logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować płytę instalacyjną Windows 7 na inną płytę?

dariusz2021 14 Lut 2017 10:17 8823 26
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 16277692
    smaboman
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Czy dobrze zrozumiałem, że posiadasz płytę bootowalną płytę z Windows 7 i chcesz ją powielić - mieć drugą taką samą?
    Jeśli tak to wystarczy że użyjesz programu, który umożliwia kopiowanie/klonowanie płyty CD/DVD np. Alcohol 120 lub CloneCD.

Metoda z podanego przez Ciebie URLa będzie przydatna jeśli nie posiadasz bootowalnej płyty, którą chcesz skopiować, tylko tworzysz taką od początku.
  • #3 16277718
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Zrobisz to praktycznie każdym programem (proste i darmowe cdburnerxp, albo infra recorder). Płyty z win 7 nie posiadają zabezpieczeń, więc nie trzeba do tego nie wiadomo jakich programów. Ta metoda z linku jest trochę tak jakby.. naokoło i przez to trochę bez sensu.
  • #5 16277759
    chisel
    Poziom 27  
    Przecież napisałem: ściągnij cdburner xp z https://cdburnerxp.se/pl/ i po zainstalowaniu będziesz miał na samym środku, ciężko będzie nie zauważyć "Kopiuj lub zrzuć obraz płyty". Prościej niż tym nie da się chyba żadnym innym programem.
  • #7 16277774
    dariusz2021
    Poziom 9  
    Ocena: 156
    Mam cdburner xp, co dalej??? proszę o pomoc chyba na tym polega te forum???
    na zdjęciu jest windows 7 64 bit.

Moderowany przez kriss51.:

Następnym razem proszę czytać opisy działów. a nie pisać gdzie popadnie. 3.1.14. Nie wysyłaj wiadomości w złym dziale forum, powoduje to bałagan na forum. Przed zadaniem pytania, przeczytaj opis działu.

Załączniki:
    • Jak skopiować płytę instalacyjną Windows 7 na inną płytę? Bez tytułu.jpg (194.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16279202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16279226
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    dariusz2021 napisał:
    Chcę skopiować płytę z Windows 7 na drugą płytkę.
    Jest to niezgodne z prawem.
    Jedyny dozwolony sposób jest TUTAJ po wpisaniu prawidłowego klucza.
  • REKLAMA
  • #10 16280126
    chisel
    Poziom 27  
    Skoro taki sposób jest niezgodny z prawem (z czym się nie zgodzę, ale niech tam będzie i tak), to niech 1000 razy wpisze klucz na tej stronie, ściągnie 1000 razy obraz iso, i wypali na płycie. Będzie miał 1000 kopii i będzie to legalne. Zresztą ten osobnik, z całym szacunkiem, ma jakieś dziwne problemy z wyszukiwaniem i przetwarzaniem informacji.
  • REKLAMA
  • #12 16280594
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 984
    Jak się nazywa ten trojan ?
  • REKLAMA
  • #14 16280640
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3531
    Freddy napisał:

A to czemu? Jaka podstawa prawna?

dariusz2021 napisał:
    Wczoraj okazało się że na nośniku mam trojana w plikach systemowych.

Skąd to pobrane?
  • #16 16280993
    Freddy
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    A to czemu? Jaka podstawa prawna?
    Warunki licencji, Microsoft udostępnia po podaniu klucza obrazy płyt.
  • #17 16281078
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 341
    Freddy napisał:
    dariusz2021 napisał:
    Chcę skopiować płytę z Windows 7 na drugą płytkę.
    Jedyny dozwolony sposób jest TUTAJ po wpisaniu prawidłowego klucza.

Nie tylko jest to legalne ale nawet zalecane (kopia bezpieczeństwa). Microsoft umieszczał ISO Windows 7 powszechnie dostępne - czym innym jest zainstalowanie OS z nośnika a czym innym jest sam nośnik.
    Większość oprogramowania dystrybuowanego w postaci elektronicznej lub preinstalowanej wręcz zachęca użytkownika do wykonania kopi bezpieczeństwa.
  • #18 16281195
    Freddy
    Poziom 43  
    deus.ex.machina napisał:
    Nie tylko jest to legalne ale nawet zalecane (kopia bezpieczeństwa).
    No i właśnie po to jest dostępny obraz systemu, aby nie kopiować. Microsoft pisał na ten temat jeszcze w 2014 roku :).
    Poprzednie systemy nie miały takiej możliwości pobrania obrazu płyty, jest ona dopiero od Windows 7. LINK

Pobierając to ISO dostajesz obraz legalny dla Twojego numeru.
    To ma na celu eliminacje lipnych numerów z generatora :).
  • #19 16281442
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Obraz jest jeden i ten sam, tylko zablokowany do wersji, dla której klucz wpisano, z każdego obrazu można bez problemu zrobić nośnik uniwersalny. Mając oryginalny nośnik, zgodnie z prawem można wykonać jego kpię bezpieczeństwa. Obrazu nie da się pobrać dla brandowanych wersji OEM (np. Dell), natomiast dysponując płytą lub obrazem można przy pomocy programu Windows USB/DVD Download Tool przygotować bootowalny nośnik USB, z którego instalacja jest o wiele wygodniejsza i szybsza niż z płyty DVD.
  • #20 16281513
    Freddy
    Poziom 43  
    tzok napisał:
    Obraz jest jeden i ten sam
    Sorry, niedokładnie trochę napisałem
    Freddy napisał:
    obraz legalny dla Twojego numeru
    Chodziło mi o wersję Home, Profesional, Ultimate ... 32/64 bit.
    Jeśli masz wersję O|EM, to nie ściągniesz ISO.

Mea culpa - możesz zrobić jedna kopię, ale wygodniej chyba ściągnąć ISO.

Cytat:
    10. KOPIA ZAPASOWA. Licencjobiorca może sporządzić jedną kopię zapasową oprogramowania i korzystać z takiej kopii wyłącznie w celu ponownego zainstalowania oprogramowania na licencjonowanym komputerze.
    Załączniki:
    • Windows 7_Professional_Polish_246c035e-7316-4143-abad-c65b2cefc1f1.pdf (206.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 16282269
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 341
    Microsoft zanim nie zabił Windows 7 udostępniał bez żadnych ograniczeń różne ISO swojego systemu (a takie innych produktów) przez zależną firmę Digital River - przez ta firmę każdy bez wpisywania jakiegokolwiek klucza i innych mechanizmów weryfikacji mógł pobrać ISO różnych wersji Windows 7 (różne języki itd itp - wyglądało to tak: http://mirror.corenoc.de/digitalrivercontent.net/ ) - było to możliwe dlatego ze Windows 7 był pierwszy systemem który był dystrybuowany w cyfrowym modelu i posiadał wbudowanego mechanizmy licencjonowania.
    Windows OEM to inna piosenka i taki Windows dystrybuowany jest przez konkretnego vendora który zapewni pełne wsparcie - można powiedzie ze Microsoft umywa ręce.
    Takie OEM Windows są czasem dostepne jako rescue po opłaceniu drobnej należności za nośniki.

Istnieje możliwość instalacji Windows 7 dystrybutywnego przez Microsoft a następnie przeniesienia licencji (i aktywacji) Windows OEM (często było to wykorzystywane by pozbyć się niechcianego oprogramowania integrowanego w Windows OEM - tzw czysty system).

Tak wiec kopie warto zrobić, wygodniej instaluje się Windows z pendrive'a, posiadanie kopi bezpieczeństwa nie jest nielegalne, nielegalne jest używanie pirackiego oprogramowania.

dariusz2021 napisał:
    Mam Windows 7 home premium 64 bit w wersji OEM. Pobrałem system w ISO i zainstalowałem wszystko gra.

Kup 8GB pendrive i nagraj sobie to ISO - to najwygodniejszy i najszybszy sposób.
    Polecam https://rufus.akeo.ie/ - moim zdaniem najlepsza aplikacja do tego celu.
  • #24 16282536
    Kasek21
    Poziom 43  
    dariusz2021 napisał:
    po zakończeniu instalacji gdy komputer uruchamia się ponownie mogę wyjąć pendrive?

Tak.

PS . Lub ustaw bootowanie z dysku HDD.
  • #26 16282550
    Kasek21
    Poziom 43  
    dariusz2021 napisał:
    za pomocą tego narzędzie Windows USB/DVD Download Tool, mogę zrobić kopie na płycie?

Tak.

Podsumowanie tematu

✨ Aby skopiować płytę instalacyjną Windows 7 na inną płytę, można użyć programów do klonowania płyt CD/DVD, takich jak Alcohol 120%, CloneCD, CDBurnerXP lub InfraRecorder. W przypadku posiadania bootowalnej płyty wystarczy skopiować jej zawartość, aby uzyskać identyczną kopię. Metoda opisana w podanym linku jest bardziej skomplikowana i niekoniecznie potrzebna, jeśli już dysponuje się bootowalnym nośnikiem. Użytkownicy podkreślają, że płyty z Windows 7 nie mają zabezpieczeń, co ułatwia proces kopiowania. W przypadku wersji OEM, dostęp do obrazów ISO może być ograniczony, ale możliwe jest pobranie systemu z Microsoftu przy użyciu klucza. Użytkownicy również poruszają kwestie legalności kopiowania oraz problemy z wirusami na nośnikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA