logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-810 - Kiepska dynamika, Unitra WS-442 lepiej mi gra

kukiz1986 08 Lut 2017 10:38 1089 5
REKLAMA
  • #1 16261606
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Witajcie, czy ten japoński wzmacniacz to konstrukcja jakościowo gorsza niż np Unitra WS-442?
    Słyszę ogromną różnicę w dźwięku między tymi wzmacniaczami.
    Technics jest wg mnie bardzo kiepskiej jakości. Basu albo nie ma a jak już podkręce na potencjometrze to jest jakiś pusty. Wysokie tony tez albo są słabe albo za mocne :/

Nie da się go przyjemnie wyregulować. Unitra w całym zakresie gra dużo lepiej.

Moje pytanie jest proste. Czy tak ma być? Czy w Tym technicsie cos pada? Jakieś kondensatory itp które mogłyby poprawić jakość dźwięku?

Jescze pokrętło głośności. Jest płynna regulacja w zakresie od 0-10. Jak napięcie źródła (komputer) jest na full to regulacja działą od ok 0-2 potem już nic się nie zmienia. Jak przycisze to działa dalej, ok 0-7. Czy tak ma być? To jakiś system zabezpieczeń w tym wzmacniaczu?
  • REKLAMA
  • #2 16261646
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 308
    Co do drugiej części pytania :
    https://www.youtube.com/watch?v=NUWfrXj1lYQ
    Wracając do brzmienia, Unitry mają specyficzne brzmienie i filtry i teraz są dwie opcje
    -albo rzeczywiście technics jest uszkodzony
    -albo specyficzna charakterystyka unitry wpada w twoje ucho bardziej jak normalnie grający technics

Porównaj je oba ale technics w trybie direct a unitra z wyłączonymi filtrami i korekcją na zero.
  • REKLAMA
  • #3 16262748
    kukiz1986
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Jednak wydaje mi się że coś jest z tą regulacją nie tak. Puszczam muzykę z komputera. Karta ustawiona na 50%. Potencjometr działa tylko gdzieś od 0-3. Niezależnie od siły ze źródła. Muzyka leci głośniej i ciszej w zależności od regulacji źródłem ale nic nie zmienia się za zakresem 3 do końca. Dalej już tylko się kręci a chyba powinien doprowadzać do przesteru?

Poniżej filmik:
    https://www.youtube.com/watch?v=_ABLaWoQD9s
  • REKLAMA
  • #4 16263026
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    To może oznaczać awarię, jednocześnie tłumaczyć mało satysfakcjonujące brzmienie ponieważ potencjometr odpowiada za działanie Loudnessu czyli wpływa na pasmo przenoszenia.
  • REKLAMA
  • #6 16264236
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Wszystko może być, chociaż akurat potencjometr byłby najdroższy gdyby miało dojść do naprawy.
REKLAMA