logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna II PH I 2004 - brak reakcji szyb po zwarciu przy guziku pasażera

Mnich345 17 Lut 2017 18:55 2034 10
REKLAMA
  • #1 16286350
    Mnich345
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    W swojej Lagunie 2 przed liftem 2004 rok mam problem z szybami. Początkowo guzik od szyby pasażera z przodu robił mi zwarcie. Karta była do połowy wsadzona i po wciśnięciu guzika otwierania czy zamykania szyby dostawałem zapłon w samochodzie. Szybę zamknąłem i już nie dało się otworzyć. Zimny lut w panelu kierowcy był poprawiany. Po próbie zmiany całego panela od strony kierowcy nie dało rezultatów, Żadna szyba nie działała. Na starym również już żadna szyba nie działa. Bezpieczniki sprawdzone, ktoś ma jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16288426
    Mnich345
    Poziom 9  
    Kierowcy impulsowa, reszta bez impulsu.
  • #4 16290231
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1053
    Mnich345 napisał:
    Karta była do połowy wsadzona i po wciśnięciu guzika otwierania czy zamykania szyby dostawałem zapłon w samochodzie
    Mówimy o guziku sterowania otwieraniem szyby pasażera przód z panela kierowcy ? Czy podczas operowania tym guzikiem gdy jak piszesz włączał się zapłon , szyba działała prawidłowo góra- dół ?
  • #5 16291795
    Mnich345
    Poziom 9  
    Z guzika sterowania szybą przednią od strony pasażera jak i z panelu po stronie kierowcy. Na obydwu guzikach był ten sam objaw. Szyba nie reagowała, nawet nie było słychać pracy silniczka od szyby.
  • REKLAMA
  • #6 16292293
    genek1000
    Poziom 35  
    Mnich345 napisał:
    Z guzika sterowania szybą przednią od strony pasażera jak i z panelu po stronie kierowcy. Na obydwu guzikach był ten sam objaw. Szyba nie reagowała, nawet nie było słychać pracy silniczka od szyby.

To wygląda na brak masy na silniku i przełączniku szyby pasażera. Zastanawia mnie to że w tej chwili nie działają wszystkie szyby ponieważ dla jednej z tych czterech szyb masa jest z innego miejsca . Dwie uszkodzone masy na raz to się nie zdarza w realu .
    Czy na pewno na bezpiecznikach 30A oznaczonych " szyba z strzałką góra-dół" na pewno masz napięcie po włączeniu zapłonu. Sprawdź jeszcze bezpiecznik 10A oznaczony " słuchawka telefoniczną " Za bezpiecznikami widocznymi z boku deski jest moduł UCH i z tyłu na nim jest umieszczona jeszcze jedna skrzynka na 6 bezpieczników i przekaźnik ( taka niebieska) Jeden z bezpieczników odpowiada za szyby tylne . Sprawdź czy dobry.
  • #7 16301284
    Mnich345
    Poziom 9  
    Po sprawdzeniu bezpieczników dokładnie faktycznie jeden był spalony, po zmianie nie ma rezultatów. Tylko doszło te zwarcie z zapłonem o którym wspominałem. Zaś co do modułu UCH, powiedz mi czy aby do niego dojść trzeba ściągać całą deskę ta co jest pod kierownicą? Czy jak, bo zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.
  • #9 16320702
    Mnich345
    Poziom 9  
    Dostałem się dzisiaj do tego modułu, znalazłem bezpieczniki. Faktycznie jeden 30 był spalony, po zmianie tylne szyby działają. Ta przednia co robi zwarcie nie daje mi spokoju. Doszło teraz do tego sztucznego zapłonu mruganie kierunku w lewą stronę. Kilka dni temu miałem też taka sytuacje, że przy napisaniu pedału od hamulca kontrolka od lewego kierunku mi się świeciła. Gdzie ta masa może nie stykac?
  • REKLAMA
  • #10 16320875
    genek1000
    Poziom 35  
    Mnich345 napisał:
    przy napisaniu pedału od hamulca kontrolka od lewego kierunku mi się świeciła. Gdzie ta masa może nie stykac?
    tu masz problem z masą w tylnej lewej lampie , ale raczej nie ma nic wspólnego z tym uszkodzeniem ( " sztuczny zapłon") które wcześniej opisywałeś

Podsumowanie tematu

✨ W Lagunie II PH I z 2004 roku wystąpił problem z szybami, które przestały działać po zwarciu przy guziku pasażera. Użytkownik zauważył, że przy wciśnięciu guzika otwierania szyby zapalał się zapłon, a szyba nie reagowała. Po wymianie panelu sterującego oraz sprawdzeniu bezpieczników, problem nadal występował. Użytkownicy sugerowali, że może to być spowodowane brakiem masy na silniku lub przełączniku szyby pasażera. Po wymianie jednego z bezpieczników, tylne szyby zaczęły działać, ale problem z przednią szybą oraz "sztucznym zapłonem" pozostał. Wskazano na możliwość uszkodzenia masy w tylnej lewej lampie oraz na konieczność sprawdzenia modułu od szyby kierowcy i wtyczek w drzwiach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA