logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra B 1.6 X16XEL - Błąd P1640, Wysokie Obroty i Samoczynne Przyspieszanie

piotr3232 11 Lut 2013 08:38 1023 3
REKLAMA
  • #1 11918119
    piotr3232
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam
    mam problem z vectrą b silnik j/w błąd p1640 można skasować lecz pojawia się przy ponownym uruchomieniu samochodu. Dodam że został wymieniony sterownik na drugi, gdyż myślałem że przyczyna tkwi w sterowniku.Mogę powiedzieć jeszzce że ktoś wyjął żarówkę z kontrolki silnika i nie swieci, lecz po podłączenu kts widać jak kontrolka włącza się i wyłącza w różnych stanach silnika.może miał ktoś podobną awarię. auto ma gaz, i dodam że występuje jeszcze dziwne zachowanie gdy jadę,samochód po wciśnięciu sprzęgła potrafi mieć ok 2500:3000 obrotów ,czasami podczas jazdy przyśpiesza sam,jet to trochę niebezpieczne zachowanie.co zrobiłem:wymiana świec,czyszczenie przepustnicy,wymiana czujnika położenia przepustnicy,sprawdziłem masą cewki i masy co są przykręcone do kolektora ssącego,wymieniłem czujnik temperatury silnika 2-pinowy,
    dzieje się tak na benzynie jak i na gazie
    może ktoś coś podpowie z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 11918135
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1306
    Błąd mówi sam za siebie. Załóż żarówkę i wracał nie będzie . Czasami tak sie dzieje jak problem jest z egr-em , lub instalacja gazowa nie ma włączonej funkcji cut -off ( zubożenie mieszanki gazu po zamknięciu przepustnicy)
  • REKLAMA
  • #3 11918176
    piotr3232
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    po założeniu żarówki problem znikł
    jeszcze tylko ustawię zubożenie mieszanki gazu podczas puszczenia pedału przepustnicy i się przejadę

Dodano po 12 [minuty]:

witam ponownie cut-off ustawiony u mnie jest 1700 obr przy zubożeniu mieszanki o 20% czy tak jest dobrze??
  • #4 11918251
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3479
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

3.1.12. Zabronione jest publikowanie tych samych, lub bardzo podobnych informacji w wielu działach forum.
REKLAMA