logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - Czy nagrzewanie przedwzmacniacza jest normalne po naprawie?

Griegorij 16 Lip 2005 00:49 2578 13
REKLAMA
  • #1 1657233
    Griegorij
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Szanowni grupowicze,
    Posiadam Radmora 5412 który uległ awarii.
    Po naprawie nipokoi mnie fakt nagrzewania się elementów przedwzmacniacza. Otóż tranzystory, rezystory i kondnsatory niektóre są ciepłe inne nawet gorące. Czy to normalne w tych radmorkach?
    Napięcia są prawidłowe, 18V, 26V i 42V wychodzą z zasilaczy. Nie wiem czym to może być spowodowane. Proszę o wypowiedź.
    z góry dziękuję
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 1657256
    kiczi
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    wywal wszystkie elektrolity w zasilaczu i przedwzmacniaczu no oczywiście zimne luty. daj znać jeżeli nie będzię zmian
  • #3 1657291
    Griegorij
    Poziom 11  
    Nie bede nic wymieniał hurtowo bo to do niczego nie prowadzi, to bez sensu.
    Prosze o sugestie n/t ew. usterki albo czy może to normalne bo jeszcze nie miałem z tymi radyjkami do czynienia, jakby nie było elementy są przystosowane do pracy w dosyc wysokiej temoeraturze, w sumie to nie przeszkadza mi to bo wszystko suuper działa.

Jak ktoś ma radmora 5412 proszę o sprawdzenie przedwzmacniacza :) i ew informację czy coś tam się grzeje czy nie :).
    Ja oczywiście biorę się do pracy i zaczynam diagnozę może jaki element.

pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1659179
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1659543
    Griegorij
    Poziom 11  
    No właśnie też dzisiaj tak stwierdziłem, nic nie dymi nic nie trzeszczy, w dodatku wysoka temperatura otoczenia też nie jest bez znaczenia na wypadkową temperaturę poszczególnych elementów. Tak więc problem zażegnałem.

Dziękuję i pozdrawiam
    Grzegorz
  • #6 1659833
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1660081
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Griegorij napisał:
    Nie bede nic wymieniał hurtowo bo to do niczego nie prowadzi, to bez sensu.

Witam! Bardzo mądra decyzja, ciekaw jestem jak by tak w serwisie wymienili wiaderko kondensatorów i tranzystorów, zanim by doszli, że bezpiecznik spalony, ile by ta naprawa kosztowała? Sam przedwzmacniacz, nie powinien się grzać, bo to jest układ napięciowy, chyba, że sumatory, one pracują na większym prądzie, natomiast w Rad morze jest kilka tranzystorów, co pracują jako zasilacze szeregowe i one się faktycznie mocno grzeją, najlepiej byś zrobił, jak byś konkretnie podał oznaczenie według schematu takiego elementu, to w tedy można by to przeanalizować i powiedzieć, czy to jest normalne, czy coś z tym jest nie tak.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1660511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1661652
    Griegorij
    Poziom 11  
    Skoro już męcze szanownych grupowiczów to mam jeszcze pytanko dotyczące przedwzmacniacza. Otóż w trakcie odsłuchu efekt jest taki, że prawy kanał tak jakby lepiej się zachowywał. Tzn. Gra głosniej i bardziej wyrażnie, ptrawy jest tak jakby troszke przytłumiony. Objawia się to szczególnie jak jest dużo niskich tonów. Wtedy różnica jest znaczna. Nawet na wskaźniku wysterowania mocy widać że lewy kanał jest wyraźnie bardziej aktywny. Nie przeszkadza mi to bo od czego ma się balans ale gdyby było dobrze to by było :)Jesli włącze sygnał gdzie dominują tony średnie to tego efentu nie ma. Czyżby jakiś filterek? Napięcia pomierzyłem i wszystko jest ok. Może jakiś tranzystor przypalony? Bo po awarii wymieniałem 1 sztuke ale reszta wydaje się być ok.
    Czy warto zmieniać tranzystory BC413B, które są zastosowane fabrycznie na BC560B? Gdzieś czytałem że mniej szumią.

pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #10 1662016
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    na poczatek zamienił bym miejscami sygnały wchodzące na końcówke mocy to mi powie czy ta rużnica jest z przedwzmacniacza czy a końcówki co do tranzaystorów można by wymienić ale mocno też szumią opory w polaryzacji baz tych tranzystorów
  • #11 1662167
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Zakładam, że żadnych przyrządów nie masz, oprócz miernika, ale posłuchaj rady kolegi i podejdź do tego z miernikiem, bo samym uchem ciężko cokolwiek naprawić, zrób sobie na pająka taki generatorek i podepnij to po obydwa wejścia naraz i tak jak Kolega pisze, zrób pomiar tego sygnału po stopniach, porównując lewy z prawym kanałem, a na pewno znajdziesz tę różnicę w jakimś punkcie, prędzej jak z wiaderkiem części, nie wspomnę, że to wyjdzie znacznie taniej.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Generator 1kHz.doc (48.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1663783
    Griegorij
    Poziom 11  
    Witam,
    O wiaderku części nie ma mowy, jestem wrogiem takich metod,
    a co do generatorka to się zobaczy:) To bardzo szlachetny pomysł. Wielkie dzieki.
    pozdrawiam
    Grzegorz
  • #13 1684153
    Griegorij
    Poziom 11  
    Witam ponownie,
    Dzisiaj miałem chwilke czasu i to był strzał w dziesiątkę.
    Otóż cała przyczyna to uszkodzone, lecz jeszcze działające na "oparach" sił tranzystory T424 i T404. Musiały się przypalić w momencie awarii. Wymieniłem je na na 2x550C i teraz wszystko jets tak jak być powinno. Przedwzmacniacz się mniej grzeje, basy jakich jeszcze nie słyszałem i kanały grają równiutko.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    pozdrawiam
    Grzegorz
  • #14 1684400
    bartebor
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam !

Jestem właśnie w trakcie reanimowania kupionego na Allegro Radmora 5412 i postanowiłem też wtrącić swoje 3 grosze do grzania się przedwzmacniacza :)

Rzeczywiście wydziela się odrobina ciepła z tranzystorów i niektórych rezystorów - w żadnym jednak razie nie powinny nagrzewać się kondensatory - chyba, że coś obok je grzeje.

W moim Radmorku grzały się kondensatory - były to jednak jeszcze oryginalne sztuki. Niektóre z nich zaczęły przypominac baloniki, innym skurczyły się garniturki - po wymianie problem zanikł.

Tutaj jednak należy się uwaga - w moim egzemplarzu odwrotnie nadrukowano (na płytce) biegunowość C369, co spowodowało silne grzanie się T312 kiedy korzystając z oznaczenia wlutowałem go odwrotnie.
    Jesli więc coś się podejrzanie grzeje, proponuję sprawdzić, czy biegunowość elektrolitów jest właściwa.

Aby tradycji stało się zadość, muszę jeszcze potwierdzić klasę sprzętu - mój poprzedni amplituner (czytaj generator hałasu) się chowa - a jeszcze nie skończyłem naprawy ;)

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Radmorów
    --
    Bartek

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nagrzewania się elementów przedwzmacniacza w wzmacniaczu Radmor 5412 po naprawie. Pomimo prawidłowych napięć zasilania (18V, 26V, 42V), tranzystory, rezystory i kondensatory wykazywały podwyższoną temperaturę, co budziło wątpliwości co do prawidłowości działania. Użytkownicy potwierdzili, że w tego typu urządzeniach pewne nagrzewanie tranzystorów, zwłaszcza zasilaczy szeregowych i sumatorów, jest normalne, choć kondensatory nie powinny się grzać. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia poprawnej polaryzacji elektrolitów, gdyż błędne wlutowanie może powodować nadmierne nagrzewanie. Wskazano, że wymiana uszkodzonych tranzystorów (np. T424 i T404) na odpowiedniki 2x550C znacząco poprawiła działanie i zmniejszyła temperaturę pracy przedwzmacniacza. Dodatkowo omówiono problem nierównomiernej głośności kanałów, sugerując diagnostykę sygnału i ewentualną wymianę tranzystorów BC413B na mniej szumiące BC560B. Podkreślono, że metody "na hurra" (wymiana wszystkich elementów) są nieefektywne, a diagnoza powinna być oparta na pomiarach i analizie schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA