logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer 950.0 1150W – wolne obroty, grzechotanie, jak rozebrać i co sprawdzić?

stadim 19 Lip 2005 00:37 1874 11
REKLAMA
  • #1 1663801
    stadim
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Typ 950.0 lub 9500, gdyż napis prawie starł się z obudowy.
    Na początku zaczęły fiksować obroty więc przeczyściłem kontaktem potencjometr i było jakiś czas dobrze, lecz dzisiaj padł chyba całkowicie.
    Obroty są strasznie wolne mimo, iż potencjometr je zmienia, a ze środka dochodzą odgłosy grzechotania. Próbowałem go rozebrać lecz nie wiem jak. Odkręciłem 4 śruby i zdjąłem pokrywkę z potencjometru i dalej nie wiem jak go ruszyć. Jeśli wiecie co dalej to proszę o pomoc w dostaniu się do wnętrza oraz na co zwrócić uwagę jak już go rozbiorę. Jakie mogą być przyczyny takiego grzechotania i wolnych obrotów?
  • REKLAMA
  • #2 1664200
    K_andy
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    witam
    grzechotanie w silniku to najczęściej rozleciane łożyska, jeżeli nie dopilnowałeś wczesnej ich wymiany to prawdopodobnie teraz również wirnik będzie do wymiany(chociaż nie do końca-wymaga to sprawdzenia)
    opisz które wkręty wykręciłeś i z którego miejsca?
  • REKLAMA
  • #3 1664617
    stadim
    Poziom 13  
    Patrząc od tyłu odkurzacza po podniesieniu pokrywy zasłaniającej dodatkowe szczotki dwa wkręty były po lewej stronie obudowy przy włączniku, jeden z prawej przy zwijarce i jeden z przodu klawisza zwijarki.
  • #4 1666309
    stadim
    Poziom 13  
    Czyżby nikt nie rozbierał takiego odkurza 8O :cry: :sm1: cza ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1667266
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Podważ teraz tą część pokrywy z przyciskiem od zwijaka i zdejmij ją (czasami ciężko schodzi), pod nią będą jeszcze 2 wkręty od tej pokrywy z wyłącznikiem. Potem wszystko już zejdzie. Co do grzechotania to często urwana turbina jest jego powodem, wolne obroty i grzanie to zatarte łożyska. Trzeba wymieniać często filtry, zwłaszcza wlotowy.
  • #6 1668951
    stadim
    Poziom 13  
    Dzięki, jutro spróbuje go rozebrać.
  • Pomocny post
    #7 1670967
    K_andy
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    witam
    jeżeli prawidłowo zdjołeś pokrywę zwijacza, to pod nia powinny być jeszcze dwa wkręty, po ich odkreceniu cała pokrywa silnika idzie do góry.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1672618
    stadim
    Poziom 13  
    Dzięki.
    Silnik już wyjąłem i zastanawiam się jak zdjąć kołnierz przy turbinie aby wyjąć wirnik. Czy trzeba ją na siłę wybić czy jest jakiś trik?
  • Pomocny post
    #9 1672631
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1720
    Kolnierz ten wybijasz delikatnie pobijajac delikatnie dookola najlepij uzyj drewnianego kolka zeby nie powyginac blach.
  • #10 1697273
    stadim
    Poziom 13  
    Ostatnio miałem problem z dostępem do netu, więc piszę z opóźnieniem, ale chciałem podzielić się swoimi doświadczeniami.
    Rozebrałem silnik, omomierzem sprawdziłem wirnik i wydawało mi się, że jest padnięty. Kupiłem więc nowy oraz łożyska. Wszystko założyłem, poskręcałem całość i tu moje zaskoczenie - efekt taki sam jak przed wymianą (wolne obroty, grzechotanie w środku) :| . Okazało się, że padł potencjometr od regulacji obrotów :idea: . Po wymianie na nowy wszysko OK.
    Potrzebna była jeszcze mała regulacja na montażowym (1MΩ) i wsio działa.
    Mam tylko jedno pytanie, w środku jest coś co wygląda jak wężyk plastikowy, myślę iż jest to potrzebne do wskazywania stanu zapełnienia worka, ale nie wiem gdzie to ułożyć tzn. gdzie powinna być jego końcówka.
  • Pomocny post
    #11 1698390
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Z tego co pamietam(bo te mode sie juz zadko naprawia) to z przodu silnika patrzac od tylu po lewej stronie powinien byc taki maly krociec dlugosci ok 5mm i na niego nalezy wsunac koncowke wezyka. a jesli chodzi ci o druga strone wezyka to podobny krociec jest przy kontrolce sygnalizujacej stan zapelnienia worka (z boku kontrolki)

pozdrawiam :)
  • #12 1982941
    stadim
    Poziom 13  
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omawiano problem z odkurzaczem Zelmer typ 950.0 (lub 9500) o mocy 1150W, który miał wolne obroty i grzechotanie w silniku. Przyczyną grzechotania najczęściej są zużyte lub rozleciane łożyska, a także uszkodzona turbina. Po zdjęciu pokrywy zwijacza i odkręceniu dodatkowych wkrętów można zdjąć obudowę silnika. Kołnierz przy turbinie należy delikatnie wybić, najlepiej używając drewnianego klocka, aby nie uszkodzić blach. Po rozebraniu silnika i wymianie łożysk oraz wirnika problem nie ustąpił, co wskazywało na uszkodzony potencjometr regulacji obrotów. Po jego wymianie i drobnej regulacji na montażowym rezystorze (1MΩ) urządzenie działało poprawnie. W silniku znajduje się plastikowy wężyk służący do sygnalizacji stanu zapełnienia worka, którego końcówki należy podłączyć do króćców – jeden z przodu silnika, drugi przy kontrolce sygnalizującej zapełnienie worka. Zaleca się także regularną wymianę filtrów, zwłaszcza wlotowego, aby zapobiegać zatarciom łożysk.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA