Witam.Mam stabilizator napięcia ten większy kwadratowy i on jest na 5V
Czy to oznacza że jeśli go np.podłącze do napięcia 12V to mi on da 5V?
Czy nie?
Czy to oznacza że jeśli go np.podłącze do napięcia 12V to mi on da 5V?
Czy nie?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamviayner napisał:Witam,
a z czego kolega wnosi ze jest on na 5V, ten na zdjeciu jest regulowany.
Moze zajzyj do datasheet'u tam wszystko bedzie wyjasnione.
Pozdrawiam
mateusz2015_5102 napisał:ale czy możecie mi powiedzieć czy ten stabilizator zmniejszy mi napięcie z 12V na 5V?
cyann napisał:W takim razie rzeczywiście będzie on dawał ok. 5V na wyjściu. Pamiętaj tylko o podłączeniu kondensatorów na wejściu i wyjściu (Po ewentualny schemat i informacje co do ich wartości odsyłam do noty katalogowej).
mateusz2015_5102 napisał:ale czy możecie mi powiedzieć czy ten stabilizator zmniejszy mi napięcie z 12V na 5V?
Tak, zmniejszy. Pamiętaj jednak, że moc tracona na regulatorze wydziela się w postaci ciepła, więc jeśli będziesz pobierał duży prąd może okazać się, że będzie potrzebny radiator.
zybex napisał:Zasilacz antenowy 12V ma już w środku stabilizator 78L12. Nie wiem czy to ograniczenie do 100mA nie będzie dla ciebie przeszkodą.
Dodam, że można kupić stabilizatory na 6V (7806), skoro takie masz wentylatory.
Przy okazji pytanie jaki prąd potrzebuje te wentylatory? (ile mA).
zybex napisał:No to zasilacz antenowy odpada (taki typowy od anteny siatkowej), bo ma ograniczenie prądowe 100mA. Użyj zatem jakiegoś innego transformatora, który można pozyskać z zasilaczy wtyczkowych choćby od telefonów bezprzewodowych starego typu. Najlepiej żeby transformator lub zasilacz był na napięcie 9V. Wtedy zbicie napięcia do 6V będzie z najmniejszymi stratami.
398216 Usunięty napisał:Może. Wymień go na taki, który ma taką samą (lub większą) pojemność i napięcie pracy 25V (lub więcej - o ile się zmieści).
endymion napisał:Zaproponował bym "ładowarkę" do telefonu, ma kilka zalet:
Na wyjściu jest stabilne 5V - wentylatory 6V będą kręcić się nieco wolniej ale za to popracują dłużej.
Prąd wyjściowy to zwykle 0,5 - 1 A
Posiada komplet zabezpieczeń.
Ma gotową, bezpieczną obudowę z przewodem - wystarczy obciąć wtyczkę lub zamontować gniazdo.