logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcony dźwięk przy nagrywaniu na laptopie z miksera Dynacord PowerMate 600

ZicoZaFrico 14 Lut 2017 06:41 5709 26
REKLAMA
  • #1 16277380
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    Witam .
    Mam problem z nagraniem dźwięku. Po podłączeniu laptopa do mixera , dźwięk jaki się nagrywa jest zniekształcony , tzn tak jak by ktoś zciszał go do minimum i zgłaśniał do maximum . Wydaje mi się ze to problem z karta dzwiękowa lub jej ustawieniami , ponieważ poprzednio nagrywałem w ten sam sposób na telefon z Androidem , wszystko było ok ( niestety gniazdo jack słuchawkowe się rozepchało od ciągłego wtykania i wyciągania Jacka . ), Używam mixera Dynacord PowerMate 600 laptopa Emachines E510 z karta dźwiękową Realtek HD Audio i systemem windows Xp mikrofon Shure dynamiczny . Do rejestracji dźwięku używam najprostszy Free Sound Recorder . Używałem Audacity ale w obawie że może tam cos nie potrafiłem ustawić zamieniłem go na Free Sound Recorder.

Czy jest mi ktoś w satnie pomóc , próbowałem ustawić kartę dźwiękową , ale za każdym razem coś było nie tak. Laptop nagrywał ze swojego mikrofonu, lub w ogóle nie nagrywał , lub zciszał , zgłaśniał nagranie, zniekształcał dzwięk ...

ZicoZaFrico
  • REKLAMA
  • #2 16277395
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Jakie wejście posiada laptop. Wejście uniwersalne ( AUX) czy mikrofonowe?
  • #3 16278793
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    Lapek ma wejście mikrofonowe i tam wtykam Jacka który jest połączony z mixerem ....
  • #4 16278812
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    ZicoZaFrico napisał:
    Lapek ma wejście mikrofonowe i tam wtykam Jacka

Temat wałkowany wielokrotnie. Nie można podłączać miksera do wejścia mikrofonowego, o jakości zintegrowanej karty i braku stereofonii nie wspomnę. Potrzebna będzie zewnętrzna karta (zwana też interface-m audio) na USB. Pytanie jakim budżetem dysponujesz?
  • REKLAMA
  • #5 16278851
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    O audio interfach naczytałem się i jeśli nie będzie wyjścia to kupię Focusrite Scarlett Solo (2nd Gen) USB Audio Interface w miarę tani a nagrywa całkiem całkiem ... Mam jeszcze w odwodzie Lenovo G50-70 z Windą 8 z kartą aux da się z tym coś zrobić czy tylko pozostaje interface?
  • Pomocny post
    #6 16278874
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Jeżeli są pieniądze, to zdecydowanie zewnętrzny interfejs.
  • #7 16278888
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    alojzy7719 napisał:
    Jeżeli są pieniądze, to zdecydowanie zewnętrzny interfejs.
    Ok . Czy jak dokupię pojemnościowy mikrofon dźwięk może być lepszy , selektywniejszy ( nagrywamy próby zespołu ) , ma nam to służyć żeby pracować nad pomysłami w domu
  • Pomocny post
    #8 16278899
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Jaki macie skład? Czy wszystko wpinacie do miksera?
  • #9 16278923
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    Komplet . Gitary , bas vocal , bębny . Nic do mixera nie wpinamy . Nagrywając na telefon z Antkiem brzmiało tak że dało się wszystko słyszeć .... Sala jest wytłumiona .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 16278987
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Można owszem zainwestować w "pojemność" 1", którą w przyszłości można wykorzystać do nagrań np wokalu.
  • #11 16279022
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    polepszy się jakość nagrania ? Czy w tym wypadku nie ma różnicy po między pojemnościówka a zwykły mikrofonem ?
  • #12 16279665
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Wiadomo, że to będzie tylko "robocze" nagranie, niemniej jednak jakość będzie lepsza niż z dynamicznego. Druga sprawa, zależy jaki "pojemnik" kupisz.
  • #13 16279913
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    Myślałem o jakimś Behringer C-1 , nie wiem czy znajde coś lepszego w tej cenie ? Może cos polecisz?
  • Pomocny post
    #14 16280054
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    ZicoZaFrico napisał:
    Czy w tym wypadku nie ma różnicy po między pojemnościówka a zwykły mikrofonem ?

Zwykłym czyli? Rozumiem że chodzi Ci o dynamiczny. Główna różnica będzie w brzmieniu. Do nagrań ambientowych stosuje się raczej pojemnościowe, ze względu na większą ilość góry. Możesz sobie zerknąć na ten wątek.
    Do najpopularniejszych technik nagrania ambientu stosuje się mikrofony małomembranowe, tzw paluszki. Głównie w technikach ORTF, XY czy AB, raz ze względu na pozycjonowanie, dwa że przy wielkomembranowych pojawiają się problemy z wiernością basu. Opis technik stereo.
    Dla tego proponował bym kardioidalny paluszek, coś w rodzaju Superlux CMH8K/U, czy stereofonicznej pary SMH8K/U.
  • #15 16283953
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    Dziękuje za wyjaśnienie , kupię jakiś paluszek tak jak radzisz ... Ostatnie pytanie z tych mało poważnych czy znajdę gdzieś jakąś stronę internetową gdzie znajdę pomoc w obsłudze interface'u tzn jaki program do nagrywania dźwięku , jak ewentualnie go ustawić itd? Czy znajdę gdzieś jakąś stronę gdzie ktoś pomoże mi wybrać interface do tego żeby nagrać próbę zespołu ? Czym więcej czytam tym więcej wariuje ..
  • Pomocny post
    #16 16285034
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Do obsługi interfejsu wystarczy Ci jego instrukcja obsługi, i umiejętność czytania schematów blokowych. W tedy będziesz wiedział skąd bierzesz dźwięk i gdzie go przesyłasz. Większość (bodżetowych) interfejsów jest podobna ich konfiguracja schodzi do ustawienia gainu, włączenia phantomu, przełącznika wyboru linia/mikrofon/instrument i regulacji głośności odsłuchu.

Przy doborze interfejsu musisz kierować się konkretnymi założeniami. Przy nagraniach najważniejszym kryterium jest liczba wejść i przedwzmacniaczy mikrofonowych.
    Jeżeli chcesz nagrywać ambient, czyli to co słyszysz to wystarczy Ci 2 wloty mikrofonowe. A jeżeli chcesz nagrać na tzw setkę, czyli całość ale każdy instrument z osobna, to już liczba wejść się mnoży. I masz np 4 mikrofony na bębny, 2 na dwie gitary, wejście liniowe na bas, mikrofon na wokal, tym samym potrzebujesz 8 wejść w tym 7 preampów mikrofonowych. Musisz mieć świadomość że większa ilość kanałów sporo kosztuje. 2 kanałowy interfejs spokojnie kupisz do 400zł. Wielokanałowy idzie w tysiące. Tu może nie szukaj typowego interfejsu, a mikser z wielośladem. Jest ich całkiem sporo na rynku, a jednym z tańszych jest np Phonic Helixboard24 uniwersal, za około 2tyś zł, w tym masz 16 kanałowy mikser z 18 kanałowym interfejsem. Sporo mikserów cyfrowych ma też możliwość nagrań wielokanałowych, bodajże nowe soundcrafty UI itp.
    Z doświadczenia wiem że mikser z interfejsem jest bardzo wygodnym rozwiązaniem dla kapeli.

Co do programu, to pierwsza decyzja czy inwestujesz w program komercyjny czy darmowy. Niestety o ile w podstawowym zakresie programy są bardzo podobne to czym głębiej w nie wchodzisz tym bardziej się różnią. dla tego albo instrukcja obsługi, albo dedykowana strona z tutorialami dla konkretnego programu.
    Z komercyjnych ja lubię i pracuję na Cubase. Z darmowych mam audacity.

ZicoZaFrico napisał:
    Czym więcej czytam tym więcej wariuje ..

To pytaj na elektrodzie. Pomożemy.
  • #17 16286002
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Do takich nagrań jakie Ci są potrzebne, wystarczy prosta karta muzyczna USB z wejściem liniowym.
    Ja mam starą kartę Creative Live i w zupełności wystarcza do nagrywania na Adacity prób i nie tylko. W zależności od tego na czym mi zależy, nagrywam albo całość na jedną ścieżkę, albo każdy instrument i wokal po kolei na osobne ścieżki, następnie trochę je obrabiam, modyfikuję i miksuję.
    Jeśli myślisz o bardziej profesjonalnej produkcji, to kieruj się wskazówkami @adambyw.

Pozdrawiam.
  • #18 16296549
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    DJ.Mapet to być tylko i wyłącznie nagranie poglądowe ... Niestety mam tylko laptopa i nie chcę inwestować w komputer itd. Wygodniej i prościej jest mi kupić jakią audio interface albo mixer usb żebym mógł podłączyć do kompa odpalić program i nagrać . Laptop + mixer się nie sprawdza w moim przypadku niestety . Nie mam pojęcia jaki mixer usb , bo audio interface już wybrałem
  • Pomocny post
    #19 16296726
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Jeśli mają:
    ZicoZaFrico napisał:
    to być tylko i wyłącznie nagranie poglądowe

...to jak już pisałem, wystarczy nawet prosty i niedrogi interface USB z wejściem liniowym stereo. Miksera nie trzeba kupować, bo macie Powermate 600. notabene, szkoda ze nie 600-3, bo ten ma interface USB.
    Do miksera wpinasz mikrofon, z wyjść RCA RECORD SEND podajesz sygnał na wejście liniowe interface-u, który kablem USB jest podłączony do laptopa. Na laptopie odpalasz Adacity, ustawiasz odpowiednio poziomy i na mikserze i w programie, klikasz REC, zaczynacie grać i gotowe. :-)

Nic nie pisałem o tym, że masz inwestować w komputer itd. :-)

Jaki interface zamierzasz kupić?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #20 16297785
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    Witam . Wybrałem PreSonus AudioBox iOne nie drogi , i w miarę dostępny w sklepach ( przebywam za granicą Polski ) . Zawracam głowę na forum bo wiadomości moje na temat nagrywania , podłączenia sprzętu jest znikome , a wiadomości sprzedawców w sklepach muzycznych , których pytałem do tej pory jest nijaka.
  • #21 16298060
    adambyw
    Moderator Akustyka
    A dla czego z jednym preampem mikrofonowym? Jak myślałeś o nagraniach ambientu trzeba było brać z dwoma preampami.
  • #22 16298329
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    Qrcze a mianowicie jaki mi polecisz? Nie mam zielonego pojecia jaki to mialby byc ...
  • Pomocny post
    #23 16298784
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Jak presonus to większy model iTwo albo 22VSL. Z innych np: Behringer U-Phoria UMC202HD, UMC204, Presonus AudioBox USB, Lexicon Lambda, Steinberg UR22, Roland UA22, Tascam US2x2.
    Coś w ten deseń. Sugerowałem interfejsy z 24 bitowymi przetwornikami. Daje to docelowo lepszą jakość i większy odstęp od szumów niż 16bit.
  • #24 16300029
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    adambyw znalazłem Behringer U-Phoria UMC204HD , dzięki za podpowiedź już zamówiłem go , pytanie czy mikrofony do nagrywania maja być pojemnościowe czy dynamiczne ? Dynamiczne mam jeśli , pojemnościówki to dostosuję do Twojej rady z postu wyżej ....
  • #25 16300472
    adambyw
    Moderator Akustyka
    To nie jest tak że muszą być. Jednymi i drugimi nagrasz, efekt będzie tylko nieco inny w barwie. Jeżeli ma to być nagranie poglądowe to wystarczą ci dynamiki.
  • #26 16302387
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    Czy mając Behringer U-Phoria UMC204HD podłączać go do mixera , a jeśli tak to w jaki sposób ? Czy używajac np Audacity dużo jest gmerania w programie żeby go dobrze ustawić a mianowicie żeby nagrywać ?
  • #27 16325864
    ZicoZaFrico
    Poziom 10  
    Zamykam Temat :) Dziękuje wszystkim za pomoc , dzięki waszej pomocy problem rozwiązany za pomocą Focusrite Scarlett 2i2 ( 2gen ) i laptopa . Nagrania są w nie najgorszej jakości . Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zniekształconym dźwiękiem podczas nagrywania na laptopie podłączonym do miksera Dynacord PowerMate 600. Po analizie, zasugerowano, że problem może wynikać z użycia mikrofonowego wejścia laptopa, co nie jest odpowiednie do podłączenia miksera. Rekomendowano zakup zewnętrznego interfejsu audio, takiego jak Focusrite Scarlett Solo lub PreSonus AudioBox, aby poprawić jakość nagrań. Użytkownik rozważał również zakup pojemnościowego mikrofonu dla lepszej jakości dźwięku. Ostatecznie, po konsultacjach, zdecydował się na Focusrite Scarlett 2i2 (2. generacji), co pozwoliło na uzyskanie zadowalającej jakości nagrań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA