logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa filtrujaca Intex Pure Spa - błąd E 90

bipuk 13 Lut 2017 09:50 58743 22
REKLAMA
  • #1 16274863
    bipuk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

mam problem z pompą do jacuzzi, wyświetla się błąd E90 przy załączaniu pompy filtrującej, który wg instrukcji oznacza brak wody w układzie. Pompa podpięta "na krótko" pod zasilanie działa ok i filtruje wodę. Szukałem czujnika który odpowiada za sprawdzanie stanu wody i po rozebraniu znalazłem układ jak na zdjęciu. Dwa czujniki magnetyczne (podpisane na płycie głównej jako flow1 i flow2) przy przepływie wody zostają podniesione i zamykają układ powodując że rezystancja wzrasta do ~2,2 Ohma, a kawałek dalej jest nawinięty przewód w izolacji (plecionka) tworzący jakby cewkę, która znajduję się bezpośrednio pod transformatorem prądu zmiennego, na płycie podłączenie podpisane jako scale + i scale -. Nie rozumiem jakie jest tego zadanie ? czy ma powiązanie z czujnikami przepływu ? Czujniki po zetknięciu na stałe (tak jakby tworząc pełny przepływ) i włączeniu urządzenia wyświetlają inny błąd e96 (błąd systemu) Może ktoś pomóc ?
    Załączniki:
    • Pompa filtrujaca Intex Pure Spa - błąd E 90 intex.jpg (3.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17355200
    mariusz4042
    Poziom 2  
    Ocena: 19
    Mam ten sam problem co przed mówca.
    Pompa filtrujące woda się nie wlancza. Po 10 sekundach wyskakuje błąd E90 i piszczy. Papa sprawdzana na krótko działa.
    Macie jakieś rozwiązanie co jest przyczyną tej usterki jak ja rozwiązać

Dodano po 24 [minuty]:

Znalazłem przyczyne nie wlanczajacej się pompy filtrujacej. I błędem e90. Przyczyną jest pęknięty pręt trzymający wirnik w pompie. Po wymianie prętu pompa ozyła i błąd zniknął
    Załączniki:
    • Pompa filtrujaca Intex Pure Spa - błąd E 90 15328508116642650425638414962481.jpg (1.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 17421683
    CARAMBA940
    Poziom 11  
    Ocena: 74
    Witam
    A gdzie kupiłeś ten pręt ?
  • REKLAMA
  • #4 18009733
    psiocha
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam.U mnie po wyświetleniu błędu E96 przyczyną był uszkodzony czujnik temperatury.W układzie znajdują się dwa takie same czujniki.Są top prawdopodobnie czujniki NTC 10Kohm(trudny do kupienia).Z pomiarów moich wyszło iż przy temperaturze ok 28 stopni rezystancja czujnika wskazywałą ok 8 kOhm.Na płycie w miejsce czujnika wstawiłem rezystor 8,2 kOhm.Działa do dzisiaj.Jeśli chodzi i czujniki przepływu to są najzwyklejsze kontaktrony.
  • #5 20066899
    Trojanek7
    Poziom 1  
    Ocena: 21
    Witam
    Rozkręciła pompę. U mnie pręt jest Ok. Jeśli dalej pokazuje błąd E90, to co może być przyczyną nie działającej pompy?
  • #6 20678083
    maciej407
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Dzień dobry, może ktoś doszedl do sedna problemu? Rozkręciłem pompę wymieniłem os chociaż nie była pęknięta , po czym popracowała 5 minut i znów stop i błąd e90. Czy ktoś z Was szanowni użytkownicy znalazł rozwiązanie czy zakup nowej pompy rozwiąże problem?
  • #7 20680626
    peterbenko
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam, mam to samo - zmieniłem oś wirnika na ceramiczny wyczyściłem jacuzzi, założyłem nowy filtr, czysta woda i po 15 min nagrzewania i filtrowania znowu e90... a jacuzzi ma niespełnie 2 miesiące.

Dodano po 1 [minuty]:

>>20678083
    ja mam ją na gwarancji więc nie wiem czy najlepiej oddać
  • #8 20680738
    maciej407
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Ja też mam na gwarancji z tym że użytkuje już lekko ponad rok. Zgłębiłem trochę temat części zamiennych itp. i podjąłem decyzję o zakupieniu nowej pompy. Zrobiłem to dzisiaj, koszt to 295 z wysyłką . Otwarcie skorupy i wymiana tej pompy jest niewidoczna (nie ma żadnych plomb) jeśli to nie pomoże spróbuję skorzystać z gwarancji. Myślę że koszt wysyłki na palecie w dwie strony na gwarancję będzie podobny do kosztu tej pompy a okres oczekiwania bez porównania . Ale w przypadku kiedy kupiłes 2 max temu i już ten problem to faktycznie bardzo słabo. W poniedziałek dojdzie pompa napisze jak to będzie chodzić .
  • REKLAMA
  • #9 20682153
    peterbenko
    Poziom 2  
    Daj znac, ja ide oddać na gwarancje bo 2 miesiące i lipa, zakupiłem w sklepie aldi
  • #10 21139254
    Iro1971
    Poziom 4  
    U mnie to samo. Rozebrałem wszystko, wyczyściłem. Poprzednio przy błędzie E90 były włosy nawinięte na pręcik w pompie, po oczyszczeniu pomogło. Teraz nie mam pomysłu, dalej nie działa. Zastanawiam się nad zakupem nowej pompy do tego intexa.
  • #11 21141864
    Iro1971
    Poziom 4  
    >>16274863https://youtube.com/shorts/rZk_55aaFek
    >>17355200>>17355200https://youtube.com/shorts/rZk_55aaFek
  • REKLAMA
  • #12 21172341
    mobopx
    Poziom 11  
    Hej,
    trochę w temacie tej pompy, czy próbowaliście całkowicie ją odłączyć? Moje SPA ma 2 dni i już mam E90. Nie mam zamiaru ani się z tym męczyć, ani tym bardziej w środku lata reklamować. Mam pompę piaskową + pompę ciepła, która grzeje 10x taniej niż grzałka w jacuzzi i szukam adapterów, aby wpiąć się do tego. To może być przejście z króćców przy jacuzzi na cokolwiek innego, standardowego, jak węże basenowe 32 i 38 mm, węże z nakrętkami Intex, przejście na gwint, klejone PP lub złączkę PE, bez znaczenia. Czy spotkaliście gdzieś takie adaptery?
  • #13 21172369
    Iro1971
    Poziom 4  
    To nie do wiary . Ja uzytkuje 3 rok i faktycznie zdażają sie błedy e90 ale mi osobiscie dwa razy . Problem jest w tym że pręcik w osi wirnika jest wykonany ze słabych materiałów i pęka . Wijasniam to w filmie na moim kanale na youtube @iroexplorer . Proszę zobaczyć . Przerabianie ogrzewania w tak tanim jacuzzi moim zdaniem nie ma sensu . ten trzoien wraz z wirnikiem to groszowe sprawy a wymiana bardzo prosta.
  • #14 21172489
    mobopx
    Poziom 11  
    >>21172369 być może nie wirnik jest u mnie przyczyną, nie sprawdzałem go jeszcze, natomiast sprawdziłem wszystkie możliwe przyczyny E90 z instrukcji i żadna nie pasuje. W kwestii przerabiania :) P.C. potrzebuje 1.3 kWh, żeby podgrzać 15.000 L o 1'C, a grzałka potrzebuje 2 kWh, żeby podgrzać 1340 L o 1'C. Małe jacuzzi, czy nie małe, masz urządzenie, które utrzyma ciepłą wodę kilkanaście razy taniej i twierdzisz, że bez sensu je podłączać :) poszukam jednak tych adapterów.

PS. Widziałem film już wcześniej, zajrzę dzisiaj do tej pompy.
  • #15 21172740
    Iro1971
    Poziom 4  
    Ja nie wyłączam jacuzzi i filtr i pompa chodzą praktycznie czały czas w dzień . Jest to małe zużycie prądu a ponieważ mam fotowoltaikę to praktycznie zerowe. Utzrymanie tempewratury w okolicach 36 stopni to żaden problem nawet przy orginalnej pompie jacuzzi . Na 99% ma Pan uszkodzony lub pękniety pręcik w wirniku .Koszty śmieszne i wymiana dla laika praktycznie 8 śrubek do odkręcenia i po temacie .Zresztą za chwilę będę kręcił film jak wymienić wirnik razem tym precikiem w wirniku na mój kanał bo widzę że to stanowi duży problem dla niektórych . Proszę zobaczyć na mój kanał na youtube . Szukać Jacuzzi INTEX - błęd E90 . teraz dokładnie jeszce raz pokaże jak wymienic cały komplet wirnik ,oś wirnika i oringi do wirnika .

Dodano po 54 [minuty]:

Kanał gdzie bedzie film o wymianie wirnika i blędzie E90 to @IRO Explorer na youtubie .

Dodano po 3 [godziny] 34 [minuty]:

https://youtu.be/NmZKuH32ydA .Zapraszam an film o usterce E-90
  • #16 21174609
    Iro1971
    Poziom 4  
    >>20680738 Nie ma potrzeby wymieniać całej pompy. Zestaw naprawczy, czyli wirnik, trzpień oraz precik prowadzący to 95% przyczyn błędu E90. Wymiana banalna. Zresztą jest o tym film na YouTube mój @iroexplorer
  • #17 21580012
    adam05121978
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    U mnie E90 wyskakuje zazwyczaj, jak jest brudny filtr. Po wymianie filtra problem znika.
  • #18 21587346
    malgorzatawplock
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Może komuś pomogę.
    Miesiąc temu kupiliśmy jacuzzi, dwa razy skorzystaliśmy i pojawił się błąd E90. Dostaliśmy numer do pana, który zajmuje się naprawą, poradził zrobić większe dziurki w osłonie filtra i wymienić filtr na gąbkowy. Problem zniknął.
  • #19 21614135
    szpurek131
    Poziom 2  
    Podpinam się do tematu, bo i mnie dopadł błąd E90. Kupiłem nową pompę i po zamontowaniu nic się nie zmieniło.
    Próbowałem obie pompy podpiąć "na krótko" pod akumulator 12 V i obie zachowują się tak samo – jakby chciały ruszyć, ale nie dawały rady. Czy one tak powinny się zachowywać?
  • #20 21614311
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    szpurek131 napisał:
    Czy one tak powinny się zachowywać?
    A nie są one przypadkiem napędzane silnikiem prądu przemiennego przez transformator ?
  • #21 21615826
    szpurek131
    Poziom 2  
    Na obudowie jest napisane 12 V 50 W, więc chyba z akumulatora samochodowego powinny na krótko bez problemu ruszyć.
  • #22 21616186
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    @szpurek131 A DC gdzie zgubiłeś skoro do akumulatora podłączasz ? Jeszcze moment i silnik spalony. Te pompy sa zasilane 12 VAC z transformatora bo posiadają silnik indukcyjny a nie komutatorowy uniwersalny.
  • #23 21617399
    szpurek131
    Poziom 2  
    Poddałem się z uruchomieniem oryginalnej pompy, zamieniłem ją na zewnętrzną pompę basenową.
    Wszystko działa jak na oryginalnej, poza tym jest ciszej przy samym filtrowaniu.
    Zbliżenie na zewnętrzną pompę basenową z przezroczystą pokrywą i białym wężem na sztucznej trawie

Podsumowanie tematu

✨ Problem z pompą filtrującą Intex Pure Spa objawia się błędem E90, który według instrukcji oznacza brak wody w układzie. Pompa działa poprawnie przy bezpośrednim podłączeniu do zasilania, co wyklucza uszkodzenie silnika. Najczęstszą przyczyną błędu E90 jest pęknięty lub uszkodzony pręt (trzpień) osi wirnika pompy, co powoduje zatrzymanie wirnika i wyświetlenie błędu. Wymiana tego elementu, dostępnego w zestawie naprawczym (wirnik, trzpień, oringi), jest prosta i skuteczna. W niektórych przypadkach problem może wynikać z zabrudzonego filtra lub obecności włosów na wirniku, co blokuje przepływ wody. Błąd E96 wskazuje na uszkodzony czujnik temperatury (prawdopodobnie NTC 10 kΩ), który można zastąpić rezystorem o podobnej wartości. Czujniki przepływu to kontaktrony, które zamykają obwód przy przepływie wody. Cewka oznaczona jako scale + i scale - na płycie głównej jest powiązana z transformatorem i prawdopodobnie służy do wykrywania osadów lub skali, ale nie jest bezpośrednio powiązana z czujnikami przepływu. Użytkownicy zalecają wymianę uszkodzonych elementów lub w przypadku gwarancji zwrot urządzenia. Alternatywnie stosowane są zewnętrzne pompy basenowe jako zamiennik. Wymiana całej pompy jest kosztowna, a naprawa pręta wirnika to tańsze i skuteczne rozwiązanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA