logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali??

comandos21 02 Lut 2017 05:13 8355 6
REKLAMA
  • #1 16246661
    comandos21
    Poziom 18  
    Ocena: 104
    Leży nie potrzebna lutownica transformatorowa 100W w domu i po otworzeniu widać grube uzwojenie na wyjściu(grot lutowniczy)...

Moje pytanie czy mogę z tego zrobić zgrzewarkę do blaszek np do zgrzewania ich do ogniw li-poli?
  • REKLAMA
  • #2 16246666
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Za mała moc, nic z tego nie wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #3 16246668
    comandos21
    Poziom 18  
    Kurcze nawet po nawinieciu grubszego drutu?
  • REKLAMA
  • #4 16246693
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Pierwotne nie da rady. nie da się i już.
  • #5 16247840
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1173
    Do tego jest potrzebny potężny transformator z uwagi na ogromne prądy wirowe.
    Do drobnych prac nadaje się trafo z kuchenek mikrofalowych, po wymianie uzwojenia. Tylko, że wtórne nawija się nie "drutem", tylko linką i to o znacznym przekroju - powyżej 16 mm2.

A i moc całości, w okolicach kilowata i więcej.
    Zdaje się, że na Elektrodzie były tematy o przeróbkach mikrofali na zgrzewarki.
  • REKLAMA
  • #7 16250581
    comandos21
    Poziom 18  
    Dobra przekonaliście mnie :)

Kuzynka uraczyła mnie stara sprawną mikrofalą :D :D :D
    To trafo się nada?

Teraz mi podpowiedzcie czy mm wyciąć ten cieńszy drut, który znajduje się na górze?

Myślałem aby zostawić termostat(230stC) i zamocować go na zwojach już zgrzewarki ponieważ izolacja kabli spawalniczych wytrzymuje max 250st....

Tylko ciekawi mnie jak termostat mam wpiąć szeregowo od zasilanie z sieci tak jak w przypadku zwykłego włącznika 2-biegunowego??

Wentylator też zamierzam użyć :D .

Mam dylemat z wyborem kabla spawalniczego 25mm czy 35m .....

Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali?? Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali?? Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali?? Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali?? Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali?? Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali?? Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali?? Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali?? Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali?? Zgrzewarka ze starej lutownicy 100W czy może z mikrofali??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad możliwością przerobienia starej lutownicy transformatorowej 100W na zgrzewarkę do blaszek, jednak odpowiedzi wskazują na niewystarczającą moc urządzenia do tego celu. Zamiast tego, sugerowane jest wykorzystanie transformatora z kuchenki mikrofalowej, który po odpowiedniej modyfikacji (wymiana uzwojenia na linkę o dużym przekroju) może być użyty do zgrzewania. Dodatkowo, zgrzewarka na kondensatorach jest polecana do zgrzewania akumulatorów. Użytkownik postanawia wykorzystać starą mikrofalówkę i pyta o szczegóły dotyczące modyfikacji, w tym o podłączenie termostatu i wybór kabla spawalniczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA