logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SM-T210 Tab 3.7.0 - Wyłączony tablet rozładowuje baterię

tomsoniasty 07 Lut 2017 17:41 8070 9
  • #1 16260015
    tomsoniasty
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z tabletem Samsung SM-T210.
    Bateria naładowana do np. 50% wieczorem go wyłączam, a rano (6 godz później) bateria jest rozładowana.
    Co może być przyczyną tak szybkiego rozładowywania się baterii?
    Zaznaczam jeszcze raz że w tym czasie tablet jest wyłączony.
    Jeśli tablet jest uruchomiony to bateria działa normalnie i normalnie się rozładowuje.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.
  • #2 16260742
    daro19862
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Musisz ustalić czy bateria sama się rozładowuje czy po prostu tablet wyłączony pobiera jakiś prąd i ją rozładowuje.
    Możesz sprawdzić na 2 sposoby, pierwszy to podłącz amperomierz i sprawdź czy pobiera prąd jak jest wyłączony, drugi sposób to odlutuj/odłącz baterię na noc i rano sprawdź ile będzie procent.
  • #3 16260771
    tomsoniasty
    Poziom 8  
    Witam. Bateria była wymieniana (tydzień temu) przesyłka szła do mnie 5 dni i po podłączeniu bateria miała 95%. Więc bateria na pewno jest sprawna. Tablet musi sam z siebie pobierać prąd.

Edytowanie:
    Odłączyłem baterię na noc i rano podłączyłem z powrotem. Miała tyle samo procent. Co oznacza że tablet pobiera prąd ale tylko wtedy gdy nie działa. Co może być przyczyną takiego zachowania.

Proszę o pomoc.
  • #4 16590503
    Kosher76
    Poziom 11  
    Mam dokładnie ten sam problem :( Co może być przyczyną?
  • #5 16601394
    Butcher696
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Układ ładowania w tablecie ,rozładowuje baterie samoczynnie nawet jak masz 100% zostawisz np cały dzień i na 2 odpalisz masz zero reakcji lub pokazuje że 0% baterii - rozwiązanie jest wymiana na nowy układ ładowania .

Mam w 1 tablecie takie coś dokładnie ale to z winy producenta sam się przyznał rozładowuje baterie wyłączony do zera ze trzeba wzbudzać obejście jest na to proste wystarczy w obudowie zrobić dziurkę umieścić tam mikro włącznik On/OFF i podpiąć go przewodem w środku do przewodu z baterią i zrobić swoiste odpinanie baterii by pozostała naładowana ile zostawiłeś .

Czyli urzywasz tablet potem np nie chcesz go urzywać np na kilka dni wyłączasz go normalnie i potem w wyłaczniku dajesz na OFF i po sprawie - odepnie ci to baterie w środku i nic nie rozładuje ,wystrczy potem dac na On i dalej działa tablet . Może nie fachowe ale lepszy ric niż nic ,przynajmniej nie musisz się martwić o rozładowanie do 0 z powodu ukłądu ,bo naprawa na nowy układ nie opłacalna w tabletach czy smartphonach
  • #6 16601502
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Tablet wyłączasz, czy przechodzisz w stan uśpienia?
  • #7 16627783
    tomsoniasty
    Poziom 8  
    Dzień dobry. Dokładnie tak jak napisałem wcześniej wyłączam.
  • #8 16628983
    Freddy
    Poziom 43  
    tomsoniasty napisał:
    Dokładnie tak jak napisałem wcześniej wyłączam
    Czy jesteś w stanie dokonać pomiaru prądu płynącego z akumulatora po takim wyłączeniu.
  • #9 16803651
    pendzel_no1
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Mam identyczny problem i dwa takie tablety dzieci, kupione w ten sam dzień. Jeden z nich ma dokładnie tak samo zaś drugi po wyłączeniu już się nawet nie załączył (leżał parę dni wyłączony). Prąd ładowania jest normalny (>400mA w obu). Mimo to brak reakcji (oczywiście tylko w tym jednym, drugi jeszcze działa). Wina w tych tabletach musi leżeć po stronie elektroniki w nich a nie w baterii. Widać nie ma sensu ich nawet wyłączać. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
  • #10 16808795
    Freddy
    Poziom 43  
    Jeśli na gwarancji, to proszę złożyć reklamację.
    Jeśli, to proszę dokonać podstawowych pomiarów, prądy napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tabletem Samsung SM-T210, który po wyłączeniu rozładowuje baterię w ciągu kilku godzin, mimo że nie jest używany. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że tablet może pobierać prąd nawet w stanie wyłączenia, co prowadzi do rozładowania akumulatora. Proponowane rozwiązania obejmują pomiar prądu pobieranego przez tablet w stanie wyłączonym oraz wymianę układu ładowania, który może być wadliwy. Wskazano również na możliwość modyfikacji urządzenia poprzez dodanie przełącznika, który odłączy baterię, aby zapobiec jej rozładowaniu. Użytkownicy zauważają, że problem może być związany z elektroniką tabletu, a nie z samą baterią.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA