Witam. Mój problem z ekspresem zaczął się od wyświetla komunikaty brewunit blok. Ekspres w trakcie robienia selftestu robił krótki wolny obrót w jedna stronę i tak samo wolno w druga stronę. Poczytałem troche na forum i znalazłem odpowiedni temat - za wolne obroty odpowiedzialny jest TIP33C . Wymieniłem TIP35C (TIP33C nie udało mi się dostać) i diodę zenera bo tak sugerowano w poście który wyszukałem, ku mojej radości silnik zaczął pracować duszo szybciej i po poskładaniu ekspres zrobił selftest i wyświetlił poprawna pracę . Radość jednak nie trwała zbyt długo bo okazało sie że po wsypaniu kawy , część kawy ląduje obok bloku zaparzającego. Jak sie okazało strzałki na bloku zaparzającym minimalnie się nie pokrywają (ok. 3mm odstepu) z stąd szczelina u góry przez która wysypuje się kawa. Ekspres po za tym pracuje normalnie , cały cykl parzenia kawy przebiega prawidłowo tyle że po powrocie do stanu początkowego ekspres wykonuje minimalny ruch powrotny co skutkuje różnica między znakami. Wyciagnołem mechanizm z trybami sądząc że pewnie coś sie przestawiło i ustawiłem koła według znaków i wskazówek jakie odnalazłem na forum. Jednak koła napędu po wykonaniu selftestu za każdym razem ustawiają sie tak samo ok. 2cm za znakiem. Koło robi krótki ruch w lewo , mija krańcówkę która zmienia ruch koła w prawa i zatrzymuje tyle ze nie w tym miejscu co potrzeba.
Mam nadzieję że ktoś pomoże mi w rozwiązaniu problemu. Starałem sie opisać problem najlepiej jak potrafię chociaż robię to pierwszy raz.
Jeżeli napisałem jakieś głupoty proszę o wyrozumiałość
Mam nadzieję że ktoś pomoże mi w rozwiązaniu problemu. Starałem sie opisać problem najlepiej jak potrafię chociaż robię to pierwszy raz.
Jeżeli napisałem jakieś głupoty proszę o wyrozumiałość