logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD WD - Jak wgrać firmware do WD2500BPVT-75JJ5T0 ??

cracker2070 30 Sty 2017 09:41 2442 5
REKLAMA
  • #1 16239015
    cracker2070
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Cześć Panowie, mam pytanie i ogromną prośbę. Czy mógłby pomóc ktoś i opisać lub dać linka do instrukcji, jak krok po kroku wgrać nowy firmware dysku. Mam dysk WD2500BPVT-75JJ5T0 podłączam do kompa, dysk załapuje jest widoczny w systemie, ale nie mogę go zainicjować. Jedyny objaw to długi czas oczekiwania na skomunikowanie dysku z komputerem.

Bardzo uprzejmie proszę o pomoc, Pozdrawiam Piotr
  • REKLAMA
  • #2 16239024
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Czemu myślisz, że to problem firmware?

Da się odczytać SMART dysku?
  • REKLAMA
  • #3 16241701
    cracker2070
    Poziom 12  
    Kasek21 dziękuję za zainteresowanie, pomyślałem o firmware bo szukam przyczyny i próby skomunikowania dysku z komputerem :)
    Na samym początku próbowałem zrobić SMARTa i nie da się. Victoria, HDTune i Crystal dysku nie widzą :( w zarządzaniu jest widoczny jako Dysk 4 Nieznany Nie zainicjowany. Po skanowaniu dysków, zarządzanie znajduje nowy dysk. Wykonanie próby inicjacji i nadania MBR kończy się niepowodzeniem i wyświetleniem komunikatu menedżera dysków "nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy."
  • REKLAMA
  • #4 16296106
    cracker2070
    Poziom 12  
    Witam, odświeżam temat... otóż udało mi się znaleźć identyczną elektronikę dysku.
    Po zamianie elektroniki udało się skomunikować dysk z komputerem i odczytać SMART dysku.
    Jednak brak jest możliwości zainicjowania dysku w systemie i nie wiem co dalej zrobić :/
    HDD WD - Jak wgrać firmware do WD2500BPVT-75JJ5T0 ??
  • REKLAMA
  • #5 16309969
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Bo zapewne nie jest to problem z elektroniką, poza tym nie przekłada się elektroniki od tak. Pewnie masz problem z głowicami/preampem. Jakieś nadzwyczajne odgłosy się wydobywają z dysku?
  • #6 16310031
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Cytat:
    Western Digital ‘s WD2500BPVT-75JJ5T0 is a laptop (2.5″) hard disk drive with a storage capacity of 250GB and featuring a SATA interface.
    There are multiple PCB revisions for this hard drive, so if you will need to match a replacement PCB or any electronic parts , it is important that you note the revision number of your current circuit board in addition to the hard drive’s model number.

potrzebny hddhackr. (Link) oraz Bootable USB Drive
    + UNDO.BIN (poddany dysk o pojemności 250GB)

hddhackr pracuje z nw. Wester Digital modelami :
    — WD Scorpio Series BEVS/BEAS
    — WD Scorpio Blue Series BEVS/BEVT/BPVT
    — WD Scorpio Black Series BEKT/BJKT
    — WD VelociRaptor Series
    — WD AV-25 Series BUDT
    — WD Series BMVS
    Filmik Link
    całą reszta opisana pod Link
    * czasem nie wychodzi za pierwszym / 2-im ... razem ,trzeba próbować
REKLAMA