logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć wzmacniacz CDI 1x200W do subwoofera RaveLand AXX1010?

DjDamian 29 Mar 2003 23:33 2300 8
  • #1 154201
    DjDamian
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zaczne od teog ze mam subwoofer na głośniku RaveLand AXX1010 (200W, 4om) i do tego podłączyłem sobie wzmacniacz CDI 1x200W. Zestawem tym steruje radio Pioneer DEH4000 (nie ma wyjścia na subwoofer), ale ma na wzmacniacz. Problem polega na tym że wzmacniacz ma takie coś jak remote, gdy to podłącze do radia pod Remote Control to nic nie gra !!, jednak gdy tam podłącze +12V to gra ale słychać buczenie. Próbowalem podłączyć to pod inne wyjścia, ale wzmacniacz tak nie działa. Juz kompletnie nie mam pomysłu na to jak to zrobić. Moze potrzeba jakiś dławik? ale po co jak to jest do załączania wzmacniacza. Dodam że auto to CC, ale to chyba bez znaczenia.

Proszę o pomoc !!
  • #2 154358
    Grzana
    Poziom 12  
    To do zalaczenia wzmacniacz jest potrzebne poniewarz jak bys nie sluchal radai tzn somochod by stal na parkingo to wzm stale by byl zaloczony i by pobieral prad [mniejszy wstanie nie grania ale wystarczajacy po dluszym czasie do wyladowania akumulatora] chodzi oto ze gdy wlaczysz radio to wlaczy sie wzmachol. sprubuj pod wyjscie automatycznej anteny [w kazdym radiu powinno byc] zobacz czy podaje 12 v . jezeli tak to na remote w wzmacniaczu i gra. a co do buczenia to wina podloczenia moze kabli doprowaczajcych sygnal lub samego wzmacniacza a moze i radia podajacego taki sygnal
  • #3 154493
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Jak wspomnial kolega, jest to zdalne wlaczanie wzmacniacza aby oszczedzac energie.

Jesli chodzi o buczenie wine moga ponosic zle podlaczone ekrany kabli sygnalowych.
  • #4 154505
    DjDamian
    Poziom 11  
    Popróbuję jeszcze z tymi wyjściami na radiu. Co do kabli to wszystkie 0,5 miedź beztlenowa, jak i do zasilania i z radia do wzmacniacza
  • #5 154510
    DjDamian
    Poziom 11  
    Aaa i dodam jeszze że podłączyłem bateryjke 1,5V pod to remote i też mi cholernie buczało, a pozniej taki dziwny sygnał szedł przerywany co jakąś sekunde, tak samo jak podłącze 12V. Może rzeczywiście wina przewodów sprawdze to i dam znać
  • #6 154631
    pri3st84
    Poziom 1  
    Stary nie oszczedzaj na okablowaniu, u mnie tez buczalo potwornie, jak dalem beztlenowki to o niebo lepiej.
  • #7 154640
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Kabelki zasilające do pieca 100W RMS powinny mieć 6mm. Plus z klemy akumulatora poprzez bezpiecznik(przy akumulatorze-koniecznie) a minus jak najkrutrzy do karoserji. Co do twojego wzmacniacza to po nazwie wydaje mi się że to posiada w sobie zwykłą końcuwe taką jak w radiu i niema w nim żadnej przetwornicy więc w zasadzie jest nieprzydatny do suba. Ile kosztował nowy?
  • #8 163345
    DjDamian
    Poziom 11  
    140zł
  • #9 163381
    DjDamian
    Poziom 11  
    Wyszło że siadnięty jest wzmacniacz. Przepaliła się jedna ścieżka, po połączeniu jej przepala sie dalej ale w innym miejscu :) hehe

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia wzmacniacza CDI 1x200W do subwoofera RaveLand AXX1010 (200W, 4Ω) sterowanego radiem Pioneer DEH4000, które nie posiada dedykowanego wyjścia na subwoofer, lecz ma wyjście na wzmacniacz z funkcją remote. Podłączenie remote do radia nie uruchamia wzmacniacza, natomiast podłączenie bezpośrednio do +12V powoduje buczenie i zakłócenia. Zalecane jest użycie wyjścia automatycznej anteny radia jako sygnału remote, które powinno dostarczać 12V przy włączonym radiu, co pozwoli na poprawne załączanie wzmacniacza i oszczędność energii. Buczenie najczęściej wynika z nieprawidłowego ekranowania kabli sygnałowych lub złego okablowania zasilającego. Zaleca się stosowanie wysokiej jakości przewodów miedzianych beztlenowych o odpowiednim przekroju (np. 6 mm² dla zasilania) oraz krótkie połączenia masy do karoserii z bezpiecznikiem przy akumulatorze. Wzmacniacz CDI może nie posiadać przetwornicy, co ogranicza jego przydatność do subwoofera. Ostatecznie okazało się, że wzmacniacz jest uszkodzony – przepalona ścieżka powodowała dalsze uszkodzenia po próbie naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA