Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Samsung BQ2D7G144 - Temperatura

mistrzkaskader 04 Feb 2017 16:17 8154 8
  • #1
    mistrzkaskader
    Level 9  
    Cześć.
    Posiadam ww. piekarnik, już od zawsze podejrzewałem go o kłamliwe wskazania, lecz dopiero teraz zakupiłem dwa termometry, które to potwierdziły. Piekarnik dual cook wyłącza się o 20-50°C za wcześnie dotyczy to zarówno górnej i dolnej komory, jak również oby komór jednocześnie.

    Zauważyłem również, że czasem jak chcę osiągnąć 200°C to nastawiam 230°C, on podgrzeje do 210°C, następnie redukuję do 200°C i wtedy piekarnik również trzyma zadane 200°C.

    Podejrzewam termostat, znalazłem taki :arrow: Link, lecz również widzę, że są dostępne czujniki temperatury.

    Pytanie co może być uszkodzone, oraz jaka ilość jest tych termostatów skoro jest to dual cook, choć zepsuły by się wszystkie naraz, aż taki zbieg okoliczności?
    Dodam jeszcze, że słychać jak w piekarniku przy zmianie ustawień temperatury coś pyka (chyba termostat).
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    mrhari
    Moderator of Home appliances
    mistrzkaskader wrote:
    Zauważyłem również, że czasem jak chcę osiągnąć 200 stopni to nastawiam 230 stopni, on podgrzeje do 210, następnie redukuję do 200 i wtedy piekarnik również trzyma zadane 200.

    Zrób tak:
    ustaw 200C i poczekaj 15-20 minut i wówczas zmierz temperaturę.
    Jeśli będzie 200C z małym błędem to wszystko jest OK.
    Piekarnik należy nagrzać przed użyciem, i w tej fazie wahania temperatury są jak najbardziej na miejscu.

    Wskazany przez Ciebie termostat nie ma nic wspólnego z utrzymywaniem zadanej temperatury.
  • #3
    mistrzkaskader
    Level 9  
    Ale skoro piekarnik dźwiękowo i wizualnie sygnalizuje nagrzanie do zadanej temperatury a nie jest nagrzany to chyba coś jest nie do końca ok? Zaraz przeprowadzę testy i dam znać. Piekarnik nastawiony na 200°C jako jedna komora tzn separator wyjęty bez grzałek góra-dół sam termoobieg czyli grzałki w plecach. Do wydania sygnału dźwiękowego nagrzewa się bardzo szybko tak do ok 130°C, następnie bardzo mozolnie idzie w górę: po 20min 180°C po 30 min 190-195°C. Przez następne 10 min temperatura bez zmian. Czy to trochę nie za wolno?


    Wystudzę go i sprawdzę jak grzeje na samych grzałkach. Na samych grzałkach podobnie po 10 min sygnalizuje nagrzanie 170°C, po 15min - 180°C, po 30min - 195°C, po 40 min 190°C.

    Sama górna komora termoobieg: po 5 minutach sygnalizuje uzyskanie zadanej temperatury 200°C, a rzeczywista 130°C, po 10min - 160°C, po 20min - 175°C, po 30 min. - 180°C, po 40 min. - 185°C, a nawet nie zbliża się do 200°C.

    Co to może być? Piekarnik klasy A+, a rozgrzewa się 30minut, przecież to żadna oszczędność. Zresztą na początku, do czasu jego sygnalizacji nagrzania rozgrzewa się szybko.
  • #4
    h jaworski
    Home appliances specialist
    W którym miejscu kolega ustawia termometr? Sprawdź w tym miejscu w którym mierzy piekarnik czyli obok czujnika piekarnika.
  • #5
    mistrzkaskader
    Level 9  
    Na środkowej półce w centralnym miejscu, a gdzie on mierzy temperatury, bo na pewno w kilku miejscach skoro to dual?
  • #6
    kecaJ002
    Level 9  
    Witam,

    Chciałem dołączyć do wątku, bo wydaje mi się, że mam podobny problem.

    Posiadam piekarnik Samsung BF1N4T123. Piekarnik strasznie przypala. Po dłuższym czasie obserwacji, doszliśmy z żoną do wniosku, że mimo zadanej temperatury np. 100°C on dalej grzeje. Trudno określić do jakiego poziomu, bo nie mam odpowiedniego termometru, ale na pewno jest to dużo wyższa temperatura.

    Po za tym strasznie długo trwa nagrzewanie. Np. dziś przeprowadziłem test. Włączyłem go na 50°C i czekałem ze stoperem aż się nagrzeje. Po prawie 15 min. kiedy dalej się nagrzewał otworzyłem go i stwierdziłem, że temp. w nim jest o wiele większa niż nawet ustawione 50°C. Zakupiłem nowy termostat :arrow: Link, ale jak otworzyłem piekarnik, to okazało się, że takie termostaty są co najmniej 2 (nie zaglądałem na spodnią cześć piekarnika) oraz czujnik temperatury wchodzący we wnętrze :arrow: Link. Wymieniłem tylko ten z tyłu obudowy, a góry został stary.

    Niestety nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu, więc szukam dalej i proszę o jakieś wskazówki. Czy wymienić kolejny termostat, czujnik temperatury czy jest to może jeszcze coś innego? Z góry dzięki za odzew.
  • #7
    mistrzkaskader
    Level 9  
    Nikt nic nie wie?
  • #8
    czarli12
    Level 10  
    Czy ktoś poradził sobie z tymi problemami? Mam podobny problem z niedogrzewaniem. Ustawiam 180 stopni a nagrzewa się do 130, ale ciekawostka bo tylko w trybie dual na górnej i dolnej połowie. Jeśli piekarnik pracuje jako klasyczny (jedna duża komora) to temperatury są w porządku.
  • #9
    mistrzkaskader
    Level 9  
    niestety nikt nie poradził