logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchenka indukcyjna Amica 58IE2.320HTab w stand-by bierze dużo prądu

dorota mogila 26 Sty 2017 15:30 3564 9
  • #1 16229855
    dorota mogila
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, mam problem z kuchenką indukcyjną Amica, kupiłam miernik prądu, który działa prawidłowo na innych urządzeniach, po podłączeniu do w.w. kuchenki pokazuje mi, że ciągnie ona w stand-by ok. 4 kWh na dzień. Problem zgłaszałam do producenta, przysłali dwòch elektrykòw, którzy ją przebadali i powiedzieli że jest ok, a ja płacę dużo prądu. Jak z miernika wychodzi to na miesiąc ok.78,00 zł. za stand-by za kuchenkę. Pomóżcie co mam robić, gdzie leży problem - czy po stronie kuchenki, instalacji, czy miernika prądu, miernik nazwa Energy Meter.
  • #2 16229908
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 544
    Witam. Ile pokazuje miernik w polu energy tam gdzie są Waty? Ta kuchenka jest na wtyczkę? Ten miernik to coś takiego?
  • #4 16229942
    dorota mogila
    Poziom 2  
    osiniak75 napisał:
    Witam. Ile pokazuje miernik w polu energy tam gdzie są Waty? Ta kuchenka jest na wtyczkę? Ten miernik to coś takiego?

Tak kuchenka na wtyczkę pokazuje 0,7A- 160W ciągle. Miernik podobny trochę inna obudowa. Dodam, że kuchenka jest podłączona do jednej fazy przez zmostkowanie zgodnie z instrukcją przez elektryka.
    Tak wygląda miernik podłączony do tej kuchenki przez 6 minut
  • #6 16231882
    dorota mogila
    Poziom 2  
    Nie grzeje się, a przynajmniej nie płyta bo to indukcja i nie czuć nigdzie ciepła.
  • #7 16231928
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    dorota mogila napisał:
    nie grzeje się. Przynajmniej nie płyta bo to indukcja, nie czuć nigdzie ciepła.
    to postaw garnek z 0,5 l zimnej wody na płycie. Jeżeli pobór jest faktycznie tak duży pobór to po kilku/kilkunastu minutach będzie ciepła.
    Możesz zrobić jeszcze jeden test - wyłączyć wszystkie urządzenia poza kuchenka przez wyciągnięcie wtyczek z gniazd i sprawdzić czy licznik nalicza pobór prądu. Potem odłączyć kuchenkę i sprawdzić czy przestał naliczać.
  • #8 16231954
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2661
    Zależy czy miernik pokazuje (mierzy) moc czynną czy inną. Miałem wiele płyt podłączonych pod miernik mocy i zazwyczaj w trybie czuwania (bez pracy wentylatorów) pobór był w okolicach 5-6W w skrajnym przypadku prawie 15W. Za to moc pozorna od ok. 100W do ponad 1KW.
  • #9 16232221
    dorota mogila
    Poziom 2  
    MARCIN.SLASK napisał:
    Zależy czy miernik pokazuje (mierzy) moc czynną czy inną. Miałem wiele płyt podłączonych pod miernik mocy i zazwyczaj w trybie czuwania (bez pracy wentylatorów) pobór był w okolicach 5-6W w skrajnym przypadku prawie 15W. Za to moc pozorna od ok. 100W do ponad 1KW.
    Co to jest ta moc pozorna? Czy za to się płaci, tzn czy tę moc pokaże (naliczy mi licznik z taurona)?
  • Pomocny post
    #10 16232444
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2661
    Moc pozorna to suma geometryczna mocy biernej i czynnej. Odbiorcy indywidualni przeważnie płacą tylko za moc czynną (większość liczników tylko ją zlicza).
    Trzeba by zmierzyć takim miernikiem, który mierzy moc czynną i pozorną, wtedy była by jasność.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kuchenką indukcyjną Amica 58IE2.320HTab, która w trybie stand-by pobiera około 4 kWh dziennie, co przekłada się na wysokie rachunki za prąd. Po podłączeniu miernika prądu, który działa poprawnie na innych urządzeniach, użytkownik zauważył, że kuchenka ciągnie 0,7A (160W) w trybie czuwania. Elektrycy z firmy Amica stwierdzili, że urządzenie działa prawidłowo. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące pomiaru mocy czynnej i pozornej, a także zalecenia dotyczące testowania urządzenia, takie jak sprawdzenie poboru prądu przy odłączonych innych urządzeniach oraz test z garnkiem z wodą. Użytkownicy sugerują, że normalny pobór mocy w trybie czuwania powinien wynosić 5-15W.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA