logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik trojfazowy - Zmiana licznika trojfazowego na jednofazowego

kuchar93 10 Sty 2017 09:26 10041 11
  • #1 16187713
    kuchar93
    Poziom 9  
    Witam,
    Mianowicie ma pytanie mam lokal(firmę) w którym jest licznik trojfazowy ponieważ nie korzystam z 3 faz chciałbym zmienić na jednofaze a z czym idzie mniejsza opłata za licznik trojfazowy (firmy tauron). I mam pytanie czy licznik może zostać ten sam? Czy zabezpieczenie trzeba zmieniać ? Ktoś to przerabial?
  • #2 16187734
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    A jak wygląda instalacja w pomieszczeniach ?
    Podejrzewam, skoro było/jest zasilanie trójfazowe, to poszczególne gniazda, punkty świetlne mogą być przypisane do poszczególnych faz i nie obejdzie się bez przerabiania tej instalacji.
  • #3 16187776
    kuchar93
    Poziom 9  
    Jest to stara instalacja(bezpieczniki topikowe) , a tak się składa że punkty oswietleniowe i gniazda są pod jedno zabezpieczenie no i jedno gniazdo 3 fazowe
  • #5 16187803
    kuchar93
    Poziom 9  
    140 zł za trzy fazy, połowa mniej za jedną fazę plus zużycie energii
  • #6 16187827
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Powrót do układu trójfazowego bedzie zdecydowanie droższy. Nowe warunki przyłączenia,dostosowanie instalacji,zabudowa z ogranicznikiem itd. Z mojego punktu widzenia sie nie opłaci. Licznik na pewno bedzie zmieniony na jednofazowy. Zabezpieczenia zgodnie z przydziałem trzeba będzie dostosować. Pamiętaj na jednej fazie masz tylko max 4 kW a to nie wiele. Zgłoś na piśmie do tauronu (druk pobierzesz ze strony) Potrzebę zmiany warunków przyłączenia i po problemie. Dostaniesz nowe warunki aby dostosować instalację i już będzie drożej niż obecnie :)
  • #7 16188908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16188947
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    kuchar93 napisał:
    140 zł za trzy fazy, połowa mniej za jedną fazę plus zużycie energii

Nie wiem z kąd takie dane ?
    Posiadam umowę z ENERGIA i za dostarczanie, zuzycie energii płacę około 100zł miesięcznie
    Instalacja trójfazowa, do tego podgrzewacz przepływowy i kuchnia elektryczna.
    Skąd te 140zł ?
  • #9 16188958
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16189153
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Kurtka na wacia napisał:
    Autor ma licznik na firmę, więc może jakaś niekorzystna taryfa. Może warto przejrzeć dostępne obecnie taryfy i ją zmienić?

W każdej taryfie dla firm jest opłata stała zależna od mocy umownej i ilości faz.
    kuchar93 napisał:
    mam lokal(firmę) w którym jest licznik trojfazowy ponieważ nie korzystam z 3 faz

Jakie odbiorniki używasz w tym lokalu ? Moce, czas używania, jednoczesność.
    Jaki jest status prawny lokalu ? Własny czy wynajmowany ?
  • #11 16189204
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    kuchar93 napisał:
    z czym idzie mniejsza opłata za licznik trojfazowy

To opłata za moc w taryfie C. DUżo nie ugrasz bo i jak ?

Co działasz w lokalu?
  • #12 16189701
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 588
    Mnie też się wydaje, że za dużo nie ugra. Ale znam przypadki biur, gdzie było to korzystne.
    Przed zmianą należy przeprowadzić analizę w oparciu o takie dane o które pytał kol. Zbich70.

Poza tym, w Polsce generalnie istniej tendencja przymuszania odbiorców do stosowania zasilania trójfazowego, gdzie nikt na oczy nie widział odbiornika trójfazowego. Było już o tym wiele gorących dyskusji.

pzdr
    -DAREK-

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość zmiany licznika trojfazowego na jednofazowy w swoim lokalu, ponieważ nie korzysta z trzech faz. W odpowiedziach podkreślono, że zmiana może wiązać się z koniecznością przeróbki instalacji, zwłaszcza jeśli gniazda i punkty świetlne są przypisane do różnych faz. Zmiana licznika na jednofazowy wiąże się z niższymi opłatami (około 70 zł miesięcznie w porównaniu do 140 zł za trzy fazy), ale może ograniczyć moc do 4 kW. Użytkownicy sugerują, aby przed podjęciem decyzji przeanalizować aktualne potrzeby energetyczne oraz taryfy, ponieważ w przyszłości może być konieczność powrotu do zasilania trójfazowego. Wskazano również na różnice w opłatach w zależności od mocy umownej i ilości faz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA