logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SKODA OCTAVIA 1.4 2007r. - nie równa praca silnika na wolnych obrotach

mario 77 09 Sty 2017 19:27 2295 9
REKLAMA
  • #1 16186579
    mario 77
    Poziom 23  
    Ocena: 335
    Witam,
    Trafiła do mnie Octavia 1.4 BCA z 2007 roku. Silnik na wolnych obrotach nie pracuje równo. Ktoś wymienił zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej , przepustnicę i założył nową sondę przed katalizatorem. Po wstępnej diagnostyce wyszedł błąd 16518 HO2S1 (no activity detected) , poza tym czas wtrysku jest za długi (na ciepłym silniku ok 5ms) , podciśnienie w kolektorze 440mbar ,druga sonda stoi na 0.45V ale zdarzyło się raz czy dwa że pokazywała 0.7V. Mierzyłem miernikiem na wtyczce to samo. Zasilanie jest , masa jest. Podkładałem inną sondę ale to samo. Jeśli chodzi o błąd z HO2S1 to podłożyłem używkę i błąd nie wraca. Więc generalnie nie ma żadnych błędów na tą chwilę a silnik na wolnych buja. Sprawdzony rozrząd , nie ma lewego powietrza , kompresja na 2,3,4 cylindrze 13 na pierwszym było prawie 14 , słychać delikatne tykanie na wolnych obrotach. Załączam foto starych świec wyciągniętych (dsc0865), ewidentnie coś się działo na 1 cyl. wyglądało bardziej na olej niż na paliwo, ale założyłem kpl. nowych świec. Popracował chwilę na nowych i znów 1 cyl. (foto dsc0868). Dla pewności podłożyłem cewkę ale nic się w pracy silnika nie zmieniło , więc zamieniłem wtryskiwacze miejscami żeby sprawdzić czy wtrysk nie robi zamętu . Praca silnika się nie zmieniła ale przestało nagle zarzucać świece. Więc chcę jeszcze poczekać aż silnik będzie całkowicie zimny i sprawdzić czy coś będzie się działo na 1 cyl. czy nie , bo nie wiem teraz czy to słuszny kierunek w poszukiwaniu usterki czy problem leży gdzie indziej , szukać mechanicznie czy elektrycznie.Jeśli ktoś przerabiał podobny temat lub ma jakieś wskazówki to będę bardzo wdzięczny.
    Załączniki:
    • SKODA OCTAVIA 1.4 2007r. - nie równa praca silnika na wolnych obrotach DSC_0868.JPG (881.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SKODA OCTAVIA 1.4 2007r. - nie równa praca silnika na wolnych obrotach DSC_0865.JPG (808.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16186755
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Podciśnienie ma być 340 mbar. masz 440 to za mało .Jest nieszczelność w kolektorze ssącym.
  • REKLAMA
  • #3 16187020
    mario 77
    Poziom 23  
    Wiem , dlatego podałem że jest między innymi za niskie podciśnienie . Sprawdzałem na nieszczelność i 99.9% nie ma lewego.
  • #4 16187104
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16187171
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    Bieda z nędzą napisał:
    Stanisław Chwalisz napisał:
    Jest nieszczelność w kolektorze ssącym.

Kto ci dał spec od samochodów? Nieszczelność w kolektorze dolotowym to podwyższony bieg jałowy

I tu się mylisz ponieważ nieszczelność w układzie dolotowym może jak najbardziej powodować falowanie obrotów. Przeleć delikatnie jakimś sprayem z alkoholem koło kolektora ssącego i dolotu a pewnie się okaże.
  • #6 16187200
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16187229
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    Bieda z nędzą napisał:
    Natomiast nieszczelność nigdy nie przełoży się na zmniejszenie wskazań MAP.

To zwal wąż z serwa hamulców i zobaczysz czy się nie zmieni.
  • REKLAMA
  • #8 16187248
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16187345
    mario 77
    Poziom 23  
    Bieda z nędzą napisał:
    lub inne zjawisko związane z wymianą mieszanki (brak krzywek na wałku, podparte zawory)

Biorąc pod uwagę ciśnienie na 1 cyl. i stan świec , ewidentnie mokry tłok po wyjęciu świec w tym kierunku chciałem podążyć. Zmyłką może być to że nagle przestał zarzucać świece a tłok nie był już mokry. Na tą chwilę dla mnie podejrzane są : sprężyny zaworowe , zawór lub coś z wałkiem . Nie chciałbym tylko czegoś przeoczyć zanim zdejmę głowicę bo to trochę pracy i czasu dlatego założyłem ten temat na forum.
  • #10 16195560
    mario 77
    Poziom 23  
    Witam ponownie . Jeśli kogoś interesuje rozwiązanie zaistniałych problemów to informuję , że podstawową przyczyną był przestawiony wałek wydechowy o 1 ząb . Muszę się przyznać , że trochę mnie zgubiła rutyna i pośpiech bo rozrząd jak wspomniałem w pierwszym poście był jedną z pierwszych rzeczy jakie sprawdziłem , dlatego napisałem że rozrząd ok - a jednak nie był ( dół na znaku , blokadka w wałki weszła więc stwierdziłem że ok ale... Kołek blokujący wszedł w koło wydechowego wałka ale nie do końca. Przy okazji zdjąłem pokrywę wałków i generalnie należy się komplet nowych popychaczy ( tylko dwa jeszcze coś trzymają). Taki jeszcze wniosek przy okazji dla wymieniających paski i używających np. wierteł a nie blokadki - w ten sposób można rozjechać rozrząd bez problemu o 1 ząb. W tym aucie jest nalepka i wynika z niej , że rozrząd był wymieniony prawie 50 tys. km temu a raczej nie ma opcji żeby przeskoczył więc tak się zastanawiam czy katalizator jest jeszcze coś wart jeśli silnik tyle pojeździł na za bogatej mieszance. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nierówną pracą silnika w Skodzie Octavii 1.4 BCA z 2007 roku na wolnych obrotach. Wymieniono zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej, przepustnicę oraz sondę przed katalizatorem. Po diagnostyce stwierdzono błąd 16518 HO2S1 (brak aktywności) oraz zbyt długi czas wtrysku. Użytkownik sprawdził podciśnienie w kolektorze, które wynosiło 440 mbar, co jest za wysoką wartością. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie nieszczelności w układzie dolotowym oraz stanu rozrządu. Ostatecznie, po dalszych badaniach, przyczyną problemu okazał się przestawiony wałek wydechowy o 1 ząb, co wymagało wymiany popychaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA