Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MAN TGX - błąd GDK/PDF 05531-01

wit-trans 15 Feb 2017 14:01 19332 9
    wit-trans
    Level 11  
    Witam
    TGX 2011, zapalił ten błąd + miga kontrolka silnika, adblue pobiera.
    Proszę o podpowiedź gdzie szukać usterki.
    klika60
    Level 15  
    Poziom 2 koncentracji tlenków azotu NOx, tego błędu nie można wykasować, pozostaje w pamięci przez 400 dni lub 9600 godzin. Jeśli nie masz w pamięci żadnych innych aktywnych błędów, przeprowadź kasowanie lampki.
    MIL
    wit-trans
    Level 11  
    Ok, dziękuję za podpowiedź!
    svavecone
    Level 25  
    Domniemam, że kasowanie MIL nie usunie przyczyny awarii. Spodziewaj się powtórki.
    wit-trans
    Level 11  
    Tzn. że NOx do wymiany?
    svavecone
    Level 25  
    Raczej to coś innego powoduje nieprawidłowe odczyty z czujnika, np. usterka w systemie AdBlue, EGR, zapchany/nieszczelny wydech etc.
    Coś, co sprawia, że limity wartości NOx w wydechu są przekroczone, co nie wyklucza też usterki samego czujnika, lecz to mniej prawdopodobne przy tym błędzie.
    sebotrucker
    Level 11  
    W pierwszych euro 5 nie ma EGRu.
    Ja na początku zacząłbym od wymiany filtrów. Następnie czyszczenie dozownika i wtryskiwacza. Kolejne to sprawdzenie szczelności wydechu, skupiłbym się tutaj na harmonijce - łączniku elastycznym. Jeżeli dalej będzie problem na podmianę włożyłbym innego NOxa. Może być nawet z osobówki, wszystko pasuje ;)
    wit-trans
    Level 11  
    Skasowałem błąd komp. i na razie nie wystąpił, przejechał 500 km.
    sebotrucker
    Level 11  
    Od kilku dni mam ten sam błąd. Do tego zapala mi się czasem błąd zgodności NOx. Sondę wstawiłem z osobówki, mówię tu o samej końcówcę. Od tego momentu, czyli jakieś pół roku, wyświetlał mi błąd o kompatybilność, a ostatnio 5531. Problemu szukać w konwerterze czy w samej końcówce sondy? Mam też drugie auto, w którym zrobiłem taki sam zabieg, czyli wstawiłem sondę z Golf VII i działa bezbłędnie trzeci rok, zrobiła już 200 tys. km i śmiga bez jakichkolwiek błędów. Z góry dziękuję za pomoc.