logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech G602 - Scroll przestał działać po wymianie switcha Omron, co zrobić?

ziouosan 18 Lut 2017 09:20 4731 15
  • #1 16287355
    ziouosan
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,
    W myszce bezprzewodowej Logitech G602 miałem problem tzw. doubleclick, z którym sobie poradziłem rozbierając myszkę i wymieniając switch Omron. Po złożeniu problem doubleclick został wyeliminowany, jednak powstał nowy problem - mianowicie scroll myszki przestał działać, tzn nie przewija. Wcześniej oczywiście działał. Nie wiem co mogę zrobić żeby naprawić - próbowałem rozebrać jeszcze raz i porządnie przedmuchać ale bezskutecznie. Nie mogę również znaleźć żadnych tutoriali odnośnie tego modelu. Proszę o pomoc
  • #3 16287394
    ziouosan
    Poziom 8  
    widziałem to. jednak w mojej myszce kółko umiejscowione jest w górnej części obudowy, a nie na płytce.
  • #5 16287416
    ziouosan
    Poziom 8  
    dokładnie ten model. problem nie leży jednak w środkowym przycisku, bo ten działa jak kliknę rolką. chodzi o to, że sama rolka nie przewija ekranu.
  • #6 16287455
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jeżeli wcześniej scroll działał to coś źle poskładałeś. Rozbierz ponownie, sprawdź czy kółko dobrze " siedzi", czy jest czyste (żeberka). Sprawdź też lutowanie od spodu płytki drukowanej. Działanie scrolla możesz sprawdzić bez składania myszy przysłaniając i odsłaniając optykę scrolla ( miejsce gdzie wchodzi kółko).
  • #7 16287467
    ziouosan
    Poziom 8  
    możesz opisać dokładniej w jaki sposób sprawdzić lutowanie i jak stestować optykę ?
  • #8 16287496
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Lutowałeś omrona, sprawdź czy nie zwarłeś czegoś cyną przy tym lutowaniu, sprawdź czy pod optyką scrola nie ma zimnych lutów. Optykę sprawdzisz przysłaniając i odsłaniając ( śrubokrętem, zapałką, paskiem tekturki) w tym czarnym elemencie w kształcie U tam gdzie po złożeniu myszki wchodzi kółko. Jak widać w tym elemencie jest z jednej strony dioda nadawcza a z drugiej strony odbiorcza. Przerywając strumień światła ( niewidocznego ludzkim okiem ) powodujesz scroll. Te żeberka w kółku ( ala szprychy ) powodują właśnie scroll. Prościej wytłumaczyć się chyba nie da.
  • #9 16287532
    ziouosan
    Poziom 8  
    Podczas przesłaniania optyki scroll nie reaguje. Na płytce nic nie jest zwarte cyną. Co do zimnych lutów nie jestem pewien jak to sprawdzić. Możliwe że przy lutowaniu omrona odlutowałem element optyki od samego nagrzania płytki ? Ręka nie poleciała mi "obok", zrobiłem to raczej precyzyjnie.
  • #10 16287812
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Przez samo podgrzanie płytki raczej nic nie popłynęło obok. Poszukaj jak wyglądają zimne luty to będziesz wiedział jak to sprawdzić.
  • #11 16287823
    ziouosan
    Poziom 8  
    poszukałem i jak na moje oko to w lutach układu optyki nie widać niczego niepokojącego. jakieś inne pomysły ?
  • #12 16287877
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Taśma łącząca elektronikę z górną częścią jest cała i dobrze wpięta?
  • #13 16287998
    ziouosan
    Poziom 8  
    tak jest cała i prawidłowo podpięta oraz dociśnięta obudową wtyczki. na prawidłowe działanie taśmy wskazują również działające przyciski boczne które są umiejscowione na górnej części obudowy.
  • #14 19915488
    jacekrucinskijr
    Poziom 2  
    Witaj kolego.
    Wiem, że temat stary, ale czy może udało Ci się naprawić scroll w tej myszce? Mam ten sam model. Też wymieniałem mikroprzełącznik. Scroll działał później przez dwa miesiące i padł.
  • #15 19915681
    ziouosan
    Poziom 8  
    Okazało się że podczas lutowania omrona przypadkowo przerwałem jakaś ścieżkę na płytce która odpowiadała za scroll. Kupiłem innego logitecha żeby przełożyć części, trochę jeszcze pokombinowałem ale się okazało że kupiony model też miał wadę, już nie pamiętam co dokładnie i olałem temat. Ostatecznie kupiłem nową myszkę ;) jak potrzebujesz to te starsze logitechy gdzieś się walają, może coś z nich złożysz.
    Pozdrawiam!
  • #16 19915975
    jacekrucinskijr
    Poziom 2  
    Dziękuję. Muszę najpierw dokładnie przyjrzeć się myszce.
    Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z myszką bezprzewodową Logitech G602, gdzie po wymianie switcha Omron zniknął problem z doubleclick, ale scroll przestał działać. W odpowiedziach zasugerowano, aby ponownie rozebrać myszkę i sprawdzić, czy rolka jest prawidłowo umiejscowiona oraz czysta. Zwrócono uwagę na możliwość zimnych lutów oraz sprawdzenie lutowania optyki scrolla. Użytkownik potwierdził, że nie zauważył żadnych nieprawidłowości w lutach, a taśma łącząca elektronikę była w dobrym stanie. W końcu inny użytkownik podzielił się doświadczeniem, że podczas lutowania uszkodził ścieżkę na płytce, co mogło być przyczyną problemu. Ostatecznie, po nieudanych próbach naprawy, zdecydował się na zakup nowej myszki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA