logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW GOLF MK2 1.3NZ 1990 - rozrusznik kręci słabo, pompa paliwa ciągle pracuje

BigosKV2 12 Lut 2017 18:32 771 11
  • #1 16273479
    BigosKV2
    Poziom 7  
    Witam, dzisiaj czyszcząć mase z akumulatora na silnik zapomniełm wygasić stacyjke (przy włączonej odkreciłem i przykreciłem przewód) poczym auto nie odpala rozrusznik wykonuje pół obrotu tak jak by mocy nie miał a i pompa paliwa ciagle pracuje po włączeniu stacyjki. Silnik 1.3NZ 55km 1990rok, z góry dziekuje za pomoc
  • Pomocny post
    #2 16273528
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3600
    Przykro mi, ale ubiłeś sterownik wtrysku. W cylindrach jest już tyle benzyny, że rozrusznik nie może przekręcić wałem (pracująca non stop pompa paliwa + otwarte wtryskiwacze)
    Pozostaje wymiana sterownika oraz trzeba wykręcić świece i kręcić kluczem za śrubę wału tak, aby silnik "wypluł" paliwo (nie rób tego rozrusznikiem ! )
  • #3 16273541
    BigosKV2
    Poziom 7  
    Dziekuje za szybka odpowiedz a gdzie jest ten sterownik?
  • Pomocny post
    #4 16273787
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    W podszybiu, łatwy dostęp, ale ciężko Ci będzie znaleźć taki sprawny bo jak sam się przekonałeś niewiele trzeba żeby go uszkodzić.
  • #5 16274022
    BigosKV2
    Poziom 7  
    dziekuje za info raczej znajde bo mam 2 dawców na szrotach koło mnie myśle ze cos ogarne
  • #6 16275059
    BigosKV2
    Poziom 7  
    Sterownik wymieniony i dalej to samo pompa pracuje ciagle a rozrusznik nie chce krecic.....
  • #7 16276040
    manta
    Ocena: 1533
    Dobry jesteś, nie usunąłeś awarii i zabiłeś drugi sterownik...
  • #8 16277175
    BigosKV2
    Poziom 7  
    Przecież ja spowodowałem awarie tym ze przypinałem mase przy właczonej stacyjce... A teraz zanim wsadziłem sterownik to zdemontowałem kleme z akumulatora poskładałem i klema wróciła na miejsce, lepiej chyba nie dało sie tego zrobić? a przekaźniki może cos z nimi nie tak?
  • #9 16277185
    ociz
    Ocena: 3486
    Te sterowniki zabija brak masy między budą a silnikiem. Pewnie z tego samego powodu rozrusznik nie kręci.
  • #10 16280285
    BigosKV2
    Poziom 7  
    Czy da sie zdiagnozować czy to sterownik czy jakaś inna przyczyna?
  • #12 16311548
    BigosKV2
    Poziom 7  
    Witam, sprawa wyglada tak... sterownik wymieniony na taki sam identyczny masa sprawdziona + dodana nowa masa na bude i skrzynie iskra jest paliwo też a autko dalej nie odpala przyszedl elektryk popatrzał i rozłożył ręce... ktoś spotkał sie z takimm przypadkiem???...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z VW Golf MK2 1.3NZ z 1990 roku, gdzie po nieprawidłowym podłączeniu masy akumulatora przy włączonej stacyjce, rozrusznik kręcił słabo, a pompa paliwa pracowała ciągle. Odpowiedzi sugerowały, że mogło dojść do uszkodzenia sterownika wtrysku, co potwierdziło się po wymianie sterownika, jednak problem nadal występował. Użytkownik sprawdził masę oraz zainstalował dodatkowe połączenia masowe, ale auto nadal nie odpalało. Wskazano na możliwość uszkodzenia drugiego sterownika oraz na znaczenie prawidłowego połączenia masy między budą a silnikiem. Użytkownik poszukiwał dalszej pomocy w diagnozowaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA