Niedawno zakupiłem Vectre A 1.8i z 90r. Okazało się że wskaźnik temperatury nigdy nie przekracza 45 stopni oraz nie załącza się wentylator na chłodnicy. W pierwszej kolejności zająłem się tym wiatrakiem i okazało się żę uszkodzony jest ten czujnik co jest w chłodnicy. Wymieniłem go na inny od fiata 125p . Jednak wcześniej sprawdziłem czujnik i załączał się przy temperaturze 93 stopnie a rozłączał przy ok 88 s . Założyłem ten czujnik i rozgrzałem silnik na postoju. Wentylator załączył sie przy prawidłowych 92 stopniach ( sprawdzałem termometrem ) jednak wskażnik temperatury nie wskazał nawet 45 stopni. Wymieniłem czujnik temperatury (ten koło termostatu) na nowy (podróba za 15 zł ) i nic się nie zmieniło. Jak zewrę przewód od tego czujnika do masy i włączę zapłon to wskażnik pomału idzie na maksa a jak podłączę przez rezystor 200 omów to wskazuje jakieś 90 stopni. Z tego wynika że wskażnik dobry. Co jest nie tak? Nowy czujnik jest zły? Powiem jeszcze że mam instalację gazową i problem z kontrolką "check engine" . Może to przez ten czujnik? Po odczytaniu kodów błyskowych wykazało mi 44 i 45 czyli sonda lambda-mieszanka zauboga oraz zabogata.
Proszę o pomoc. W poniedziałek podjadę do serwisu opla ale czy oni zechcą ze mną rozmawiać ?
Proszę o pomoc. W poniedziałek podjadę do serwisu opla ale czy oni zechcą ze mną rozmawiać ?