logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawanie TIG, słabej jakości Argon 4.8?

hugon222 03 Lut 2017 16:45 11712 6
REKLAMA
  • #1 16250292
    hugon222
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    od kilku miesięcy co pewien czas w pracy spawam aluminium, nie mam zbyt dużej wiedzy, dlatego chciałbym się poradzić co może być przyczyną mojego problemu.
    Czy jest możliwe, że dostałem słabej jakości gaz?
    Dodaję zdjęcia, na których widać spoiny położone na starej i nowej butli, parametry miałem identyczne, materiał ten sam, nawet nie ostrzyłem elektrody, jedynie zmieniłem butle z gazem.
    -materiał miał grubość 3-4mm,
    -spawałem na około 120A,
    -Hz mam zawsze 150,
    -balans ustawiony na 35 (w skali 10-90),
    -gaz to Argon 4.8.

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki, porady itd.
    Spawanie TIG, słabej jakości Argon 4.8?IMG_08..JPG (886.77 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Spawanie TIG, słabej jakości Argon 4.8?IMG_08..JPG (764.91 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Spawanie TIG, słabej jakości Argon 4.8?IMG_08..JPG (831.76 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Spawanie TIG, słabej jakości Argon 4.8?IMG_08..JPG (552.83 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Spawanie TIG, słabej jakości Argon 4.8?IMG_08..JPG (416.86 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Spawanie TIG, słabej jakości Argon 4.8?IMG_08..JPG (363.85 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16252419
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Jest. Sam stosuję 4,9 i mam czasami problemy po zmianie butli. Ujawnia się to tylko przy alu. Dystrybutor uzasadnia to tym, że powinno się zostawiać w butli niewielką ilość gazu, nikt tego nie robi, do tego w dużych firmach butle lądują pod chmurką, z otwartymi zaworami. Przy napełnianiu, nikt nie odsysa zawartości, tylko pompują wagowo, więc można trafić prawie wszystko łącznie z wodą. Są firmy które mają butle z wbudowanymi reduktorami i wtedy masz gwarancje czystości, ale finansowo wychodzi to...
  • REKLAMA
  • #3 16253036
    hugon222
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    wielkie dzięki za odpowiedź, można takiej słabej jakości gaz zareklamować? czy nie ma to sensu?
    na zdjęciach widać rownież słabe czyszczenie wokół spoin to również wina gazu czy balans źle ustawiłem?
  • REKLAMA
  • #4 16253835
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Teoretycznie tak, tyle że sporo zależy od woli sprzedającego. Balans ustaw na 50%, częstotliwość na max.
  • #5 21393924
    czesiu_elektroda
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Do Alu Argon 5.0 Duże butle, przy 5.0 jest drożej, ale butle są sprawdzane i odpowietrzane. Przy niższych nie ma na to czasu (po wypuszczeniu całego gazu z butli do butli dostaje się tlen, tlen jest wrogiem spawania i spoin, chyba że są to specjalistyczne mieszanki i spoiwa, w konsekwencji uniemożliwia to dalsze spawanie). Mniejsze butle i gorsze jakościowo technicznie poniżej 5.0 są tylko dopełniane, nikt ich nie sprawdza, czy były zapowietrzone. Nie na darmo na reduktorze, który dokręcasz do butli, powinna być taka czerwona kreseczka przed tą pierwszą ze skali albo ostatnią, ona właśnie zapobiega takiemu zapowietrzeniu butli. To jest też odpowiedź, czemu dochodzi do wypadków z innym gazem, acetylenem, bo a huk tam czerwone kreseczki na reduktorze to dla frajerów, czy nie rozwijanie przewodów, które w przypadku kumulacji kilku zwojów działają jak lont detonujący, w konsekwencji doprowadzając do wybuchu butli.
  • #6 21797930
    rafalkogut452
    Poziom 1  
    Witam kolegów po fachu,

Podpinając się pod dyskusję - problem, który opisuje autor, to klasyczny przykład zanieczyszczenia gazu osłonowego (najczęściej wilgocią lub resztkowym powietrzem w butli). Choć teoretycznie Argon 4.8 (99,98%) powinien wystarczyć do podstawowych prac, to przy aluminium, które jest niezwykle wrażliwe na utlenianie, każda odchyłka od normy wychodzi natychmiast w postaci „czarnego nalotu” lub „pływania” łuku.

Kilka technicznych uwag do sprawdzenia:

Argon 5.0 to standard dla profesjonalistów: Przy TIG AC i aluminium różnica między 4.8 a 5.0 jest odczuwalna nie tylko w estetyce, ale i w stabilności łuku. Przy 5.0 butle przechodzą rygorystyczne procedury osuszania i próżniowania przed napełnieniem.

Szczelność układu: Zanim ostatecznie zwalisz winę na gaz, sprawdź uszczelki (O-ringi) w uchwycie TIG oraz szczelność węża przy reduktorze. Często przy zmianie butli i szarpnięciu zestawem dochodzi do mikronieszczelności, przez którą zaciągane jest powietrze (efekt Venturiego).

Test puszki: Zrób krótkie spawanie na czystym kawałku blachy z nową elektrodą. Jeśli spoina jest matowa, a wokół widać szeroki pas sadzy, gaz jest na 90% "chrzczony" lub butla była źle przygotowana.

Jeśli szukasz więcej technicznych parametrów albo chcesz sprawdzić, jak inni ustawiają maszyny pod konkretne grubości materiału, polecam zajrzeć na portal sprytnyspawacz.pl. To fajna baza wiedzy dla naszej branży – mają tam darmowe kalkulatory parametrów spawania, quizy techniczne i bazę ogłoszeń, gdzie można czasem znaleźć sprawdzonych dostawców gazu i osprzętu.

Powodzenia w walce z materiałem!
  • REKLAMA
  • #7 21798656
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 475
    Również klasyczny objaw niestabilnej pracy źródła made in china! Również woda w powietrzu i wilgotność względna powyżej 75% może dawać różne ciekawe objawy, szczególnie gdy nadmiernie ,,oszczędza się'' argon.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy spawania TIG aluminium i możliwego wpływu jakości argonu na wygląd oraz stabilność spoiny. Opisano przypadek, w którym po zmianie butli, przy identycznych parametrach spawania, pojawiły się gorsze spoiny i słabsze czyszczenie obszaru wokół lica. Wskazano, że przy aluminium problemem może być zanieczyszczony gaz osłonowy, wilgoć lub resztkowe powietrze w butli, szczególnie gdy butle są dopełniane bez odpowietrzania i kontroli czystości. Zalecono stosowanie argonu 5.0 zamiast 4.8, zwłaszcza do profesjonalnego TIG AC na aluminium, oraz sprawdzenie szczelności układu: O-ringów w uchwycie, połączeń węża i reduktora. Wskazano też na znaczenie poprawnych ustawień: balans około 50% i częstotliwość na maksimum. Wspomniano, że reklamacja gazu jest teoretycznie możliwa, ale zależy od sprzedawcy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA