logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z komputerem i grafika - komputer nie startuje z dodatkowej kart graf

slawek1233 23 Gru 2016 16:21 1314 20
REKLAMA
  • #1 16145375
    slawek1233
    Poziom 8  
    Wita, mam taki problem ponieważ gdy włączam komputer to nie uruchamia obrazu z dołożonej karty graficznej(tj GeForce GTX650 Ti Boost) tylko ze zintegrowanej. Jesli natomiast odłączę zasilanie od tej karty podczas gdy komputer pracuje, zresetuje go, podłącze zasilanie, i znów zresetuje to obraz wtedy pokazuje z tego GTX`a i tak działa dopóki go nie wyłączę. Próbowałem już zmieniać ustawienia w biosie lecz nic to nie pomogło myślałem nad up gradem bios ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać. Specyfikacja komputera z załączniku jest napisana
    Załączniki:
    • DxDiag.txt (24.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16145384
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    slawek1233 napisał:
    Jesli natomiast odłączę zasilanie od tej karty podczas gdy komputer pracuje

Bardzo dziwne działania.
    slawek1233 napisał:
    Próbowałem już zmieniać ustawienia w biosie lecz nic to nie pomogło

A tak konkretnie co tam zmieniałeś i czy zatwierdziłeś te zmiany ?

Dodano po 2 [minuty]:

slawek1233 napisał:
    Specyfikacja komputera z załączniku jest napisana

Tak ciężko samodzielnie napisać kilka linijek tekstu ?
    Wrzuciłeś 20 stron tekstu, a potrzeba około czterech informacji :cry:
  • #3 16145398
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    Podaj model CPU.

Podaj markę i model zasilacza?

Możesz sprawdzić Tą kartę na innym komputerze?
  • REKLAMA
  • #4 16147530
    slawek1233
    Poziom 8  
    procesor: Intel Core i3 4160 CPU
    zasilacz:FSP350-60HHN(85)

a karta jest na pewno sprawna bo zmieniałem jednostkę i w tej była zintegrowana karta, w starej graficzna działała bezproblemowo od ponad roku
  • #5 16147533
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ustawienie Display VGA na PGE, pomaga?
  • #6 16152927
    slawek1233
    Poziom 8  
    Nie niestety nie pomaga, nawet jeśli wyłączę zintegrowana to "piszczy" ze nie wykrywa karty graficznej
  • #7 16152940
    Kasek21
    Poziom 43  
    Sprawdź zachowanie PC na innym zasilaczu!
  • #8 16163267
    slawek1233
    Poziom 8  
    Wybaczcie ze dopiero teraz odpisuje ale nie miałem skąd wziąć 2 zasilacza. W końcu udało mi się zdobyć lecz problem nadal występował zasilacz miał 450W mocy firmy FSP
  • #9 16163275
    Kasek21
    Poziom 43  
    Możliwe, że uszkodzona karta graficzna/płyta główna.

slawek1233 napisał:
    mam taki problem ponieważ gdy włączam komputer to nie uruchamia obrazu z dołożonej karty graficznej(tj GeForce GTX650 Ti Boost) tylko ze zintegrowanej.

Monitor masz podłączony jednocześnie do dwóch kart?
  • #10 16168328
    slawek1233
    Poziom 8  
    Karta na pewno jest sprawna, co do płyty głównej to wydaje mi się ze jak by miała coś uszkodzone to by dała jakieś większe objawy. A monitor mam podłączony 1 kablem DVI do tego GeForca
  • #11 16168342
    Kasek21
    Poziom 43  
    slawek1233 napisał:
    tylko ze zintegrowanej. Jesli natomiast odłączę zasilanie od tej karty podczas gdy komputer pracuje, zresetuje go, podłącze zasilanie, i znów zresetuje to obraz wtedy pokazuje z tego GTX`a

slawek1233 napisał:
    A monitor mam podłączony 1 kablem DVI do tego GeForca

W jaki sposób ma pokazać obraz z karty zintegrowanej?

Zamieść screen z Menadżera urządzeń oraz GPU-Z.
  • REKLAMA
  • #12 16168554
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    slawek1233 napisał:
    Jesli natomiast odłączę zasilanie od tej karty podczas gdy komputer pracuje, zresetuje go, podłącze zasilanie, i znów zresetuje to obraz wtedy pokazuje z tego GTX`a

Taka zabawa w którymś z momentów może doprowadzić do uszkodzenia karty graficznej.. Dziw nad dziwy jak wpadłeś na taki pomysł żeby w trakcie działania komputera cokolwiek wewnątrz obudowy odłączać / podłączać.. ??
  • #13 16173759
    slawek1233
    Poziom 8  
    Problem z komputerem i grafika - komputer nie startuje z dodatkowej kart graf Problem z komputerem i grafika - komputer nie startuje z dodatkowej kart graf

Kamerzysta nie widzę sensu odpowiadać na Twoje pytanie, gdyż ani mnie ani Ciebie nie nakieruje na to co powoduje problem.
  • #14 16175636
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Zmieniałeś ustawienia w biosie. Podziel się co dokładnie zmieniłeś.

Masz opcję wyłączenia grafiki zintegrowanej w biosie lub przez zworkę na płycie głównej ?
  • #15 16177066
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Wyłączenie grafiki zintegrowanej zworką? Ciekawe. Ja proponuję reset CMOS.
  • #16 16177127
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    slawek1233 napisał:
    Nie niestety nie pomaga, nawet jeśli wyłączę zintegrowana to "piszczy" ze nie wykrywa karty graficznej

Jak piszczy to znaczy iż karta źle siedzi w slocie - przełóż do innego slotu. Czasami może być tak iż śledź karty nie pasuje idealnie do obudowy przez co karta nie jest osadzona poprawnie - nie do końca wciśnięta w slot - miałem takie przypadki i wtedy właśnie BIOS piszczy, że nie ma karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #17 16178004
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    sylweksylwina napisał:
    Wyłączenie grafiki zintegrowanej zworką? Ciekawe. Ja proponuję reset CMOS.

tak dobrze słyszałeś zworką.. na płycie głównej.. pierwszy raz o tym słyszysz?

nie wszystkie płyty mają opcję taką.. ale niektóre tak.. dlatego zapytałem.
  • #18 16178020
    vkonradv
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A do monitoru masz podpięty kabel od płyty głównej czy karty graficznej? I czy zainstalowałeś sterowniki do swojej karty graficznej?
  • #19 16178482
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Zworką wyłączyć grafikę w pentium I3? No to by było ciekawe.
    Jaka to płyta główna i czy mniej ryzykowną i jakże rozsądną wersje z update BIOS już zrobiłeś? Prędzej zabijesz tego PC żonglując mu napięciami za żywca niż updatem.
    Jak nie wiesz jak zrobić to w instrukcji płyty jest napisane najczęściej czarno na biały po angielsku. Jak byś łaskawie zastosował się do regulaminu działu to może temat miałby jakiś sens.
  • #20 16180225
    slawek1233
    Poziom 8  
    w biosie zmieniałem "Initial Display Output" na PCIe 1 Slot, zintegrowana kartę graficzna mogę wyłączyć w bios lecz to nic nie daje bo i tak na początku "piszczy" dopóki nie odłączę zasilania i zresetuje bo wtedy ładuje z dodatkowej, próbowałem w biosie zmienić " Other PCI Device ROM Priority z UEFI na Legacy, bez różnicy. Na płycie głównej jest tylko 1 złącze PCI-E tak że możliwości aby przełożyć nie mam. Sterowniki do karty oczywiście ze zainstalowane. W instrukcji nie jest nic napisane o aktualizacji BIOSU. I tak resetowałem CMOS. Model płyty głównej GA-B85M-DS3H
  • #21 16181183
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    W BIOS masz opcje Q-Flash - to narzędzie update'u BIOSu. Nowy BIOS pobierasz ze strony producenta pamiętając żeby pobrać dla swojej rewizji płyty. Są 3 więc uważaj - BIOS musi być dla twojej inaczej różnie może być. Pobrany plik rozpakowujesz. Zawartość archiwum wrzucasz na pusty pendrive o pojemności równej mniejszej 8GB najlepiej 1-2GB koniecznie sformatowany jako FAT32. Jak nie masz tak małego pendrive to możesz próbować z innym. Tu tylko chodzi o to czy Q-Flash go zobaczy. Jak zobaczy to może być. Resetujesz PC wchodzisz w UEFI szukasz Q-Flash i dalej już z górki masz - tam jest z opisami obrazkami itp ;).
    Na co uważać? Żeby ci prądu nie zabrakło w czasie update'u (minuta może 2). Żeby BIOS mieć dla swojej płyty i swojej rewizji płyty. Żeby pendrive był sprawny. To tyle - proste i mało ryzykowne. Wszelkie inne metody sobie daruj (z poziomu windows czy DOS) bo nie dość że trudniej to jeszcze ryzyko większe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z komputerem, który nie uruchamia obrazu z dodatkowej karty graficznej GeForce GTX 650 Ti Boost, zamiast tego korzysta z zintegrowanej. Po odłączeniu zasilania karty i ponownym uruchomieniu, obraz z GTX działa, ale tylko do momentu wyłączenia komputera. Użytkownik próbował zmieniać ustawienia w BIOSie, w tym "Initial Display Output" na PCIe, oraz wyłączać zintegrowaną grafikę, co nie przyniosło efektów. Zasilacz FSP350-60HHN (85) oraz inny zasilacz 450W nie rozwiązały problemu. Użytkownik podejrzewa, że karta graficzna jest sprawna, a monitor jest podłączony do GTX. Wskazówki dotyczące aktualizacji BIOSu oraz sprawdzenia połączenia karty graficznej w slocie PCI-E zostały podane, a także sugestie dotyczące resetu CMOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA