logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chce naprawić hamulce pneumatyczne w Ursusie c360.

romet2 07 Lut 2017 11:31 21780 16
REKLAMA
  • #1 16259146
    romet2
    Poziom 9  
    Ocena: 85
    Witam Jak w temacie chce naprawić hamulce pneumatyczne.Naprawiłem już spreżarkę i zawór ciśnienia ustawiony na 6bar.I teraz pytanie, bo po wciśnięciu tego zaworu co jest w złącze do podczepiania przyczepy leci powietrze bez wcisnietego hamulca i teraz pytanie czy ma to tak być czy ten zawór od hamulca jest zepsuty.
  • REKLAMA
  • #2 16259210
    trance123
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    Zobacz sobie jak działa jedno obwodowy układ hamulcowy. Przeczytaj również o dwu obwodowym układzie skoro dopiero naprawiasz może warto od razu zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 16259255
    suchejro
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    jakby tak było, to każdy sprzęt z hamulcami pneumatycznymi syczałby nimi jadąc po drodze, każdy ciągnik, tzw TIR, autobus itd. Pomyśl. A jak już naprawisz hamulce, to wlej specjalny płyn do hamulców pneumatycznych antyzamrożeniowy i pochłaniający wilgoć. Firma Wynn's taki produkuje, pewnie inne firmy też.
  • #4 16259670
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    romet2 napisał:
    I teraz pytanie, bo po wciśnięciu tego zaworu co jest w złącze do podczepiania przyczepy leci powietrze bez wcisnietego hamulca i teraz pytanie czy ma to tak być czy ten zawór od hamulca jest zepsuty.

Jeżeli chodzi o ten zaworek (strzałka) w tej złączce przy ciągniku:

http://www.sklepy24.pl/sklep/farmexpert_pl/pr...em-do-ursus-c-330-c-360-miekkie-42480130/2653

To tak ma być.
    Jeżeli wciskasz ten zaworek w złączce (strzałka).
    Po podpięciu przewodu hamulcowego od przyczepy zawór się otwiera i cały układ jest pompowany, (czywiście jeżeli jest szczelny) i ciśnienie jest cały czas utrzymywane w układzie. jeżeli naciskasz ten zaworek przy złączu (strałka) bez podpiętego przewodu/węża od przyczepy to ma prawo "syczeć" bo to taki układ.
    Po wciśnięciu hamulca ciśnie jest również odcinane i przyczepa wówczas zaczyna hamować. Tak samo gdyby np. przyczepa "niechcący" urwała się od ciągnika podczas jazdy. wtedy przewód odpina sie od ciągnika samoczynnie, powietrze "ucieka" z układu przyczepy i przyczepa samoczynnie hamuje po stracie ciśnienia w układzie. Jest to takie zabezpieczenie na takie "przypadki" aby przyczepa nie "uciekła" w razie takiego zdarzenia. Rownież po odpięciu przyczepy od ciągnika, przyczepa samoczynnie powinna zahamować po ołączeniu przewodu od ciągnika. Jest też zasada (BHP), że podczas odpinania przyczepy od ciągnika najpierw właśnie odpinamy przewód hamulcowy, przyczepa hamuje (i już "nie ucieknie") bo zahamowana, dopiero wtedy odpinamy cięgło/dyszel przyczepy od ciągnika.
  • REKLAMA
  • #5 16259701
    suchejro
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Jej, nie doczytałem wcześniej że to po wciśnięciu zaworu z niepodczepionym układem przyczepy. Tak, po wciśnięciu ma lecieć.
  • #6 16261524
    romet2
    Poziom 9  
    Ocena: 85
    Dobrze rozumiem wtedy ,ze jak wcisne ten zaworek ma lecieć powietrze bez wcisnietego normalnego hamulca.
  • #7 16261906
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    romet2 napisał:
    ze jak wcisne ten zaworek ma lecieć powietrze bez wcisnietego normalnego hamulca

Tak, już pisałem, jak wciśniesz ten zaworek w złączu węża to ma lecieć, syczeć powietrze bez wciśniętego pedału hamulca w ciągniku. Jak wszystko "pozamykane" i kompresor włączony to w układzie cały czas powinno być ciśnienie. Jak byś wcisnął pedał hamulca to w tym momencie powinno przestać lecieć powietrze z tej złączki, (jeżeli wszystko masz sprawne i dobrze podłączone). Przy ciągniku powinno być właśnie takie gniazdo jak wstawiłem fotkę w poprzednim poście, natomiast przy węzu przyczepy powinno być złącze tzw. "twarde", bez zaworka tylko ze sztywnym bolcem otwierającym zaworek.

• REKLAMA
  • #8 16262085
    diesel022782
    Poziom 17  
    Ocena: 116
    romet2 napisał:
    Witam Jak w temacie chce naprawić hamulce pneumatyczne.Naprawiłem już spreżarkę i zawór ciśnienia ustawiony na 6bar.I teraz pytanie, bo po wciśnięciu tego zaworu co jest w złącze do podczepiania przyczepy leci powietrze bez wcisnietego hamulca i teraz pytanie czy ma to tak być czy ten zawór od hamulca jest zepsuty.
    elo dobrze jest kolego ma byc tam cisnienie podawane do butli w przyczepie, po wcisnieciu hamulca brak cisnienia, odwrotnie to dziala niz myslisz, pozdro
  • #9 16810048
    oskars99
    Poziom 10  
    Ocena: 46
    Witam, nie mogłem nigdzie znaleźć nic o zasadzie działania tego zawory pneumatycznego sterującego hamulcami przyczepy.
    Czy tłoczek tego zawory powinien wychodzić już bez powietrza w układzie ?
    Czy dopiero po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia się wysuwa ?
    U mnie jest tak, iż rozciąga sie tylko ta sprężyna w cięgle sterującym a tłoczek się nie rusza, ale niestety nie mam jeszcze sprawnych hamulców w przyczepie więc nie mogę sprawdzić jak to pracuje pod ciśnieniem.
    Dodam ze zawór jest nowy.
  • #11 16811327
    oskars99
    Poziom 10  
    Tak to wszystko co jest napisane w miarę rozumiem, ale jakby nie patrzeć zawór kupiłem nowy( niby oryginalny) to cięgno że sprężyna też nowe ( ponieważ myślałem że ta sprężyna już słaba i nie wyciąga tego tłoczka ) i na nowych częściach jest nadal to samo, kiedy naciskam hamulec jedynie ta sprężyna w cięgle się zwija a tłoczka nie wyciąga, dla próby założyłem w miejsce tego cięgna że sprężyna kawałek zwykłego cięgła na stałe i wtedy tłoczek wychodzi ale bardzo mocna trzeba naciskać na hamulec, i wtedy hamulec zasadniczy w ciągniku słabo hamuje , ponieważ przez ten tłoczek nie mam odpowiedniej siły by wcisnąć pedał hamulca.
    Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz, po co w tym cięgle byłaby montowana sprężyna skoro miałby wychodzić też bez powietrza to lepiej było by zamontować cięgno na stałe . Jeśli się mylę poprawcie mnie .
  • #12 16811547
    sewo.k
    Poziom 26  
    Ocena: 570
    Wkręć trochę widełki z zaworu możliwe że są zagłęboko wkręcony.
    W 60-ce co jeden ciągnik to ma inny skok pedału hamulca. Sprężyna jest po to by zrekompensować różnice. Wciskając pedał najpierw załącza hamulec przyczepy a potem poddaję się sprężyna i hamuje ciągnik.
  • #13 16811557
    oskars99
    Poziom 10  
    Widełki od pompy hamulca zasadniczego ?
    Tak tylko że u mnie ta sprężyna wogule nie wyciąga tego tłoczka z zaworu,jedynie sprężyna się zgniata
    Co z tym zrobić ?
    Czy przerobić to na stałe cięgno bez sprężyny ?
  • #14 16811643
    sewo.k
    Poziom 26  
    Widełki które są wkręcone w zawór powietrza. Jeśli wkręci się je za głęboko pociągną tłoczek, ścisną wewnątrz sprężynę i zawór przestaje działać.
  • #15 16811680
    oskars99
    Poziom 10  
    A w jaki sposób poluzować te widełki ?
    Te widełki to ten element z któremu łączy się cięgno ?
    Czy to coś w środku zaworu ?
  • #16 16812005
    sewo.k
    Poziom 26  
    Widełki do których wpinasz cięgno hamulca nr 7 zdaje się na rysunku. Musisz zdjąć blachę do której podłącza się hamulec ręczy i wtedy da się tymi widełkami obrócić.
  • #17 16812042
    oskars99
    Poziom 10  
    Nabiłem układ powietrzem , wstawiłem to cięgno na stałe i kiedy nacisnę na hamulec tłoczek cię wysuwa ( ale tylko na tym cięgle na stałe ) i wtedy słychać sykniencie czyli zawór działa dobrze .
    Ale strasznie ciężko chodzi, a jest nowy
    Da się coś zrobić żeby chodził lżej ?
    Ile tak mniej więcej powinien ten zawór wychodzić ?
    U mnie wychodzi na ok 2cm

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w naprawie hamulców pneumatycznych w ciągniku Ursus C360. Po naprawie sprężarki i ustawieniu zaworu ciśnienia na 6 bar, zauważył, że powietrze wydobywa się z zaworu w złączu do przyczepy, nawet bez wciśniętego hamulca. Uczestnicy dyskusji wyjaśniają, że jest to normalne działanie układu, gdzie zawór otwiera się po podłączeniu przewodu hamulcowego. Podkreślają również znaczenie stosowania odpowiednich płynów do hamulców pneumatycznych oraz sugerują sprawdzenie ustawienia widełek w zaworze, które mogą wpływać na działanie tłoczka. Problemy z działaniem nowego zaworu oraz cięgła hamulca są również omawiane, z zaleceniem, aby upewnić się, że elementy są prawidłowo zamontowane i nie są zbyt głęboko wkręcone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA