logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha CD N500 - ROM ERROR w wyniku instalacji nowego FIRMWARE

butcher1 11 Lut 2017 18:44 2019 1
REKLAMA
  • #1 16270875
    butcher1
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z odtwarzaczem YAMAHA CD N500. Po aktualizacji firmware na wyświetlaczu pojawił się komunikat ROM ERROR. Wgrać oprogramowanie próbowałem wielokrotnie z tym samym skutkiem. Cała proces aktualizacji niby wgrywa się prawidłowo jednak pod koniec pojawia się ten sam błąd ERROR 0002 a dioda przycisku "pure direct" miga z większą częstotliwością niż zwykle nawet gdy cały odtwarzacz jest w trybie OFF. Próbowałem również wgrać starsze oprogramowanie ale z tym samym skutkiem. Podejrzewam, możliwość uszkodzonej pamięci flash ale oczywiście mogę się mylić. Czy ktoś z Was miał już podobny problem i znalazł rozwiązanie? Czy wymiana pamięci w odtwarzaczu jest w ogóle możliwa? Jakieś inne sugestie?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 16280120
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 852
    Uwalony firmware.
    Teraz pytanie czy jest na GW jeśli na GW oddajemy do serwisu oczywiście mówimy że "tak się zrobiło któregoś dnia - nie mówimy że wgrywaliśmy firmware"
    Jeśli nie jest na GW:
    1. Trzeba poszukać jtaga i tam pokombinować ze pomocą konsoli. Jeśli boot loader jest OK to powinno się dać wgrać przez w/w jtaga ... ale to już zabawa.
    Jeśli Bootloader jest też dead to tylko punkt 2.
    2. Biorąc że service manuala brak w sieci, przypuszczalnie jedyną szansą jest wylutowanie i zaprogramowanie chipa. I tą metodę bym zalecał.

Blik jest BIN więc ... powinno się dać nawet na płytce flasha zidentyfikowałem.

Jak co to pisz na priv coś można pokombinować.

Dodano po 6 [minuty]:

Flash to na pewno ten (na 99%)
    JTAG a to już tak trochę na oko, są tam jeszcze inne złącza ... nawet kilka
    Yamaha CD N500 - ROM ERROR w wyniku instalacji nowego FIRMWARE
REKLAMA