciśnienia powietrza w skrzyni biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA