logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duży transformator z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym - nada się do zgrzewarki robionej samodzielnie?

lookashECL 11 Wrz 2025 12:08 945 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy transformator z mikrofalówki z uszkodzonym wtórnym uzwojeniem nada się do samodzielnej zgrzewarki?

Tak — po usunięciu uszkodzonego uzwojenia wtórnego i boczników magnetycznych ten transformator nada się do amatorskiej zgrzewarki, ale tylko do pracy impulsowej, nie ciągłej [#21687595][#21687410] Z forum wynika, że taki MOT ma zwykle około 1,2–1,3 kW mocy, a dla zgrzewarki najlepiej celować w wtórne 2–5 V; w praktyce często sprawdza się około 3 V, np. 3 zwoje przewodu 50 mm² dające prąd zwarciowy bliski 1000 A [#21701181][#21701514][#21700434][#21701986] Do takiego zastosowania typowy jest przewód spawalniczy 35–50 mm², a dobór przekroju zależy od tego, jaki prąd chcesz uzyskać i co chcesz zgrzewać [#21700124][#21707703] Zbyt wysokie napięcie obniża wydajność prądową, a zbyt niskie może nie wystarczyć do zgrzewania, więc trzeba dobrać kompromis, a nie walczyć o „jak największy amperaż” [#21701986][#21701514]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21686948
    lookashECL
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Transformator do zgrzewarki - czy się nadaje?
    Witam.
    Mam taki transformator jak na zdjęciach. Pochodzi z dużego pieca mikrofalowego.

Transformator ZEBRA 220V z usuniętym uzwojeniem wtórnym na tle szarej tkaniny
    Transformator z mikrofalówki z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym w pudełku
    Transformator ZEBRA z mikrofalówki, zmierzony linijką, widoczny napis na obudowie
    Transformator z pieca mikrofalowego z usuniętym uzwojeniem wtórnym, obok linijka
    Transformator z mikrofalówki z usuniętym uzwojeniem wtórnym i linijką do pomiaru
    Transformator z mikrofalówki z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym i linijką do pomiaru
    Transformator z pieca mikrofalowego z linijką do pomiaru wymiarów

Uszkodzona w nim jest sekcja uzwojenia wtórnego (kilka tysięcy woltów na magnetron). Uzwojenie pierwotne jest OK. Pomyślałem, aby wydłubać uzwojenie wtórne i samodzielnie zrobić z niego zgrzewarkę. Nie znalazłem za dużo informacji na temat jego parametrów, mocy czy wymiarów. Dlatego też pomierzyłem go linijką. Czy ten transformator się nadaje na zgrzewarkę?
  • REKLAMA
  • #2 21686958
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    To może być transformator o mocy około 700 W. Wydłub uzwojenie wtórne i jeśli pierwotne jest OK, a ze zdjęcia wygląda dobrze, to się nada.
  • REKLAMA
  • #3 21687215
    lookashECL
    Poziom 15  
    Witam.
    Dziękuję za info @tomtim123. Jednak wydaje mi się, że moc tego transformatora jest znacznie większa. Transformator waży koło 9 kg i ma chyba większe wymiary niż transformator 700 W. Zastanawiają mnie jednak te blaszki po 1 i 2 stronie rdzenia (zaznaczone na czerwono) Czy to nie przekreśla tego transformatora do zgrzewarki lub nie będzie to jakoś problematyczne?

Transformator z zaznaczonymi blachami po obu stronach rdzenia.
  • #4 21687410
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2998
    Mikrofalówka wykorzystująca ten transformator pobiera z sieci 1,23 kW.
  • #5 21687477
    lookashECL
    Poziom 15  
    Dziękuję, @aksakal. Czyli wychodzi na to, że transformator jest znacznie mocniejszy. A co z tymi metalowymi przekładkami z blachy transformatorowej? Rozumiem, że je również mam usunąć wraz z uzwojeniem wtórnym?
  • #6 21687595
    aksakal
    Przekładki z żelaza transformatorowego pełnią rolę bocznika magnetycznego. Bez wchodzenia w szczegóły, ograniczają prąd wtórnego uzwojenia, chroniąc transformator przed nadmiernym, niekontrolowanym jego wzrostem. Podczas używania transformatora do innych celów należy usunąć przekładki. Transformator ma bardzo duży prąd jałowy i nie jest przeznaczony do długotrwałej pracy. Aby zmniejszyć ten prąd, należy zwiększyć liczbę zwojów uzwojenia pierwotnego.
  • #7 21687613
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ja u siebie te metalowe przekładki wybijałem i zostawiałem tylko jako izolację preszpan.
  • REKLAMA
  • #8 21700069
    lookashECL
    Poziom 15  
    Witam.
    Usunąłem uzwojenie wtórne i blaszki tak jak na dołączonych zdjęciach. Wyszło mi okno o wymiarach 4,5 cm × 2,2 cm.
    Proszę o informację, jaki drut/kabel (przekrój/średnica) można by w tym rozwiązaniu zastosować.
    Załączniki:
    • Duży transformator z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym - nada się do zgrzewarki robionej samodzielnie? 20250925_101050.jpg (332.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Duży transformator z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym - nada się do zgrzewarki robionej samodzielnie? 20250925_101039.jpg (296.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 21700124
    aksakal
    Nawiń 15–25 zwojów drutu w tym oknie, bez względu na średnicę, zmierz napięcie, podziel liczbę zwojów przez napięcie, otrzymasz liczbę zwojów na 1 V. Pomnóż potrzebne napięcie na liczbę zwojów na 1 V, otrzymasz wymaganą liczbę zwojów uzwojenia wtórnego. Dodaj 2–3 zwoje do tej liczby, aby zrekompensować straty w uzwojeniu. Przekrój drutu zależy od prądu, który chcesz uzyskać z uzwojenia wtórnego.
  • #10 21700163
    lookashECL
    Poziom 15  
    Witam.
    Chciałbym uzyskać jak największy prąd. Myślę o przewodzie (spawalniczym) o przekroju 35mm2. Z obliczeń wychodzi, że powinno wejść 18 zwoii ?
  • #11 21700318
    aksakal
    Jakie napięcie jest potrzebne na uzwojeniu wtórnym? Moc transformatora jest wartością stałą i jest wyrażona wzorem P = U × I. Załóżmy, że moc transformatora wynosi 1200 W. Nie zagłębiając się w teorię, w tym przypadku przy napięciu uzwojenia wtórnego 20 V maksymalny prąd to 60 A, przy zwiększeniu napięcia do 30 V prąd 40 A itd.
  • #12 21700434
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2597
    Te transformatory mają zwykle jeden zwój na wolt. Jak chcesz uzyskać jak największy prąd, to zwojów musi być bardzo mało. Ja mam nawinięte 3 zwoje przewodem 50 mm2 i uzyskuję prąd zwarciowy 980 A.
  • #13 21700792
    lookashECL
    Poziom 15  
    @CMS Czy 3 V to trochę nie za małe napięcie jak na zgrzewarkę? Czytałem gdzieś, że najlepiej, aby napięcie bylo z przedziału 4÷8 V. Co zgrzewasz taką zgrzewarką? Nie masz z nią żadnych problemów?
  • #14 21701181
    aksakal
    Analiza publikacji na ten temat na forach wielu krajów pokazuje, że zalecane napięcie uzwojenia wtórnego wynosi 2-5 V, drut o przekroju 35-50 mm2, moc transformatorów wynosi 700-1500 W.
  • #15 21701278
    lookashECL
    Poziom 15  
    @aksakal Dziękuję za informację.

Jeżeli dobrze rozumuję, to z obliczeń wychodzi:
    (Dla okna 4,5 cm × 2,2cm) wejdzie mi aż 15 zwojów kabla o przekroju 50 mm2 kabla (fi kabla 7,98 mm). Wychodzi więc 15 V przy przeliczniku 1 zwój na wolt.

Jeżeli obliczenia wyżej są OK, to mogę zastosować kabel:
    - o przekroju 75 mm2 (fi kabla 9,77 mm) - wychodzi 8 zwojów, czyli 8 V;
    - o przekroju 100 mm2 (fi kabla 11,29 mm) - wychodzi 6 zwojów, czyli 6 V.
  • #16 21701290
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    lookashECL napisał:
    Jeżeli obliczenia wyżej są OK, to mogę zastosować kabel:
    - o przekroju 75 mm2 (fi kabla 9,77 mm) - wychodzi 8 zwojów, czyli 8 V;
    - o przekroju 100 mm2 (fi kabla 11,29 mm) - wychodzi 6 zwojów, czyli 6 V.

Po wykonaniu tej porady:
    aksakal napisał:
    Nawiń 15–25 zwojów drutu w tym oknie, bez względu na średnicę, zmierz napięcie, podziel liczbę zwojów przez napięcie, otrzymasz liczbę zwojów na 1 V. Pomnóż potrzebne napięcie na liczbę zwojów na 1 V, otrzymasz wymaganą liczbę zwojów uzwojenia wtórnego. Dodaj 2–3 zwoje do tej liczby, aby zrekompensować straty w uzwojeniu. Przekrój drutu zależy od prądu, który chcesz uzyskać z uzwojenia wtórnego.

podjąłbym decyzję, co dalej.
    Kabel o przekroju 100 mm² będzie dużo sztywniejszy w stosunku do np. 50 mm². Przekrój kabla dobrałbym po przemyśleniu, co chcę zgrzewać.
  • #17 21701302
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Cytat:
    "...
    Jeżeli dobrze rozumuję to z obliczeń wychodzi:
    (Dla okna 4,5 x2,2cm) wejdzie mi aż 15 zwoi kabla o przekroju 50mm2 kabla ( fi kabla 7,98mm) Wychodzi więc 15V przy przeliczniku 1 zwój /volt....."

"ChatGPT
    A = 50 mm². Dla koła A = π(d²)/4, więc d = √(4A/π).

d = √(4·50 / π) ≈ √(200 / 3.14159) ≈ √(63.66) ≈ 7.98 mm."

8.0 mm to średnica Cu, a gdzie izolacja kabla?
  • #18 21701311
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    sp3ots napisał:
    Czyli średnica ok. 8.0 mm to średnica Cu, a gdzie izolacja kabla?

U sprzedającego albo w katalogach kabli.
    Np. OnS (H01N2-D) 50 mm² ma średnicę ok. 13,5 mm.
  • #19 21701323
    tomtim123
    Poziom 37  
    A może zrobić tak.
    Z przewodu 50mm* zdjąć oryginalną izolację i zastosować jedną warstwę taśmy kaptonowej następnie nałożyć koszulkę termokurczliwą i ją lekko zacisnąć.
    Takie dwie warstwy były by cieńsze, niż oryginalna guma która jest stosowana do kabli spawalniczych.
    Taka zmiana dała by możliwość dowinięcia dodatkowego zwoju na transformatorze.
    Oczywiście taśmę kaptonową nakładać stopniowo i stopniowo zdejmować oryginalną osłonę, tak żeby nie naruszyć zwoi.
    Podczas takiej operacji zwoje się trochę poluzują, ale to nam da możliwość lekkiego spłaszczenia linki i w ten sposób można więcej upchać, no i elastyczność się zwiększy.
    Co Wy na to ?
  • #20 21701326
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    tomtim123 napisał:
    Co Wy na to ?

Aby upakować więcej miedzi kupuje się płaskownik nawojowy i się go nawija.
    Poza transformatorem można zamocować przewody wielożyłowe w izolacji gumowej/silikonowej.
  • #21 21701341
    tomtim123
    Poziom 37  
    Płaskownik miedziany 30mm x10mm od 230 do 300zł za metr.
    To już się nie opłaci budować zgrzewarki.
  • #22 21701461
    CMS
    Nie ma sensu walczyć o dodatkowe zwoje, bo autorowi chodzi i jak największy prąd. Największy będzie przy jednym zwoju. Jak już pisałem, w mojej zgrzewarce mam trzy zwoje przewodu miedzianego o przekroju żyły 50mm^2. Zapełniają one całe okno i "produkują" 3V. Prąd zwarciowy wynosi prawie 1000A i przy czystym materiale i dobrze zaostrzonych elektrodach, da radę zgrzać dwie blaszki stalowe 0,5mm. Do cieńszych rzeczy moc trzeba zmniejszyć. Ale są tanie chińskie sterowniki do tego celu.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050088513942...ect_id%3A1005008851394259%7C_p_origin_prod%3A
  • #23 21701491
    lookashECL
    Poziom 15  
    No właśnie Panowie tak się zastanawiam ......
    Potrzebuję uniwersalnej zgrzewarki (ze sterownikiem z Ali) regulowałby prąd itp.
    Walczę o jak najwyższy amperaż aby możne było zgrzewać konkretne elementy.
    Fakt faktem, 100mm2 to już kawał kabla, myślałem też już o taśmie kaptonowej żeby zejść z średnicy i izolacji. Dlatego też pytałem o te najlepsze napięcie do zgrzewania. Jeżeli można zajeść z napięcia do 5V to będę walczył o jak największy prąd (czytaj przekrój przewodu) bo na tyle myślę pozwala to trafo.
  • #24 21701514
    CMS
    lookashECL napisał:
    Walczę o jak najwyższy amperaż .

Zrozum w końcu, że im niższe napięcie tym wyższy prąd. Przy 5V nie dasz rady zgrzać blaszek 0,5mm.

lookashECL napisał:
    aby możne było zgrzewać konkretne elementy.

Pytanie czym dla Ciebie są "konkretne elementy", bo przy trzech woltach 2x0,5mm to już raczej szczyt możliwości. Jak chcesz coś grubszego, to nawiń dwa zwoje, ale przy tak niskim napięciu czystość materiału i bardzo dokładne zaostrzenie elektrod ma ogromne znaczenie, i potrzeba porządnie docisnąć.
    Aczkolwiek nadal uważam, że w tego typu zgrzewarkach DIY, te 3V to optimum.
  • #25 21701532
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    lookashECL napisał:
    Walczę o jak najwyższy amperaż...

Ta walka to za wszelką cenę czy może jednak jakieś kompromisy...np. budżet?
    lookashECL napisał:
    ...aby możne było zgrzewać konkretne elementy.

Konkretne elementy to jakie?
    Bo ten konkretny rdzeń ograniczy moc i powyżej pewnej grubości zgrzewanego detalu nic się nie wyczaruje.
  • #26 21701541
    lookashECL
    Poziom 15  
    Panowie myślę o takich elementach jak na zdjęciu. Blach i również nierdzewka.Duży transformator z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym - nada się do zgrzewarki robionej samodzielnie?

Dodano po 11 [godziny] 17 [minuty]:

Niestety nie mam tych elementow przed sobą, dlatego posługuje sie zdjeciem. Są to ruszty piekarnicze. Druty zgrzewane do plaskownika bodajże 0.5 cm. Grubość drutów....taka jak siatki ogrodzeniowej.
  • #27 21701884
    aksakal
    Kolego! Posłuchaj zaleceń kolegów. Nie należy odrywać się od rzeczywistości! Masz transformator o ograniczonej mocy (około 1300 W). Maksymalny prąd przy napięciu 1 V (przy dużych prądach spawania zaleca się 1-2 V) można uzyskać 1300 A. Na przykład do spawania 2 blach stalowych o grubości 0,5 mm potrzebny jest prąd 6000 A. TABELA Z PODRĘCZNIKA INSTYTUTU.

Duży transformator z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym - nada się do zgrzewarki robionej samodzielnie?
  • #28 21701986
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6078
    Jest pewna optymalna przekładnia, która da maksymalną wydajność prądową. Za niskie napięcie wtórne da za mały prąd z powodu rezystancji zgrzewanego elementu. Ale nadmiernie podnosząc napięcie obniżasz wydajność prądową transformatora. To jest ta sama zasada co dopasowanie mocy, tylko tu dobierasz przekładnię. Nie ma dróg na skróty "walczę o jak najwyższy amperaż", bo tu chodzi o największą moc przekazaną do elementu zgrzewanego.

W amatorskich zgrzewarkach wydajność prądowa jest też ograniczana przez słabe wykorzystanie powierzchni okna rdzenia (okrągły przewód).

Transformator ma nominalne 1300 VA, w krótkich impulsach transformatory można przeciążać kilkukrotnie, co nie zmienia tego, że impedancja zwarcia ogranicza maksymalny prąd, jaki to może pobrać z sieci. Impedancja zwarcia składa się z rezystancji uzwojeń i reaktancji rozproszenia.
    Taki transformator po wyjęciu boczników ma impedancję zwarcia na poziomie (jeśli dobrze pamiętam, kiedyś dawno to mierzyłem) 5-7 omów, czyli z sieci mógłby pobrać 33-46 A, a przy przekładni 200:4 (4 V) mógłby dać na zwarciu 1,6-2,3 kA (nie licząc rezystancji elektrod itp.), a przy zgrzewaniu znacząco mniej, bo rezystancja zgrzewanego elementu ogranicza. Przy 1 zw. byłoby w teorii >6 kA na zwarciu, ale w praktyce 1 V nie wystarczy, żeby zrobić działającą zgrzewarkę, popłynie marne kilkaset A i zgrzewany element będzie się powoli grzał.

Z moich pomiarów wynikało, że największym ograniczeniem wydajności prądowej transformatora jest reaktancja rozproszenia, więc najlepiej byłoby podzielić wtórne na dwie sekcje i pomiędzy nie włożyć pierwotne.

Widziałem zgrzewarki amatorskie złożone z kilku transformatorów, zasilone równolegle, a wtórne szeregowo - to jest sposób na obejście ograniczonej mocy tego transformatora.
  • #29 21702052
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 753
    Transformatory z mikrofalówek są tanie. Rdzenie są spawane tylko na 2 krawędziach.
    Możesz kupić dwa jednakowe i wykorzystać części E, i użyć dwukrotnie większe okno na wtórne.
    Ja mam 8 zwojów linki uziomowej Cu specjalnie miękkiej 50 mm² w gumie.
    Prąd ok. 950 A.
    Na końcach wlutowane wytoczone miedziane zaostrzone kubki, ale i tak cyna topi się po 3 s.
    Za to po 1,5 s stapiają się dwa druty 3 mm w jedną warstwę.
  • #30 21702075
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6078
    gklub napisał:
    Możesz kupić dwa jednakowe i wykorzystać części E i użyć dwukrotnie większe okno na wtórne.

Masz jedno pierwotne czy dwa? Z jednym to moc będzie mniejsza niż z jednego dobrze wykorzystanego MOT-a.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania dużego transformatora z uszkodzonym uzwojeniem wtórnym, pochodzącego z mikrofalówki o mocy około 1200-1300 W, do budowy samodzielnej zgrzewarki. Usunięcie uzwojenia wtórnego i metalowych przekładek bocznikujących jest konieczne, aby transformator mógł pracować jako źródło prądu zgrzewczego. Optymalna liczba zwojów wtórnych powinna być niska (np. 3-4 zwoje) dla uzyskania niskiego napięcia (2,5-3,5 V) i wysokiego prądu (nawet do około 1000 A), co jest typowe dla amatorskich zgrzewarek. Przekrój przewodu wtórnego powinien być duży (35-100 mm²), a do upakowania w oknie transformatora można stosować przewody spawalnicze, płaskowniki miedziane lub linki miękkie, z ewentualnym usunięciem izolacji i zastosowaniem taśmy kaptonowej lub termokurczliwej dla zmniejszenia średnicy. Wydajność prądowa jest ograniczona mocą transformatora i impedancją zwarcia, a dobór przekładni uzwojenia wtórnego musi uwzględniać kompromis między napięciem a prądem. Do zgrzewania elementów takich jak ruszty piekarnicze ze stali nierdzewnej o grubości około 0,5 mm potrzebny jest prąd rzędu kilku tysięcy amperów, co przekracza możliwości pojedynczego transformatora z mikrofalówki, jednak krótkie impulsy i odpowiednia technika zgrzewania mogą pozwolić na skuteczne łączenie cienkich blach. Wskazane jest stosowanie sterowników impulsowych do regulacji prądu zgrzewania. Rdzeń transformatora można skleić silikonem wysokotemperaturowym zamiast spawać, co zmniejsza hałas. W przypadku większych wymagań można rozważyć użycie dwóch transformatorów tego samego typu połączonych równolegle.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA