logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault SCENIC - Karta Scenic II - brakujący element karty.

kristover 25 Sty 2017 09:22 17271 32
REKLAMA
  • #31 21114149
    gemiel
    Poziom 25  
    Ocena: 302
    Kondensator oznaczony na poprzednim zdjęciu jako "7" wychodzi mi w pomiarach około 4pF, a według specyfikacji układu TDA5100 powinien mieć 22pF, gdzie jest oznaczony nako C7. Natomiast na schemacie powyżej, jest on oznaczony jako C6 i jest tu mały błąd, bo na płytce C6 i C7 spotykają się przy nóżce 11 układu TDA5100.
  • REKLAMA
  • #32 21115121
    pajda3
    Poziom 7  
    >>21114149
    No właśnie - dlatego nie mogłem się połapać w tych elementach. Datasheet ma inny schemat niż te, podany powyżej.
    Mam nadzieję, że uda się uruchomić tę kartę - cztery elementy nie miały żadnej wartości (dość dziwne zachowanie) a nie widać było na nich żadnych uszkodzeń.
    BARDZO dziękuję za szybką pomoc!
  • #33 21325153
    firneen
    Poziom 1  
    Witam, potrzebuję wartości dławika (nr 5 na zdjęciu)
    Zdjęcie płytki drukowanej z elektronicznymi elementami oznaczonymi numerami, pytanie dotyczy wartości dławika oznaczonego numerem 5.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą Renault Scenic II, która po naprawie w serwisie szybko rozładowuje baterię. Po rozebraniu karty odkryto brak kondensatora, co mogło wpływać na zużycie energii. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wartości kondensatorów oraz ich wpływu na działanie karty. Użytkownicy wymieniali się informacjami na temat pomiarów prądu w stanie spoczynku oraz po naciśnięciu przycisku, a także sugerowali przelutowanie elementów. Wiele osób potwierdziło, że brak kondensatora nie wpływa na podstawowe funkcje karty, jednak niektórzy mieli problemy z innymi elementami, takimi jak układ TDA5100. Wskazano również na możliwość zakupu używanej karty jako rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA