logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seagate Momentus Thin 500 GB - Uwaga w CDI, partycje wyświetla jako Raw, itp.

internick 06 Lut 2017 10:53 1059 7
REKLAMA
  • #1 16256687
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 552
    Witajcie,
    Dysk pochodzi z laptopa siostry (tuż po gwarancji), gdzie był zainstalowany oryginalny Windows 8.1.
    Kilka dni temu podczas uruchamiania system nagle (wcześniej zero niepokojących objawów) nie chciał się wczytać.
    Próbowałem wejść przez tryb awaryjny żeby skopiować ważne pliki, ale bezskutecznie. Ładował pliki po czym się resetował.
    BSOD nie obserwowałem w żadnym z trybów.
    Kupiłem nowy dysk, zamontowałem, a ten podłączyłem pod inny sprzęt.

W Crystal Disk Info wygląda on tak:

Seagate Momentus Thin 500 GB - Uwaga w CDI, partycje wyświetla jako Raw, itp.

Windows 7 do którego go podpiąłem partycje identyfikuje tak:

Znalazłem taki film:

Puściłem w ruch Partition Wizard v9.1, ale u mnie próba naprawy kończy się komunikatem:

Dysk w tym programie wygląda tak:

Przeglądając podobne tematy bardzo często przewija się ten: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html

DMDE bardzo długo skanował po czym pokazał to:

Poniżej podaję też sektory 0-2048 (chyba, że trzeba inne) do analizy. Niestety .bin nie mogłem wybrać, dlatego leży na zewnętrznym hostingu. System nie chciał przyjąć rozszerzenia utworzonego pliku: https://drive.google.com/open?id=0B1gxtlHqlrSzbVBlaDJwbFNXRWM

Co zrobić w następnej kolejności żeby nie stracić danych? A nawet je odzyskać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16257041
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    internick napisał:
    Co zrobić w następnej kolejności żeby nie stracić danych? A nawet je odzyskać.

W przypadku gdy dysk jest uszkodzony nie powinno się z nim pracować a wykonać kopię posektorową -
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html
    Dane odzyskiwać z kopii.
    Użycie chkdsk na takim dysku bardzo utrudnia odzyskanie danych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16257283
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Po wykonaniu kopii posektorowej na sprawny dysk wg linków zamieszczonych powyżej załącz screen z DMDE z widoku okna partycje dla dysku kopii (z najnowszej wersji 3.2.0).
  • #4 16257349
    internick
    Poziom 36  
    @Dra98 widziałem też te linki, ale...w kręgu znajomych nie mam tak pojemnego dysku niezbędnego do wykonania tej operacji. Jednak cały czas intensywnie szukam.

@mati211p ta wersja DMDE ciągle wywalała błędy po uruchomieniu. Klikałem Ignoruj. Ignoruj wszystko. Trwało to w nieskończoność, dlatego przerwwałem i użyłem wersji z poradnika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16257369
    mati211p
    Wywala błędy bo dysk masz uszkodzony, każdy nieczytelny sektor to jeden błąd CRC. Nie pracuj bezpośrednio na tym dysku a dopiero na kopii. W takim tragicznym jak na domowe warunki stanie dysku, za chwilę stracisz wszystkie dane - co najmniej 11910 uszkodzonych sektorów.
  • REKLAMA
  • #6 16257386
    internick
    Poziom 36  
    Rozumiem. Już się częściowo z tym pogodziłem.

Ten dysk na kopię ma mieć wolne 500 GB czy tyle ile zajmowały dane, np. 230 GB?
  • Pomocny post
    #7 16257513
    mati211p
    Nowy dysk ma mieć tyle ile rozmiar źródła, czyli min. 500GB.
  • #8 17597948
    internick
    Poziom 36  
    Dysk zutylizowano.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Momentus Thin 500 GB, pochodzący z laptopa, przestał działać, wyświetlając partycje jako RAW. Użytkownik próbował odzyskać dane przez tryb awaryjny, ale system się resetował. Wskazano, że dysk może być uszkodzony, co potwierdzają błędy w programie DMDE oraz liczba uszkodzonych sektorów. Zalecane jest wykonanie kopii posektorowej na nowym dysku o pojemności co najmniej 500 GB, aby uniknąć dalszej utraty danych. Użytkownik zrealizował utylizację uszkodzonego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA