logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odzyskać ustawienia centrali Integra64 po wymianie płyty głównej?

Nomad131 14 Kwi 2024 13:18 669 10
REKLAMA
  • #1 21044877
    Nomad131
    Poziom 7  
    Mam problem z odzyskaniem ustawień centrali Integra64. Po wymianie płyty głównej szukam możliwości odzyskania ustawień. System bardzo rozbudowany. Czujki ruchu, zalania, gazu. Ponadto sterowanie roletami w całym budynku. Drzwi i bramy garażowe. Oświetlenie zewnętrzne. Nie montowałem tego systemu więc nie mam ustawień do programu konfiguracyjnego. Nie pytałbym o to gdybym nie miał żadnych danych ale udało mi się ściągnąć plik tekstowy z programu Integra control w którym mam pewne informacje ale nie do końca potrafię je zinterpretować. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy jest możliwość odzyskania tych danych. Czy czeka mnie ustawianie całego systemu krok po kroku od zera. Mogę przesłać ten plik tekstowy na maila i ewentualnie skontaktować się telefonicznie gdyby ktoś zechciał pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 21044881
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    Co było z poprzednią płytą? Czy też nie wpadłeś na to zeby odczytać wpierw jej konfigurację?
    Jaki plik tekstowy znowu?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21044890
    Nomad131
    Poziom 7  

Właściciel zmienił dostawcę internetu. Trzeba było zmienić konfigurację ETHM. Po podpięciu komputera wszystko padło. Na wyświetlaczu napis uruchomiony STARTER i nic już się dało zrobić. Dzwoniłem do Satela, powiedzieli, że padła pamięć. Płyta była 9-letnia. Kupiłem nową. Chciałbym uniknąć, jeżeli to możliwe, programowania od zera, bo system jest bardzo rozbudowany. Wydobyłem z programu Integra Control plik, prawdopodobnie z opisem makr. Jakieś informacje tam mam, ale chciałbym to skonsultować, bo nie wszystko jest jasne.
  • REKLAMA
  • #4 21044901
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    Jak korzystał z chmury wystarczyło zmienić ustawienia IP i to nawet z klawiatury.
    Dziwne że akurat w momencie podpięcia komputera padła płyta i ukazał się STARTER...Hmm.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21048082
    Nomad131
    Poziom 7  
    Nie było już możliwości uruchomić download. Startowałem ze zworki. Oczywiście z przestrzeganiem kolejności tzn. akumulator, sieć i zdjęcie zworki. Jedyna reakcja napis "Uruchomiony STARTER" i brak dalszej reakcji.
  • REKLAMA
  • #7 21048109
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1495
    Skąpisz informacji. Czyli nie miałeś kodu instalatora i próbowałeś wejść w tryb serwisowy z kołków?
    Zamiast TSa dostałeś Startera? I nawet po wyłączeniu i ponownym włączeniu nadal miałeś Starter?
    A próbowałeś może załadować nowy firmware skoro masz Startera?
  • #8 21048180
    Nomad131
    Poziom 7  

Jak wspominałem, system był około 9-letni. Ja go nie montowałem. Dom został kupiony, a nowy właściciel nie miał i nie ma zamiaru na instalatora. Miał hasła admina i użytkownika, więc mogłem udostępnić dostęp do serwisu i uruchomić download, ale jak już wspomniałem, ta funkcja nie działała. Próba uruchomienia TS z kołków wyświetliła Starter, a próby zmiany firmware'u zawsze kończą się komunikatem błędu. Sam program do flashu się uruchamia, ale nie udaje się wgrać. Próbowałem nie tylko nowe, ale i starsze wersje firmware'u i nic. No niestety trzeba będzie od zera oprogramować. Kłopot w tym, że jest tam sporo rolet, bramy, drzwi, oświetlenie zewnętrzne. I to było załączane pojedynczo grupowo itp. Niestety będę musiał wszystko posprawdzać na piechotę. Nie miałem jeszcze takiego przypadku. Ja zawsze daję właścicielowi dokumentację powykonawczą z wydrukami ustawień centrali.
  • #9 21048222
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    Coś mi tu nie gra :-(.
    Nomad131 napisał:
    hasła admina i użytkownika, więc mogłem udostępnić dostęp do serwisu i uruchomić download
    tylko, że o ile hasłem admina owszem, można udostępnić dostęp serwisu, o tyle downloading wymaga do uruchomienia hasła serwisowego (instalatora), ba - dopiero jego użycie powoduje pojawienie się tej opcji w menu dostępnym dla użytkownika o określonym poziomie dostępu (instalatora). To jakie masz w końcu te hasła?
    Tak samo ten STARTER z kołków. Czy jesteś pewny, że zachowujesz prawidłowy timing przy ściąganiu zworki? Bo TS osiągalny jest przy kilkusekundowym opóźnieniu przy jej ściąganiu, po włączeniu zasilania (gdy przestanie migać LED DIALER), zaś STARTER włącza się po błyskawicznym (rzędu 0,5s) jej zdjęciu z kołków.
    Robiłeś kiedyś cokolwiek na integrze? Ale szczerze...
  • #10 21060554
    Nomad1331
    Poziom 5  
    Po wprowadzeniu hasła administratora udostępniłem dostęp serwisu na godzinę. Okazało się, że zadziałało fabryczne hasło serwisowe. Wiadomo jakie. Niestety download już nie reagował. Start z kołków też. Zaskoczyła funkcja starter. Próbowałem wgrać nowy firmware. Instalacja rozpoczynała się poprawnie, ale zawsze w pewnym momencie zatrzymywała się i zgłaszała błąd. Nie pamiętam już teraz, jaki to był konkretnie tekst. Wysyłam centralę do serwisu. Napiszę, jaka była diagnoza.
    Nową centralę zaprogramowałem na podstawie tego, co udało wyciągnąć się z pliku w smartfonie. Chodziło głównie o przyporządkowanie wejść na ekspanderach tak, aby zaprogramowane widżety obsługiwały konkretne rolety i grupy rolet oraz oświetlenie zewnętrzne. Wejścia na płycie przepiąłem bez zmian, ale musiałbym zmierzyć w domu, gdzie co leci. W większości zadziałało poprawnie. Tylko kilka grupowych ikon nie działa. W jednej grupie działa tylko dół. W innej góra. Ale pojedynczo jest OK. Musiałbym zaprogramować od nowa klawiaturę, a na to nie było czasu. Właściciel wyjeżdżał na dłużej. Głównie chodziło mi o interpretację tego, co udało się wydobyć ze smartfona. No ale to już nieaktualne. Aczkolwiek mogę przesłać ten plik, jeżeli ktoś byłby chętny, aby z ciekawości rzucić okiem. Gwoli ścisłości chodziło o 8 ekspanderów wyjść, 2 klawiatury dotykowe, 1 kontrolę wejścia. Czujki ruchu, zalania, gazu oraz gazu usypiającego. Trochę tego było. W sumie temat zakończony. Dzięki.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.2-3.1.3. Rejestracja/korzystanie z więcej niż jednego loginu. W przypadku stwierdzenia naruszenia niniejszego postanowienia jeden (lub więcej loginów Użytkownika) mogą zostać zablokowane przez Usługodawcę.

• #11 21061715
    Nomad131
    Poziom 7  
    Zaprogramowałem wszystko od początku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskaniem ustawień centrali alarmowej Integra64 po wymianie płyty głównej, która uległa uszkodzeniu. Po podłączeniu komputera do systemu, centrala wyświetliła komunikat "Uruchomiony STARTER", co uniemożliwiło dalsze działania. Użytkownik próbował uzyskać dostęp do trybu serwisowego, jednak napotkał trudności z wgraniem nowego firmware'u oraz z funkcją download. Ostatecznie, po uzyskaniu dostępu do serwisu, udało się zaprogramować nową centralę na podstawie pliku z programu Integra Control, jednak niektóre funkcje grupowe rolet wymagają dalszej konfiguracji. Użytkownik planuje wysłać uszkodzoną centralę do serwisu w celu diagnozy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA