logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świetlówki UVA - - dobór stateczników do świetlówek Philips Cleo 20W

dbard 15 Gru 2016 18:10 1533 7
REKLAMA
  • #1 16129022
    dbard
    Poziom 9  
    Kupiłem 6 świetlówek Philips UVA (Cleo 20W) odzyskanych z "domowego solarium".
    Są to modele o długości 44,4cm i średnicy 26mm.
    Oryginalnie w lampie pracują 2 balasty magnetyczne po 70W i 6 starterów Philips S2.
    Nowe lampy są dosyć drogie. Chciałbym zastosować jakieś pewne rozwiązanie, najlepiej stateczniki elektroniczne z gorącym startem, np. Osram Quicktronic Professional. Niestety nie znalazłem w ofercie starterów 1x20W.
    Może macie jakieś sprawdzone rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16130029
    dbard
    Poziom 9  
    Cytat:
    Tutaj mają niby 20W i ciepły start ale trzeba by dopytać o szczegóły:
    http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/...ki/statecznik-elektroniczny-1x20w-p-7284.html

Problem z tą ofertą jest taki że jednak wolałbym wiedzieć jaki model kupuję.
    Spróbuję skontaktować się z sklepem.

Pozostaje mi wybrać stateczniki HF-Performer 18W i samemu ocenić wpływ na żywotność świetlówek.
    Producenci wyjątkowo rzadko naznaczając czy mówimy o zimnym czy gorącym starcie.
  • #4 16132346
    szybki105
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Z tego co czytam w internecie wychodzi że świetlówki Cleo 20W mają 500 godzin żywotności ?
    https://www.getalamp.pl/isolde-cleo-compact-20w-professional-tanning-lamps.html
    http://prolight.info/pdf_specs/Philips_Cleo_range.pdf
    Z czego może wynikać ten krótki okres czasu to nie wiem, skrętki padają, luminofor czy mieszanka gazów więcej nie wytrzymuje ? Zaawansowany i droższy statecznik elektroniczny niewiele może tu zmienić, oczywiście mogę się mylić, nie zaszkodzi kupić i przetestować.
  • #5 16134268
    dbard
    Poziom 9  
    Zamawiam stateczniki elektroniczne POLAMP EVG 2x18W T8.
    Zrobię małe testy z oscyloskopem i zobaczymy czy lampy statecznik elektroniczny wpłynie pozytywnie na czas pracy tych lamp.
  • REKLAMA
  • #6 16135800
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    dbard napisał:
    Osram Quicktronic Professional. Niestety nie znalazłem w ofercie starterów 1x20W.

Przecież do stateczników elektronicznych nie potrzeba startera...

Jeżeli chodzi o sam statecznik, to polecałbym bardziej jakiś "inteligenty" model Philipsa.
  • REKLAMA
  • #7 16136252
    dbard
    Poziom 9  
    Chciałem napisać o statecznikach.
    Chodzi o serię Philips Performer?
    Typowałem wcześniej na HF-Performer Intelligent 2 14/21/24/39 TL5.
    Nie mogłem dostać w okolicy, kupiłbym choćby 1 do porównania.
    Polamp jest 3-4 krotnie tańszy, a ma zbliżone parametry.
  • #8 16136506
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Zbliżone parametry ma, ale ten Philipsa ma sterownik który (prawdopodobnie) wykryje moc świetlówki.

No ale jeżeli jest Koledze trudno w zdobyciu, proszę najpierw spróbować z tym Polamp. Jak moc się zgadza, to powinno być OK.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił 6 świetlówek Philips Cleo 20W do domowego solarium i poszukuje odpowiednich stateczników elektronicznych z gorącym startem. Oryginalnie lampy pracują z balastami magnetycznymi 70W i starterami Philips S2. W dyskusji pojawiają się propozycje zastosowania stateczników 18W, takich jak Osram Quicktronic Professional oraz POLAMP EVG 2x18W T8. Użytkownicy zwracają uwagę na krótki czas żywotności świetlówek (500 godzin) oraz na różnice między statecznikami, sugerując, że inteligentne modele Philipsa mogą lepiej wykrywać moc świetlówek. Użytkownik planuje testy z oscyloskopem, aby ocenić wpływ stateczników na żywotność lamp.
REKLAMA