Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lublin 3 - Brak świateł z przodu

Damianecznik 04 Feb 2017 21:31 5880 15
Relpol
  • #1
    Damianecznik
    Level 9  
    Witam wszystkich chciałbym prosić o pomoc gdyż nagle stracilem wszystkie swiatła z przodu (mijania,drogowe) z tyłu sie pali w Lublinie 3 ! Stało sie to nagle i zaczelo smierdziec w kabinie ! Sprawdziłem bezpieczniki zarówki i wszystko jest ok ! NA desce rozdzielczej kontrolki sie palą wszystko ładnie pyka(długie) a swiateł nie ma:( Miał moze ktos taka ustereczke i moze podpowiedziec jak naprawic?? Z góry dziekuje i pozdrawiam :)

    Moderated By CameR:

    Wydzielono z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3250546.html
    Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

  • Relpol
  • #2
    mrx2000
    Level 16  
    Całkiem możliwe, że spalił się przekaźnik reflektorów, a mrugnięcie długimi może omijać ten przekaźnik, więc może działać. Przynajmniej tak jest w innych pojazdach Daewoo. Np. w Lanosie przekaźnik ten jest w komorze silnika opisany na skrzyneczce jako "HEAD" - może i u Ciebie będzie podobnie.
    Jest jeszcze prawdopodobne że przy samym przełączniku coś Ci się popaliło.
  • #3
    Damianecznik
    Level 9  
    Chodzi Ci o jedną z tych kwadratowych kostek ktore sa umieszczone w bezpiecznikach??? Sparwdzalem je na oko i nie wydaje mi sie zeby ktorys z nich był spalony :( Ale ktory jest od swiateł przednich to nie wiem :(
  • #4
    mrx2000
    Level 16  
    Musisz gdzieś znaleźć opis który to jest ten przekaźnik (tak to może być taki kwadrat,prostokąt).
    Jak już wyżej dopisałem może w samym przełączniku też się coś popaliło.
  • Helpful post
    #5
    janek1815
    Level 38  
    Tam jest jak dobrze kojarzę mikroprocesorowe urządzenie do sterowania światłami. Taki duży prostokątny przekaźnik chyba niebieskiego koloru. W skrzynce bezpieczników pod kierownicą.
  • Helpful post
    #6
    mrx2000
    Level 16  
    może coś takiego:
    http://allegro.pl/lublin-nowy-sterownik-przekaznik-swiatel-procesor-i6695084374.html
    Jak ktoś zna wyprowadzenia to może Ci podpowie co zmostkować żeby sprawdzić.

    EDIT:
    Ten mikroprocesorowy może być jednak od kierunkowskazów, ew. wycieraczek i tu jest opisane do czego:
    http://www.ape.com.pl/index.php?id=20&produkt=80

    Prędzej chyba taki:
    http://www.ape.com.pl/index.php?id=20&produkt=83
  • #7
    Damianecznik
    Level 9  
    mrx2000 ten 3 link ktory podałes to jest to wlasnie :) Bo tez wyżej przekazniki sa od kierunkowskazów ktore juz wymianilem i ma ze dwa jeszcze na zapas wiec na 100% nie bedzie to :(

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wiec pewnie ktoraś z tych kwadratowych kostek padła :/ tylko ktora??? Bo jak dobrze pamietam to chyba jest ich tam 5
  • #8
    janek1815
    Level 38  
    W skrzynce bezpieczników drugi od góry to właśnie sterownik świateł mijania drogowych i pozycyjnych. Pierwszy od góry to sterownik świateł przeciwmgielnych tył i halogenow. Trzeci od góry to sterownik kierunkowskazów i pozostałych rzeczy np. Kontrolki hamulca.
  • Helpful post
    #9
    mrx2000
    Level 16  
    Jeżeli to dokładnie takie same przekaźniki to może warto spróbować wziąć pożyczyć od sąsiedniego, ale tego podejrzanego to lepiej nie wciskaj gdzie indziej. Zresztą pewnie sam się już domyśliłeś co robić.
  • #10
    Damianecznik
    Level 9  
    Na moje oko to sprawdziłem wszystkie pozamieniałem w najróżniejszy sposób i nic :( Swiateł jak nie było tak nie ma :( Chyba musze oddac do warsztatu bo sam nic nie wskóram :/ Dziwi mnie tylko ze z tyłu wszystko swieci dobrze ,a z przodu tylko pozycja i nic wiecej :(
  • Helpful post
    #11
    mrx2000
    Level 16  
    Nie dziw się też, że tył działa, a przody nie bo są na innym obwodzie.
    Elektryk może sobie w mig poradzi i może nie policzy dużo.
  • #12
    janek1815
    Level 38  
    Tego się nie zamienia miejscami. Jak u mnie wyciągnąłem ten drugi to właśnie nie było świateł zarówno drogowych jak i mijania.
  • #13
    mrx2000
    Level 16  
    Też możliwe że i tak skonstruowana instalacja. Najlepiej by było znać schemat pinów i dla próby zmostkować, ale do tej pory nikt się nie odezwał.
  • #14
    janek1815
    Level 38  
    Spoglądałem na schemat niestety mam książkę od Lublina3 a schematy są od jedynki. Jak się chce zmostkować wystarczy podważyć obudowę i zobaczyć co z czym. To nie problem w środku tam nic szczególnego niema. Całe to urządzenie w sumie odpowiada za wykrywanie spalonych żarówek w danym obwodzie.
  • #15
    Damianecznik
    Level 9  
    Podejrzewam ze to jakis kabel musiał sie upalić skoro smierdziało spalenizną w kabinie :/ Mysle ze nie ma co wiecej debatować na ten temat co mogłem to sprawdziłem :) To musi jakis elektryk na to spojrzeć fachowym okiem
  • #16
    Damianecznik
    Level 9  
    Wszystki kolegom dziekuje za pomoc problem został rozwiazany :) Okazało sie ze kabel był upalony od przekaznika do lamp :) wymianilem na nowy i działa :)