logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie matrycy laptopa do PC jako projektor - jak to zrobić?

Rewus 16 Lip 2005 13:19 5171 3
REKLAMA
  • #1 1657876
    Rewus
    Poziom 12  
    czesc. ostatnio wpadłem na pomysł zeby zbudować projektor, na swoje potrzeby do oglądania filmów, znalazłem w necie plany budowy i jest jeden mały problem, a mianowice że czebo do jego budowy użyć jakiegoś monitora, najlepiej LCD ale wiadomo, ze one są drogie, nim 400zł na 15', a i tak nie mam pewności czy uda mi się go zbudować. Porozglądałem się troche i znalazłem matryce do laptopa za 50 zł, tylko jest problem z podłączeniem tego, pewnie się orientujecie że tam wychodzą inngo typu gniazdka. W jaki sposób można taką matryce podłączyć do zwykłego kopa? z tego co się orientuje to jest do tego potrzebna ekektornika, która znajduje się w pozostałej częsci laptopa, ale czy nie możnaby ją zastapić elektroniką z uszokodznego LCD?? bo jesli tak, koszt tego nie przekracałby 100zł przy odrobine szczęśca
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1658366
    Rewus
    Poziom 12  
    szukałem ale pod innym hasłem i nic nie znalazłem
  • #4 1659556
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Taniej nie zbudujesz jak nie kupisz starego monitora LCD bo bedą problemy
    ze zdobyciem skomplikowanej elektroniki do wysterowania takiej matrycy,nie
    mówiąc o specjalnych złączach do niej a trzeba pamiętac że każda matyca
    moze wymagać innych sygnałów oraz napięć zasilających ją. Matryce LCD są
    sterowane sygnałami cyfrowymi i do prostego monitora potrzebna jest karta
    graficzna z wyjściem cyfrowym np.DVI i aby ją zincjalizować w trybie cyfrowym monitor musi dać informację o swoich parametrach.Tania matryca
    od starego laptopa pewnie może pracować tylko w trybie 640x480 i do tego
    nie nadawać się do pokazywania ruchomych obrazów np. filmów, gier. Dla tego lepiej kupić monitor LCD który może pracować w różnych rozdzielczościach ma matrycę dużo szybszą aktywną i mozna go podłączyć
    do grafiki przez zwykłe złącze analogowe. Na Allegro takie monitory mozna
    kupić do tego celu już poniżej 300 zł np. NEC 1510V. A taki stary monitor prosty cyfrowy zrobiony na matrycy starszej np Siemens 3501 za 50-100 zł.
REKLAMA