logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą

tomala25 15 Lut 2017 14:34 2871 11
REKLAMA
  • #1 16280712
    tomala25
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Kupiłem lodówkę Samsung używaną wszystko było ok. Przywiozłem do domu było lodu trochę na panelu tam gdzie wyloty. Chłodziarka chodzi ok moment i jeden stopień na wyświetlaczu jest, a zamrażarka pokazuje cały czas 14°C. Odkręciłem pokrywę co pod nią jest styropian i pod nim żeberka chłodzące i niby mrozi bo mi palce przymarzają jak dotknęła kratek. Te wyloty na dole chłodzą bardziej im wyżej tym słabiej.
    Załączniki:
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170215_141844.jpg (956.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170215_141617.jpg (1.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170215_141631.jpg (911.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170215_141617.jpg (1.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16281434
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3226
    Otwórz drzwi zamrażarki i wciśnij wyłącznik drzwiowy tak by zgasło światło.
    Po chwili powinien włączyć się wentylator- delikatny szum powinien być słyszalny.
    Wciśnij jednocześnie Quick freeze i Vacation i trzymaj wciśnięte tak długo aż po błyskaniu wyświetlacza usłyszysz sygnał ding dong a wyświetlacz zgaśnie.
    Jeśli będzie się świecić któryś segment wyświetlacza to wskaż który.
  • REKLAMA
  • #3 16281835
    tomala25
    Poziom 9  
    Po otwarciu drzwi i wyłączeniu oświetlenia nie słyszę aby się włączył wentylator. Zrobiłem tak jak mówiłeś i po tym jak wyświetlacz zgasł nic się nie zapaliło. Zwolniłem przyciski i wyświetlacz powrócił do stanu pierwotnego.

Dziś jak mnie nie było to żona mi mówiła, że w pewnym momencie lodówka zaczęła głośniej chodzić i temperatura zaczęła spadać z +14°C do -6°C tak stało jakiś czas i znowu zaczęła rosnąć i powróciła do +14°C. Tak jakby się ten wentylator nie dmuchał. Wlałem trochę wody do pojemnika na sam dół i woda się delikatnie zamarza chociaż jest na wyświetlaczu +14V. Im wyżej w zamrażarce tym temperatura wyższa.
  • Pomocny post
    #4 16282333
    mrhari
    tomala25 napisał:
    Nie słyszę aby się włączył wentylator

Wentylator musi chodzić.
    tomala25 napisał:
    wyświetlacz zgasł nic się nie zapaliło

Jeśli wentylator nie chodzi to powinien pokazać się jego błąd.
    Rozkręć pokrywę parownika razem ze styropianem i sprawdź ten wentylator.
  • #5 16282505
    tomala25
    Poziom 9  
    Ok tak zrobię .Ale jeszcze jedno.Dzisiaj rano znów powtórka tylko że już byłem w domu.A więc tak lodówkę było słychać jak chodzi i co jakiś czas oprócz agregatu coś się załanczało na kilka sekund i tak w kółko aż w końcu agregat się wyłączył i cisza totalna i temperatura zaczęła spadać i osiągnęła-13 stopni .W pewnym momencie agregat się załączył i temperatura zaczęła rosnąć tak jak by agregat z chłodziarki zabierał chłodzenie zamrażarki .Na chłodziarka cały czas temperatura +1 stopień tak jak jest ustawione.
  • #6 16283499
    tomala25
    Poziom 9  
    Rozebrane parownik i jestem w szoku ,wentylator cały opłaty lodem nawet ręcznie go nie ruszę jak się rozdrożu to sprawdzę czy działa ale mógł się spalić jak go lód zablokował.Przed rozebraniem parownika sprawdziłem temperatury .Na samym dole -16 na środku 0 na górze +10.Jak dotknę palcami rurek obojętnie gdzie to mi palec przymarza.
    Załączniki:
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170216_163653.jpg (3.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170216_163722.jpg (3.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170216_163629.jpg (3.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 16283637
    mrhari
    Rozmroź solidnie, sprawdź grzałki widoczne na drugim zdjęciu i odpływ skroplin czy jest drożny.
    Na lewym boku lodówki, przy dolnym zawiasie powinna być naklejka, daj zdjęcie.
  • #8 16283741
    tomala25
    Poziom 9  
    Kurde założyłem już parownik przy wętylatorze urwał się ten wirnik silnik działa i teraz dmucha temperatura spada już jest 0 st z 14 w ciągu 10 minut. Jak mam sprawdzić ten skraplacz które to jest.i jak sprawdzić drożność.
    Załączniki:
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170216_182733.jpg (1004.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170216_182703.jpg (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung SR-S20FTDS - Zamrażarka pokazuje 14°C, mimo że żeberka mrożą 20170216_171236.jpg (1.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16283870
    mrhari
    tomala25 napisał:
    urwał się ten wirnik silnik działa i teraz dmucha temperatura spada już jest 0 st z 14 w ciągu 10 minut.

Skoro tak to nic już nie sprawdzaj. ;)
    Dzięki za zdjęcie ale to co mnie najbardziej interesowało jest niestety nieczytelne.
  • #10 16299761
    tomala25
    Poziom 9  
    A jednak coś jest nie tak? Temperatura w zamrażarce niby -22°C tak jak ustawiłem, a w środku -3°C. Ledwo coś potrafi zamrozić sprawdzałem termometrem. Agregat niby chodzi i się wyłącza. Wentylator chodzi jak zgaszę światło tylko nie wiem jak mocno on ma dmuchać.
  • #11 21126121
    michaljelinski
    Poziom 1  
    Witam serdecznie.

To jest co prawda wątek sprzed paru lat, ale może ktoś jeszcze to przeczyta.
    Lodówka ten sam model SR-S20FTDS (side-by side), objawy bardzo podobne, ale nie w zamrażarce tylko w chłodziarce.

Jako że już parę miesięcy walczę z tą lodówką (i uparłem się, że ją naprawię) mogę pokazać jak to wygląda:
    - lodówka schodzi do zadanej temperatury i się wyłącza. Niestety nie włącza się z powrotem (tutaj jedyna różnica z wcześniejszym przykładem).
    - pomaga restart lodówki - agregat zaczyna pracować, wiatrak dmucha. U mnie nastawiłem 4 restarty dziennie, po 6 godzin, dlatego ona jeszcze dycha
    - po zejściu do zadanej temperatury - znowu to samo.
    - z czasem, po iluśtam cyklach, temperatura lodówki wzrasta a parownik obrasta lodem.
    - grzałka defrostu sprawna (wymontowałem, przemierzyłem, oparzyłem się dla przykładu) ale najwyraźniej się nie załącza w lodówce
    - przy wymuszeniu defrostu przyciskami lodówka zaczyna pikać (sygnalizując sekwencję defrostu) i tak sobie może pikać godzinami. Brak efektu rozmrażania.
    - a w lodówce na dole zadane 3 stopnie, u gory ok. 16, tyle tez wskazuje wyswietlacz na lodowce (czujnik temperatury jest w gornej czesci lodowki). Jak wyczyszczę parownik, to przez tydzień jest spokój a potem temperatura stopniowo w górę.
    - zamrażarka działa sprawnie, tzn po restarcie schodzi zawsze do zadanej temperatury -18 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury układ się wyłącza (dla obu sekcji - zamrazarki i chłodziarki). Dość ciekawe jest zachowanie wskazników temperatury na drzwiach: Po restarcie mam np. -7 zamrazarka i +15 chlodziarka. Zamrażarka schodzi do -18, ale chlodziarka w miejscu. Układ się wyłącza i dopiero wtedy wskaźnik na chłodziarce stopniowo schodzi w dół do zadanych 3 stopni. I tak zostają aż do restartu lodówki.

Na moje oko cos z elektroniką szwankuje, ale jeśli ktoś ma pomysły co i jak przemierzyć - będę zobowiązany.
    Jestem elektronikiem - amatorem i nie bardzo znam się na lodówkach, ale na tym przykładzie już się sporo nauczyłem :)

Aha - skorzystałem z ubezpieczenia Taurona - 3 wezwane serwisy rozłożyły ręce i napisały "brak części, naprawa nieopłacalna", chociaż po prawdzie żaden z nich nie był w stanie zdiagnozować przyczyny.

Pozdrawiam
  • #12 21126809
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2782
    michaljelinski napisał:
    przy wymuszeniu defrostu przyciskami lodówka zaczyna pikać (sygnalizując sekwencję defrostu) i tak sobie może pikać godzinami. Brak efektu rozmrażania.

Trzeba znaleźć element włączający grzałkę, sprawdzić go i prawdopodobnie wymienić. Powinien być na płycie sterującej. Trzeba podążać po kabelkach zasilania grzałki od tejże do złączki na płycie sterującej a potem już na samej płycie.
    Powinien to być przekaźnik lub triak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zamrażarką w lodówce Samsung SR-S20FTDS, która pokazuje temperaturę 14°C, mimo że elementy chłodzące są zimne. Po otwarciu drzwi zamrażarki i wyłączeniu oświetlenia nie słychać wentylatora, co sugeruje jego awarię. Po kilku próbach temperatura spada do -6°C, ale później znów rośnie. Użytkownik odkrywa, że wentylator jest zablokowany lodem, co może prowadzić do jego uszkodzenia. Wskazówki dotyczące rozmrażania, sprawdzenia grzałek i drożności odpływu skroplin są podawane przez innych uczestników dyskusji. W końcu użytkownik zauważa, że temperatura w zamrażarce jest niezgodna z ustawieniami, co może wskazywać na problem z grzałką defrostu lub innymi elementami sterującymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA