logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć rezystory w układzie wskaźnika niskiego napięcia 3,6V?

nariox 25 Sty 2017 18:04 2007 7
  • #1 16227634
    nariox
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam !
    Potrzebuję wykonać wskaźnik niskiego napięcia 3,6 V. Zapoznałem się z kilkoma schematami i ostatecznie zdecydowałem się na schemat ze wzmacniaczem operacyjnym zamieszczonym pod tym linkiem( Akapit o tytule: Komparator – pomiar napięcia bez przetwornika ADC ) Link.
    Przed wykonaniem chcę sprawdzić działanie układu w symulatorze Multisim.

Jak zabrać się do obliczeń tych rezystorów w układzie? jak wyglądałby układ z regulowaną diodą zenera?(Mój pomysł poniżej)
  • #2 16243562
    electronics_design

Poziom 14  
    Ocena: 7
    Po pierwsze dioda Zenera nie powinna być połączona żadnym dziwnym połączeniem z wejściem odwracającym wzmacniacza, wartość napięcia Zenera oczywiście 3,6V dla tej diody. Wartość rezystora szeregowego dla diody zenera R4 = 3,6V/Iz czyli około 3,6 kohm.
    Rezystory R2 i R3 wyliczysz z dzielnika U- = Uz*R3/(R2+R3) przyjmij sobie wartość pierwszego rezystora np 10 kohm i drugi wyliczysz. Możesz też bezpośrednio podłączyć mierzone napięcie do wejścia odwracającego...tak będzie najprościej.
    Konto firmowe:
    RED Electronics
    Świętojańska 39/9, Gliwice, 44-100 | Strona WWW: http://red-electronics.pl/
  • #3 16243644
    marcin55246
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    A czemu nie zastosujesz komparatora? Nie było by łatwiej? Użyj jako odniesienia TL431, czy tam zener 3,6V jak masz, a następnie napięcie poniżej tych 3,6V na "-" i wyście zmieniło stan na wysoki. Jakaś histereza by się przydała, żeby nie oscylował na wyjściu jak mu czepka stanie.
  • #4 16243949
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 16245124
    marcin55246
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    Fakt mój błąd. Może w ten sposób?
  • #6 16252170
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4243
    Trzeba pamiętać, że przy napięciu progowym dla sygnalizacji (3.6V) przez R1 może płynąć prawie 1mA prądu TL431 + prąd LED-a, a napięcie na nim, to w najlepszym razie 1.6V - jeśli przez LED-a ma popłynąć nawet tylko 1mA, to R1 może być najwyżej 820R, nie 2k2; trzeba też znaleźć LED-a, który nie świeci poniżej 2.0V, a do świecenia potrzebuje niewiele więcej, może do 2.1V.

Niestety pewną wadą takich układów sygnalizacji jest pobieranie prądu z baterii - nie wiem, jaka jest jej pojemność, czy tych parę mA ma znaczenie - jeśli tak, to można pomyśleć o układzie, w którym LED będzie migać, najlepiej krótkie błyski w sporych odstępach czasu - ale to oznacza znacznie bardziej złożony układ.
  • #7 16323360
    nariox
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi ! Przepraszam za zwłokę ale byłem pochłonięty rozgryzaniem innych zagwozdek elektronicznych i lutowaniem. Dopiero ostatnio przypomniałem sobie, że nadal nie mam wskaźnika, ale dzięki koledze @marcin55246 udało mi się z tym poradzić. Reszta poniżej,

electronics_design napisał:
    Po pierwsze dioda Zenera nie powinna być połączona żadnym dziwnym połączeniem z wejściem odwracającym wzmacniacza

Zatem jak powinna być podłączona?:)

marcin55246 napisał:
    A czemu nie zastosujesz komparatora? Nie było by łatwiej? Użyj jako odniesienia TL431, czy tam zener 3,6V jak masz, a następnie napięcie poniżej tych 3,6V na "-" i wyście zmieniło stan na wysoki. Jakaś histereza by się przydała, żeby nie oscylował na wyjściu jak mu czepka stanie.

marcin55246 napisał:
    Fakt mój błąd. Może w ten sposób?

Ostatecznie wykorzystałem schemat kolegi marcin55246 który znalazłem na innym forum wraz z obliczenmiami. Sprawdzone w symulatorze i działa prawidłowo, ale do pewnej określonej wartości, tj jest jeżeli liczym wskaźnik na 3,6V - sygnalizuje rozładowanie poniżej 3,6 aż do 3,0. Natomiast jak policzyłem chyba dla 2 V ( nie pamiętam dokładnie), to już nie działało wcale.

_jta_ napisał:
    Niestety pewną wadą takich układów sygnalizacji jest pobieranie prądu z baterii

Dlatego dodałem przycisk, i co jakiś czas należy sprawdzić stan baterii. Oczywiście sygnalizacja złego stanu pozwala na dalsza pracę urządzenia przez okres tygodnia, więc jest czas na wymianę baterii ;)

Jeżeli ktoś chciałby coś jeszcze dodać, to zapraszam ;)
    W przeciwnym razię jutro zamykam temat- rozwiązano !
  • #8 16323422
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4243
    Układ analogiczny do tego z #5, ale działający przy niższych napięciach (do około 2V), można zrobić używając LM4041-ADJ zamiast TL431, oraz czerwonego LED-a. Tylko uwaga - TL431 działa podobnie do tranzystora NPN z napięciem baza-emiter 2.48V, a LM4041-ADJ do PNP z napięciem baza-emiter -1.24V - więc trochę inaczej trzeba go podłączyć.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat obliczania rezystorów w układzie wskaźnika niskiego napięcia 3,6V, z wykorzystaniem wzmacniacza operacyjnego i diody Zenera. Użytkownicy sugerowali, aby dioda Zenera była podłączona do wejścia odwracającego wzmacniacza, a wartość rezystora szeregowego obliczyć na podstawie prądu diody. Proponowano również zastosowanie komparatora TL431 lub LM4041-ADJ jako alternatywy dla wzmacniacza operacyjnego, co mogłoby uprościć układ. Wskazano na konieczność uwzględnienia prądu LED-a oraz napięcia progowego, aby uniknąć problemów z sygnalizacją. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z symulacją układu w Multisim, informując o konieczności okresowego sprawdzania stanu baterii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA