logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer T232HL - brak reakcji dotyku, połączenie z HP Compaq DC7700 SFF

kecajs 26 Lut 2017 23:30 1923 24
REKLAMA
  • #1 16310059
    kecajs
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam,
    od jakiegoś czasu walczę z problemem braku dotyku na monitorze Acer T232HL.
    Monitor połączony jest z komputerem HP Compaq DC7700 SFF za pomocą najzwyklejszego kabla do drukarki (nie ten oryginalny dołączany do zestawu, a najzwyklejszy od drukarki). Z kolei obraz przesyłany jest z karty graficznej ATI RADEON AMD 5450 512MB PCIE DMS Low Profile przez przejściówkę DMS-59 DVI i połączone kablem DVI - HDMI. Obraz działa bez problemu. Na komputerze zainstalowany jest system Windows 8.1 w wersji Professional. Sterowniki zostały zainstalowane wraz z systemem, ja nic nie zmieniałem. Prawidłowo również został zidentyfikowany we Właściwościach systemu 10-cio punktowy ekran do wprowadzania danych. Automatycznie zostało zainstalowane również oprogramowanie do obsługi klawiatury dotykowej i inne dodatki dotykowe. Jednakże dotyk w żadnym stopniu nie działa.
    Od czasu do czasu, bez jakiejkolwiek zauważalnej dla mnie systematyki na środku ekranu pojawiają się szare, transparentne okręgi i wskaźnik myszy przenosi się na górę. Udało mi się złapać kilka tych sytuacji i wrzuciłem je jako załączniki. Jest tam również obraz z menadżera urządzeń. Monitor jest prawidłowo wykryty, wykryty został również ekran dotykowy zgodny z HID.
    Poprzedni właściciel twierdzi, że dotyk działał na systemie Windows 2008.
    Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki odnośnie ożywienia dotyku...
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Załączniki:
    • Acer T232HL - brak reakcji dotyku, połączenie z HP Compaq DC7700 SFF okr4.jpg (552.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer T232HL - brak reakcji dotyku, połączenie z HP Compaq DC7700 SFF okr3.jpg (756.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer T232HL - brak reakcji dotyku, połączenie z HP Compaq DC7700 SFF okr2.jpg (386.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer T232HL - brak reakcji dotyku, połączenie z HP Compaq DC7700 SFF okr1.jpg (45.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16310183
    phu.bit
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Podaj identyfikator sprzętu z menadżera urządzeń do brakującego sterownika PCI.
    Tu masz oryginalne sterowniki pod wersję systemu. musisz wybrać swoją 32 bitową lub 64.
    https://www.acer.com/ac/en/US/content/support-product/4507?b=1
    Czy instalowałeś sterowniki producenta do tego swojego HP czy na domyślnych Windowsa jest system? To ważne. Tu masz do swojego sprzętu
    http://support.hp.com/pl-pl/drivers/selfservice/hp-compaq-dc7700-small-form-factor-pc/3232029 są pod Vistę 32 i 64 ale jak masz pojęcie to zainstalujesz po wypakowaniu z menadżera urządzeń podając ścieżkę sterownika. Powinno pomoc.
  • #3 16310690
    kecajs
    Poziom 17  
    Co za dziadostwo te Windowsy... Udało mi się zainstalować brakujący sterownik, ale przy próbie aktualizacji sterowników podanych przez Ciebie poległem. Oczywiście, paskuda Windows twierdzi, że ma już najlepsze sterowniki i koniec. Usunąłem sterownik od monitora, wyszukał sobie Standardowy sterownik PnP, ja mu wskazałem nowe sterowniki, a on uparcie twierdzi, że te PnP sa najlepsze i nie chce moich :( Zainstalował sobie te co miał - systemowe. Co za porażka :( Dotyk oczywiście bez zmian - dalej strzela kropkami, tyle, że częściej i więcej. Jest to co raz bardziej denerwujące. Masz jakiś patent na instalację tych sterowników na siłę?
    Jakieś inne propozycje?
  • Pomocny post
    #4 16311626
    phu.bit
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Podaj identyfikator sprzętu z menadżera urządzeń do brakującego sterownika PCI.
    Tu masz oryginalne sterowniki pod wersję systemu. musisz wybrać swoją 32 bitową lub 64.
    Możesz spróbować wyłączyć podpisywanie sterowników w windowsie bo to zapewne ci blokuje.
    https://spece.it/windows-serwer-artykuly/jak-...-sterowniki-bez-podpisu-cyfrowego-w-windows-8.
    po tym spróbować jeszcze raz instalować z menadżera urządzeń, instalacja niestandardowa wskazujesz do jakiego urządzenia i podajesz jeden konkretny plik sterownika. jeśli sienie uda to wybierasz znów niestandardowe/ urządzenia systemowe i tak samo podajesz plik sterownika .
  • Pomocny post
    #5 16312432
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Sterowniki od monitora zostawiasz w spokoju. Interesuje cię ekran dotykowy zgodny z HID.
  • REKLAMA
  • #6 16312782
    kecajs
    Poziom 17  
    sylweksylwina napisał:
    Interesuje cię ekran dotykowy zgodny z HID.

A do tego HIDa mogę zainstalować inne sterowniki?

EDIT
    Rozumiem, że nie sposób rozwiązać problemu tego nieszczęsnego dotyku :(
    A może być taka sytuacja, że mimo komunikatów o wykryciu Ekranu dotykowego zgodnego z HID, a także w Systemie w polu "Pióro i dotyk" - Pełna obsługa dotykowa w systemie Windows (punkty dotykowe: 10) sam ekran dotykowy może być fizycznie uszkodzony?
    Już na nerwy działają mi te latające kropki, bo nie dość, że przeszkadzają, to jeszcze mysz ucieka najczęściej na górę obrazu, zaś przy otwartych oknach dzieje się coś dziwnego - a to jakieś okno się otworzy lub zamknie.
    Czy to może być też kwestia kabla i jest potrzebny jakiś specjalny, a nie najprostszy? W monitorze wyjście to kwadratowe (drukarkowe) jest koloru niebieskiego, czyli że obsługuje standard USB 3.0? W komputerze nie mam żadnego USB 3.0. I jak to ugryźć?

Scaliłem. RADU23
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16314964
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10420
    Nie wyglada na sprawny, nic nie powinno sie samo wciskac (kropki) ani zamykac.

Podlacz do innego komputera z innym systemem i sprawdz jak tam wyglada sytuacja.
  • #8 16316596
    kecajs
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Podlacz do innego komputera z innym systemem i sprawdz jak tam wyglada sytuacja.

Podłączyłem do innego komputera z Windows 7 Pro - ta sama sytuacja. Wykryty ekran dotykowy, który jednak nie działa, a za to pojawiają się kropki i okna robią co chcą.
    A może to kwestia kabla USB łączącego komputer z monitorem, może jest uszkodzona któraś żyła, lub złącze. Jest to możliwe, czy jednak dotyk siedzi i kwiczy?
  • Pomocny post
    #9 16316649
    Kolobos
    Spec od komputerów
    W kablu sa tylko 4 zyly, dwie do zasilania i dwie do danych, skoro komputer wykrywa panel po podlaczeniu to kabel jest ok. Ale jak chcesz to sprawdz z innym.
  • #10 16316666
    kecajs
    Poziom 17  
    Nie tyle chcę sprawdzić kabel, co chcę aby dotyk jednak działał :)
    Dlatego też robię co mi do głowy przychodzi i co przeczytam tu w wątku. Chyba, że na Twoje rozeznanie nie ma sensu, bo jednak dotyk leży?
  • Pomocny post
    #11 16316741
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Zainstaluj inny sterownik dla tego urządzenia HID
    Zainstaluj sterownik z mojego komputera - pozwól mi wybrać z listy. Na liście jakieś powinny być - wybieraj po kolei może z którymś ożyje.
  • #12 16316765
    kecajs
    Poziom 17  
    A skąd mam wziąć inne sterowniki HID?
    Poza tym, jak Windows się uprze, że ma najlepsze sterowniki, to nie wymuszę na nim instalacji moich :(
  • Pomocny post
    #13 16316820
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @kecajs wymusisz, tylko musisz sie nauczyc instalowac sterowniki. Masz wybrac reczna instalacje i wybor z listy/dysku, wtedy mozesz samemu wskazac co ma zainstalowac.
  • Pomocny post
    #14 16316870
    310artur
    Poziom 43  
    Mam ci to z obrazkami dać? Naucz się kombinować. Prawym na sterowniku właściwości aktualizuj sterownik przeglądaj mój komputer pozwól mi wybrać z listy i tam wybieraj.
    Jak z własnym PC przegrasz to możesz to śmiało odebrać jako osobista porażkę...
  • #15 16316881
    kecajs
    Poziom 17  
    O rany, ale filozoficznie się zrobiło ;)
    Dobrze wiem, jak to się robi, ale skąd wziąć inne sterowniki do urządzeń HID, bo w pliku ze sterami do grafiki są tylko właśnie do grafiki, a nie do urządzeń dotykowych. Do tego dochodzi jeszcze upór Windowsa, który zawsze stwierdza, że zainstalowane sterowniki są najlepsze i ma w nosie to, co chcę zainstalować. Tego nie umiem przeskoczyć. Próbowałem aktualizować stery przez Windows Update (wyszukaj sterowniki w sieci) - też bez powodzenia.
  • #17 16316888
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > Dobrze wiem, jak to się robi

wlasnie widac:
    > Do tego dochodzi jeszcze upór Windowsa, który zawsze stwierdza, że zainstalowane sterowniki są najlepsze i ma w nosie to, co chcę zainstalować. Tego nie umiem przeskoczyć.

Napisalismy Ci jak instalowac zeby system sam nie wybieral sterownikow, wiec zacznij czytac zamiast pisac ciagle to samo.

Sterowniki do panelu dotykowego znajduja sie razem ze sterownikami do monitora (a przynajmniej powinny).

Podaj tez identyfikator tego urzadzenia hid (pid i vid) z menadzera.
  • #18 16316903
    kecajs
    Poziom 17  
    Przepraszam, przeoczyłem jedną odpowiedź - kluczową :) Jednak okazało się, że nie wiedziałem, jak to się robi, ale teraz już wiem. Człowiek zawsze się uczy :) W ciągu dnia powalczę i napiszę, z jakim efektem, a także podam Ci identyfikator urządzenia HID.

Dodano po 12 [godziny] 13 [minuty]:

Niestety, podawane w tym wątku sterowniki nie mają żadnych innych, poza sterownikami do monitora, które też zaktualizowałem. Aktualizacja nic jednak nie dała. W przypadku próby aktualizacji urządzenia dotykowego HID pojawia się komunikat:
    "Określony folder nie zawiera zgodnego oprogramowania sterownika dla urządzenia. Jeśli folder zawiera sterownik, upewnij się, że sterownik jest przeznaczony dla urządzenia System Windows dla systemów 32-bitowych."
    Jest to plik, zawierający - wg opisu - sterowniki do wersji x32 i x64 Windowsów 7, 8 i 10.
    A oto identyfikatory sprzętu:
    HID\VID_2149&PID_2306&REV_1331&MI_00
    HID\VID_2149&PID_2306&MI_00
    HID_DEVICE_UP:000D_U:0004
    HID_DEVICE

A dotyk wariuje na całego, jest chwila, że można spokojnie coś robić na komputerze, a jest chwila, że kropki wyskakują praktycznie przez cały czas i otwierają lub zamykają się jakieś okna. Masakra.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 16318490
    310artur
    Poziom 43  
    Odłącz kabel USB i po kłopocie. Po co to masz podpięte jak nie działa? Jak zaczniesz walczyć to podepniesz na ten czas.
    310artur napisał:
    Prawym na sterowniku właściwości aktualizuj sterownik przeglądaj mój komputer pozwól mi wybrać z listy i tam wybieraj.

Co jest na tej systemowej liście?
  • #20 16323353
    kecajs
    Poziom 17  
    310artur napisał:
    Odłącz kabel USB i po kłopocie. Po co to masz podpięte jak nie działa?

Dokładnie tak robię.

310artur napisał:
    Prawym na sterowniku właściwości aktualizuj sterownik przeglądaj mój komputer pozwól mi wybrać z listy i tam wybieraj.

Co jest na tej systemowej liście?[/quote]

W bloku z urządzeniami HID mam dwa urządzenia dotykowe.
    1. Ekran dotykowy zgodny z HID
    2. Urządzenie zdefiniowane przez dostawcę zgodne z HID
    Na liście systemowej w przypadku aktualizacji ręcznej mam do wyboru - przy zaznaczonej opcji "Pokaż zgodny sprzęt" - mam do wyboru
    Ad. 1.
    - Ekran dotykowy zgodny z HID
    - Urządzenie zgodne z HID
    Ad. 2.
    - Urządzenie zdefiniowane przez dostawcę zgodne z HID
    - Urządzenie zgodne Z HID.

Robiąc aktualizację opisaną przez Was powyżej, nie miałem co wybrać, bo w sterownikach do monitora nie ma żadnych sterowników HID.

Czyżby wyglądało na to, że nic nie da się zrobić, aby dotyk zaczął prawidłowo działać? Wielka szkoda, bo monitor naprawdę ładnie świeci, a jeszcze jakby działał dotyk, to byłoby miodzio :)
  • #22 16323485
    kecajs
    Poziom 17  
    Już pisałem, że podłączyłem do kompa z Windows 7. Coś tam poinstalował sobie i zachowywał się dokładnie tak samo - wyświetlał kółka i robił co chciał. Możliwe, że gdzieś jest walnięty (pęknięty) ekran dotykowy?
  • #23 16323537
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Pęknięcie byś zauważył raczej, uszkodzenie to chyba jedyna możliwa opcja w tym wypadku.
  • #25 16325160
    kecajs
    Poziom 17  
    Dobra, temat zamykam, wyjaśniła się sprawa, że wbrew temu, co twierdził poprzedni właściciel dotyk jest walnięty. Po dokładniejszych oględzinach pod światło i pod kątem na ekranie są jakieś delikatne ryski. Nie jest to pająk, ani nie widać ich przy włączonym monitorze, czy też przy wyłączonym, ale patrząc na wprost. No cóż, szkoda. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem braku reakcji dotyku na monitorze Acer T232HL, który jest podłączony do komputera HP Compaq DC7700 SFF. Monitor działa poprawnie w zakresie wyświetlania obrazu, jednak funkcja dotykowa nie działa, mimo że system Windows 8.1 Professional rozpoznaje ekran dotykowy. Użytkownik próbował zainstalować odpowiednie sterowniki, ale napotkał trudności z aktualizacją, ponieważ system Windows twierdził, że zainstalowane sterowniki są najlepsze. W trakcie dyskusji zasugerowano wyłączenie podpisywania sterowników oraz ręczną instalację sterowników HID. Po podłączeniu monitora do innego komputera z Windows 7, problem pozostał, co sugeruje, że ekran dotykowy może być uszkodzony. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że dotyk jest uszkodzony, co zostało zauważone po dokładniejszym sprawdzeniu ekranu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA