logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja antenowa UHF/VHF - konfiguracja instalacji antenowej

slowenia 30 Sty 2017 04:39 2367 7
REKLAMA
  • #1 16238793
    slowenia
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc w doborze konfiguracji instalacji antenowej. Planuję dołożyć do istniejącej anteny UHF z symetryzatorem 21-60 antenę VHF z symetryzatorem. Obie chcę połączyć do zwrotnicy, a ze względu na niekorzystne położenie budynku planuję na wyjściu zwrotnicy w stronę telewizora (rozgałęźnika do 2-telewizorów) umieścić wzmacniacz rurkowy 30 dB, następnie wzmacniacz połączyć do rozgałęźnika aktywnego RTA-120 (Telmor), z stąd już podłączenie 2-telewizorów, gdzie przy jednym zastosuję zasilacz. Schemat poglądowy w załączniku. Proszę o odpowiedź czy dobrze myślę z takim doborem urządzeń...
    Załączniki:
    • Instalacja antenowa UHF/VHF - konfiguracja instalacji antenowej SCHEMAT INST.PNG (18.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16238937
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Co do większej części się zgadza na pewno w tym schemacie. Jednego tylko nie jestem pewien, wzmacniacza. Nie jestem pewien czy wrzucenie jednego wzmacniacza przed zwrotnicę jest dobrym rozwiązaniem. Niech ktoś rozwieje moje wątpliwości. Czy nie powinny być po wzmacniaczu na każdym torze za zwrotnicą? No i oczywiście przy zakupie zwrotnicy zwróć uwagę żeby miała możliwość zasilania obu torów, bo jest sporo takich które zasilają tylko jeden. Telmor ZWR-210DC FM-VHF/UHF ma możliwość włączania/wyłączania zasilania na poszczególnych torach.
    Zostało więc jeszcze tylko dogranie tego wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #3 16239020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16239051
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2947
    Może zamiast zwrotnicy , wzmacniacza, rozdzielacza dać AWS-03F. Instalacja antenowa UHF/VHF - konfiguracja instalacji antenowej
  • REKLAMA
  • #6 16239109
    slowenia
    Poziom 11  
    Do tej pory UHF mam tylko z symetryzatorem, mieszkam w dolince i kiepsko jest z odbiorem, sąsiedzi używają wzmacniacza i jest ok nic nie przerywa. Jeśli chodzi o VHF (MUX8) to sygnał z nadajnika jest bardzo słabiutki. Rzeczywiście może rozwiązaniem będą dwa wzmacniacze z regulowaną mocą zamontowane pomiędzy antenami a zwrotnicą...?

Dodano po 2 [minuty]:

LeDy napisał:
    Może zamiast zwrotnicy , wzmacniacza, rozdzielacza dać AWS-03F

Popatrzyłem na specyfikację i myślę, że to dobre rozwiązanie :)
  • #8 16241719
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 234
    Kaskadowanie wzmacniaczy to dość karkołomne rozwiązanie i to nie tylko ze względu na dokładanie się i wzmacnianie szumów (nie tylko sygnałów). Po drugie zanim zsumuje się sygnały z różnych anten powinno się je wyrównać do m/w podobnego poziomu. Do tego służą wzmacniacze kanałowe.
    Propozycja LeDy jest dobra bo uwzględnia obie te uwagi.
    Można również spróbować np. https://www.telmor.pl/Katalog-produktow/Przed...WK-410-przestrajany-wzmacniacz-masztowy-DVB-T
    lub https://www.telmor.pl/Katalog-produktow/Przed...-ULTRA-JET-mikrowzmacniacz-abonencki-masztowy
    Oba urządzenia spełniają również rolę zwrotnicy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w doborze konfiguracji instalacji antenowej, planując połączenie anteny UHF z symetryzatorem oraz anteny VHF z symetryzatorem do zwrotnicy. W związku z trudnymi warunkami odbioru, zamierza zainstalować wzmacniacz rurkowy 30 dB na wyjściu zwrotnicy, a następnie połączyć go z aktywnym rozgałęźnikiem RTA-120 (Telmor) do dwóch telewizorów. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby rozważyć zastosowanie dwóch wzmacniaczy z regulowaną mocą oraz zwrócić uwagę na specyfikację zwrotnicy, aby mogła zasilać oba tory. Wskazano również na możliwość użycia wzmacniaczy kanałowych, które mogą pomóc w wyrównaniu sygnałów z różnych anten.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA