logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Blow Adrenaline TL - Protection, przerywany sygnał

TopsonŁDZ 13 Lut 2017 22:03 1983 10
REKLAMA
  • #1 16281736
    TopsonŁDZ
    Poziom 7  
    Witam!
    To mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieje że wybralem dobry dział.

Mój problem polega na co chwile zapalajacej sie lampce protection i przerywaniu muzyki, wzmacniacz używam od ponad roku, ostatnio go wymontowalem z bagażnika (jest przykrecony do skrzyni basowej), od czasu ponownego wstawienia występuje to zjawisko. Kable sprawdzalem wszystko dobrze dokrecone, lampka zapala się raz co kilka minut, raz miga na przemian z zieloną, nie ma to związku z gainem czy podkreconymi basami i głośnością.
    Proszę o pomoc i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 16297493
    TopsonŁDZ
    Poziom 7  
    Na samym zasilaniu (odłączyłem głośnik) nic się nie dzieję, zielona lampka pali się tak jak powinna.
    Podejrzenie padło na kable sygnałowe i radio, aby to sprawdzić podłączyłem swój telefon innym kablem (cinch, dobrze pisze?)sygnałowym, okazało się że wtedy również subwoffer przerywa i zapala sie czerwona na przemian z zieloną. Także coś jest nie tak we wzmacniaczu, proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16301037
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1193
    Mało prawdopodobnym wydaje się ,że wina tkwi wadliwych przewodach wejściowych wzmacniacza.
    Powód może być po stronie wyjściowej :
    - zwarcie przewodów głośnikowych do masy,
    - uszkodzenie częściowe głośnika ( zmniejszona rezystancja w wyniku przegrzania i "dowarcia" zwojów cewki).
    Jeżeli wykluczone zostaną powyższe przyczyny a objaw występuje również na przy małym wysterowaniu i innym głośniku ,świadczy to o uszkodzeniu stopnia końcowego wzmacniacza .
  • #5 16302973
    TopsonŁDZ
    Poziom 7  
    Głośnik został podłączony pod inny domowy wzmacniacz (opór się zgadza :p), wtedy nic nie przerywało, wychodzi na to że wzmacniacz, mam nadzieje jednak ze da się z tym coś zrobić, jakieś propozycje?
  • REKLAMA
  • #6 16306715
    aaanteka
    Poziom 42  
    Rozsądniej było by podłączyć inny głośnik pod wzmacniacz sprawdzany- mamy wtedy 100% pewność zdiagnozowania elementu uszkodzenia.
    Zakładając uszkodzenie wzmacniacza mogę coś podpowiedzieć w zakresie naprawy po podaniu dokładnego oznaczenia modelu wzmacniacza.
  • #7 16308366
    TopsonŁDZ
    Poziom 7  
    Model to: tl-x307,
    Posiada on osobny kanał na subwoffer, tylko z niego korzystam, chciałem sprawdzić wzmaka na dwóch pozostałych kanałach, dlatego podlaczylem suba zmostkowanego według oznaczenia na wzmacniaczu, jedyne co zauważyłem to w chwili włączenia zasilania, membrana została jakby zassana do środka, dopiero gdy włączyłem wzmaka, głośnik sie odessał, żadne dźwięki sie wtedy z niego nie wydobywały.
    P.S Czy wilgoć w bagażniku mogła spowodować takie uszkodzenia? Ostatnio zauważyłem wode we wnęce na koło zapasowe
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Blow Adrenaline TL - Protection, przerywany sygnał d4c41e336b1d0bc8f4b480ad83fedbfe.jpg (36.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16308746
    aaanteka
    Poziom 42  
    To co nazwałeś " zassaniem głośnika " ,to nic innego ja napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza. Oznacza ,to jednoznacznie uszkodzenie wzmacniacza.

To konwencjonalne rozwiązanie tego typu wzmacniaczy :
    -przetwornica TL494 i IRF44
    -wzmacniacze w konwencjonalnym rozwiązaniu dla takich wzmacniaczy z tranzystorami 2SD718 i 2SB688 w stopniu końcowym.
    Można posługiwać się schematami podobnch wzmacniaczy audio- car.

Na początek zmierz napięcie wyjściowe na poszczególnych wyjściach głośnikowych wzmacniacza.
    Sprawdź miernikiem uniwersalnym tranzystory końcowe i sterujące.
  • REKLAMA
  • #9 16340895
    TopsonŁDZ
    Poziom 7  
    Aktualnie, po rozmontowaniu i próbie sprawdzenia tranzystorów (miernik analogowy, teoria z youtuba i niewielkie doświadczenie) mosfet, jednak zanim je wylutuje zmieniłem paste termoprzewodzącą i o dziwo, zmiana na lepsze jest kolosalna jednak nie całkowita, czasami zdaża mu się odciąć sygnał, występuje to teraz sporadycznie. Oraz docięcie kalba z masą (przymocowany do karoserii) który w połowie przekroju był przerwany. Nie wiem czy wymieniać po kolei tranzystory czy dorzucić pasty.
    Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #10 16342779
    aaanteka
    Poziom 42  
    Kolego ponieważ nie robisz nic logicznie, nie wykazujesz chęci współpracy i podszkolenia się , podajesz sprzeczne informacje, proponuje skorzystać z usługi specjalisty serwisanta.
    Przecież dostałeś informację jakiego typu tranzystory i w jakim bloku wzmacniacza pracują :
    aaanteka napisał:
    To konwencjonalne rozwiązanie tego typu wzmacniaczy :
    -przetwornica TL494 i IRF44
    -wzmacniacze w konwencjonalnym rozwiązaniu dla takich wzmacniaczy z tranzystorami 2SD718 i 2SB688 w stopniu końcowym.
    Można posługiwać się schematami podobnych wzmacniaczy audio- car.
  • #11 16363327
    TopsonŁDZ
    Poziom 7  
    Ja tak nie uważam. Zanim wydam pieniądze na tranzystory itp, sprawdzam różne możliwości. Jesli chodzi o te konwencjonalne części to mam je sprawdzić czy wymieniać? Poprosze bardziej łopatologicznie.
    Zanim jednak postanowiłem oddać do serwisu wzmacniacz, podlaczylem go ostatnio do zasilacza komputerowego i o dziwo pracuje bez zarzutu (na kanale bass speaker) na różnych głośnikach, nic nie przerywa jest elegancko. Sprowadza to moje podejrzenia na wadliwe.okablowanie które wcześniej wykluczyłem. Wtyczki kabli sygnałowych przy wzmacniaczu były ponadrywane. Mam nadzieje że to tylko było uszkodzone i dlatego migał protect. Mam jeszcze pytanie apropo napięcia stałego na dwóch kanałach, co musze sprawdzić tak na chłopski rozum.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Blow Adrenaline TL, który po ponownym zamontowaniu w bagażniku zaczyna przerywać sygnał i zapala się lampka ochrony. Po odłączeniu głośników i sprawdzeniu zasilania, lampka działa prawidłowo. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie wzmacniacza, ponieważ po podłączeniu innego źródła sygnału (telefonu) również występują problemy. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zwarcie przewodów głośnikowych, uszkodzenie głośnika, czy uszkodzenie tranzystorów końcowych wzmacniacza. Po dalszych testach, w tym podłączeniu do zasilacza komputerowego, wzmacniacz działał poprawnie, co sugeruje problem z okablowaniem. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie napięcia na wyjściach głośnikowych oraz ewentualną wymianę uszkodzonych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA