Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprawdzenie rozmieszczenia czujek PIR w domu jednorodzinnym.

magik2k3 24 Feb 2017 15:51 2661 19
Optex
    magik2k3
    Level 15  
    Witam, czy takie umiejscowienie czujek PIR będzie poprawne ?
    Unikałem patrzenia w stronę okien, nie będzie grzejników jedynie podłogówka więc jeden problem odchodzi.
    Czujki są satel aqua plus oraz jedna dualna w garażu satel cobalt.

Chcę rozmieścić przewody przed tynkowaniem będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia coś dodać poprawić ?
    Na oknach dodatkowo będą kontaktrony.
    Z góry dziękuję za pomoc z konfiguracją sobie poradziłem, ale z rozmieszczeniem wolał bym zasięgnąć porady osoby bardziej doświadczonej
    Sprawdzenie rozmieszczenia czujek PIR w domu jednorodzinnym.
  • Optex
  • Helpful post
    wotik
    Level 20  
    W aneksie kuchennym w tym rogu nie będziesz miał czasem jakichś szafek?
    Czujkę w holu uważam za zbędną...
    Rozważ czujki dualne także w salonie i kotłowni.
  • Optex
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    wotik
    Level 20  
    bhtom wrote:
    Dobrze przemyślałeś wybór czujek? Czytałeś o czujkach Aqua tematy na forum?

Wiem, że nie jest to szczyt techniki i mają sporo negatywnych opinii, ale akurat mam je w domu od ok. 5 lat i nie ma z nimi żadnych problemów...
    magik2k3
    Level 15  
    No właśnie w kuchnie chciałbym mieć tam szafki, ale nie za bardzo jest jak inaczej umieścić tą czujkę po drugiej stronie będzie patrzeć w okno choć trochę oddalone może nie będzie wzbudzać fałszywek ?
    W salonie nie będzie kominka więc dualna chyba zbędna ?
    W kotłowni faktycznie może warto zmienić na duwalną.
    Co do wyboru czujek zaufałem sprzedawcy cały zestaw mam już kupiony mam nadzieję, że nie będą takie złe jeśli nawet to już trochę za późno.

Na wszystkich drzwiach oczywiście też będą kontaktrony brama garażowa tak samo.
    Manipulatora w garażu nie ma pomyślę czy dokupić czy rozbrajać alarm z tel bo mam taką możliwość (moduł gprs t4)
  • Helpful post
    wotik
    Level 20  
    magik2k3 wrote:
    No właśnie w kuchnie chciałbym mieć tam szafki, ale nie za bardzo jest jak inaczej umieścić tą czujkę po drugiej stronie będzie patrzeć w okno choć trochę oddalone może nie będzie wzbudzać fałszywek ?

Jeśli okno nie od południa, to ja bym ją dał w rogu po przekątnej...
    magik2k3 wrote:
    W salonie nie będzie kominka więc dualna chyba zbędna ?

Ok.
    magik2k3
    Level 15  
    Od południowego zachodu ogólnie najwięcej słońca właśnie tym oknem wpada :/ i z tą czujka też mam największy problem właśnie.
  • Helpful post
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

magik2k3 wrote:
    No właśnie w kuchnie chciałbym mieć tam szafki, ale nie za bardzo jest jak inaczej umieścić tą czujkę...

Zastosuj czujkę z kontrolą strefy podejścia (np: Satel Ivory) zamontowaną na suficie i wysuniętą poza granicę szafek. No chyba, że szafki będą do samego sufitu i czujka będzie przeszkadzała podczas otwierania.
    Tak naprawdę, to w aneksie możesz zastosować również czujkę sufitową.
    Co z kontaktronami o które pytał @sharp ?

Pozdrawiam.
    magik2k3
    Level 15  
    Wyżej pisałem kontaktrony oczywiście będą na drzwiach i bramie, ogólnie wszystkich uchylnych wejściach, chcę je dać w szereg wiem, że przy ewentualnej awarii będzie trudniej namierzyć ale puszczę przewody do centrali i dopiero tam je połączę więc w razie awarii miernikiem szybko dojdę ktôry szwankuje.
    Ta czujka sufitowa to też nie był by zły pomysł tylko czy okno kuchenne nie zakłóci jej działania ?
    wotik
    Level 20  
    Też jestem zdania, że robienie takiej "rzeźby" to proszenie się o późniejsze kłopoty... Nie mówię dwa czy trzy, i to jak już nie ma innej możliwości, ale wszystkie ?!?!
    magik2k3
    Level 15  
    Hmm, no czujki ruchu chciałem dać pojedynczo będą na 2EOL/NC założyłem, że jak fałszywe to prędzej one wygenerują niż kontaktron, dlatego nie zostanie mi za dużo wejść mam do tego czujkę PPoż i sabotażowy na 16 kanale.
    Mogę ewentualnie dokupić expander, ale czy to naprawdę konieczne ?
    Tzn bramę garażu chcę dać na osobnym drzwi też bym mógł w zasadzie, ale co mi da podzielenie okien ?
    Pytam serio jakaś wartość dodana czy chodzi tylko o ewentualną awarię aby łatwiej było namierzyć bo o to się nie boję.
    Okien za często otwierać nie będę planuję wentylację mechaniczną.
    Czyli brama drzwi wejściowe i drzwi tarasowe osobno a okna w szereg może być czy naprawdę dokupywać ekspander to mały dom myślałem, że tego uniknę.
    Ps.
    Mam jeszcze 2 wolne "we" w manipulatorze więc do manipulatora mogę wpiąć np czujkę Ppoż i kontaktron bramy garażu, w centrali 10 pierwszych wejść na PIR,
    Z16 -sabotaż, i zostaje mi 5 wejść.
    Z11 -drzwi domu
    Z12- 3 czujki na drzwiach tarasowych
    Z13- Okno w salonie i kuchni
    Z14- Reszta okien
    Z15 - Rezerwa

Co o tym myślicie będzie lepiej?
    Anonymous
    Anonymous  
    magik2k3
    Level 15  
    Integra 64 w zasadzie to cały zestaw już kupiony programowany był na "stole" teraz tylko chciałem podpytać jak te czujki rozmieścić.
    Ale dobrze, że zwróciliście uwagę na podłączenie zawsze dobrze wysłuchać rady bardziej doświadczonych.
    Z tym, że brakuje mi wejść :/ potrzebuję jeszcze 4 na sterowanie z modułu GPRS T4
    Jeśli okna wcisnę na jedną linię może jakoś się zmieszczę, ale jeśli powiecie, że to znaczny błąd mogę doinwestować w ekspander.
  • Helpful post
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    magik2k3 wrote:
    ale puszczę przewody do centrali i dopiero tam je połączę więc w razie awarii miernikiem szybko dojdę ktôry szwankuje.

Szybko, pod warunkiem że kontaktron "spsuje się" na amen. W praktyce bywa niestety różnie. Druga sprawa to to, że same kontaktrony nie stanowią pełnego zabezpieczenia okien.
    Co do okablowania to jak zwykle proponuję jakiś kabelek na strych( jakby nie chwytał nadajnik), do rozdzielni ( sterowanie oświetleniem) w stronę rejestratora CCTV).
    Ale tak czy inaczej całkiem nieźle.
    pozdrawiam
    wotik
    Level 20  
    norbert.s. wrote:
    Jak założysz kilkaset, a potem wydasz ileś tam na paliwo i preparat przeciwko siwieniu włosów, wysłuchasz trochę zjebek, to będziesz wiedział o co chodzi.

Nie ma się co tak niepotrzebnie denerwować od razu... ;-) Ja tylko napisałem, że akurat JA nie mam z nimi problemów (pomimo ich "ułomności" których jestem świadom) i nikogo nie zmuszam do tego aby je kupował...
    magik2k3
    Level 15  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedz i kilka dobrych pomysłów.
    Temat wyczerpany więc zamykam.