logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra - jak wczytać wcześniejsze ustawienia po restarcie centrali?

avision 07 Gru 2016 22:01 1530 5
REKLAMA
  • #1 16111905
    avision
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam.
    Jak wczytać wcześniejsze ustawienia tej samej centrali po restarcie z kołków ?
    Obecnie mam tak, że po każdym twardym restarcie centrala zgłasza się z innym ID niż zapisany wcześniej na dysku i nie pozwala sie połączyć z zapisanymi ustawieniami.
    Wszystko wyszło gdy okazało się, że jest padnięta "nowa" bateria CR1220 prosto z Satela podtrzymująca pamięć... Przy każdym wyłączeniu centrali ponowne włączenie skutkowało sypaniem bezsensownych danych i ustawień więc musiałem robić twardy reset i programować od nowa wszystko bo nie szło wczytać wcześniejszych ustawień z komputera przez inne ID centrali. Nie można było tez zalogować się przez klawiaturę.
    BTW nie bardzo rozumiem logikę ulotności pamięci, przecież to powinno trzymać we flashu niezależnie od zasilania.
    No chyba że coś jest inne padnięte. Aż boję się znowu wyłączać centralę.
  • REKLAMA
  • #2 16112001
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Nie możesz sprawdzić jakie jest ID w centrali po resecie i ustawić takie w projekcie.
  • REKLAMA
  • #3 16112244
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 98
    Po pierwsze zaopatrz się w nową baterię.
    Wejdź z kołków w serwis i spisz identyfikator centrali oraz DLOADX z klawiatury.
    Wpisz spisane identyfikatory do ustawień z komputera.
    Połącz się z centralą i prześlij dane.
    Pamiętaj !!! za każdym razem jak robisz zmiany w ustawieniach centrali koniecznie zrób zapis do pamieci flash.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • REKLAMA
  • #4 16112800
    avision
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Nowa bateria założona. Próba wyłączenia centrali wypadła pomyślnie. Wszystko działa po staremu. Tylko mnie martwi to, że taka prosta sprawa jak padnięta bateria podtrzymania zegara rozsypuje cały system. Oczywiście zawsze zapisywałem wszelkie zmiany do pamięci flash. Dla przykładu w załączniku wygląd okna użytkowników po rozsypaniu się centrali. Może niech ktoś sprawdzi u siebie czy to nie jest większy problem Integry po awarii zegara.

Rozmawiałem ze znajomy instalatorem i potwierdził u siebie identyczną sytuację.
    Załączniki:
    • Integra - jak wczytać wcześniejsze ustawienia po restarcie centrali? 1.JPG (140.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 16112807
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    Żeby się nie rozpisywać, ten typ tak ma. Krzaki na liście użytkowników idą w parze z padniętą bateryjką.
  • #6 16114294
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Albo źle założoną. Jak ja miałem całkiem niedawno. :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3262719.html#16017911

BTW. Lepiej jako backup mieć wyeksportowane dane gdzieś na szelki wypadek.
    Sprawdził bym również timery, bo ja miałem na czerwono tak około 90% pomimo, że nie były używane. Aby je zazielenić konieczne było je wszystkie na chwilę zaprogramować na wyłączenie.
REKLAMA