logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LTE + min. 5 portow LAN - Router / Switch. Jaki kupic?

LukGSM 01 Mar 2017 19:30 4053 10
REKLAMA
  • #1 16315902
    LukGSM
    Poziom 10  
    Cześć,
    poszukuje rozwiązania do mojej sieci, która spełni dwa wymogi:
    Urządzenie te, musi mieć wejście na karte SIM, tak żeby łączyło się z LTE oraz miało min. 5 portów LAN.
    Zależy mi, aby cena była jak najniższa, ale w ograniczonym rozsądku, tak by nie kupić jakiegoś szmelcu.

Znalazłem parę routerów z LTE + 4 x LAN, ale to za mało, dlatego myśle czy jedynym rozwiązaniem to kupienie switcha z wbudowanym portem USB, tak żeby podpiąć do niego firmowy modem LTE (wydaje mi sie, ze takie rozwiazanie jest nawet tansze).

Czy moglby mnie ktos uraczyc swoja opinią oraz poradą?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16315924
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5812
    Switch nie obsłuży modemu LTE. Ale stosuje się go w celu zwiększenia ilości portów LAN podłączając kablem LAN-LAN do routera. Jaki to operator, jaki modem? Dzisiaj w umowach abonamentowych bierze się stacjonarne routery z wbudowanym modemem LTE-A. Jeśli masz modem LTE to konieczny jest zakup routera z USB obsługującego ten modem i switcha do niego w celu rozszerzenia portów LAN. Jakie to mają być porty, jaki budzet?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16315932
    LukGSM
    Poziom 10  
    Operator to sieć play.
    Modemu do tego urządzenia nie mam.

Budżet 200 zł (oczywiście ja sobie wynajdę używane urządzenia...), może być więcej, zależy mi na bardzo wysokiej stabilności.

Czyli jak rozumiem, to kupuje router LTE z dajmy na to jednym portem LAN (8p8c) i do niego wtykam switcha, potem hosty i wszystko ma w teorii działać bez żadnej konfiguracji? Czy muszę jakoś mostkować switch i router?
  • #4 16315962
    matek451
    Poziom 43  
    Jak nie masz modemu to jak korzystasz z internetu Play? To abonament czy oferta na kartę , testowałeś Play u siebie? Za 200 zł trudno kupić router z LTE i do niego switch, nawet uzywany. Switch 5 portów LAN 100Mb/s to koszt około 30 zł, Router LTE około 250 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16315986
    LukGSM
    Poziom 10  
    Korzystałem z tego internetu w domu, mam tutaj jakiś tajlandzki przerobiony modem z wymuszeniem pracy na LTE kupiony na bazarze u chińczyka. Jest to oferta na kartę i generalnie na tym cudownym modemie jaki mam sieć działa prawidłowo (o dziwo...).

Znalazłem prosty switch TP-Linka TL-SF1005D za 25 zł, jak widzę najprostszy możliwy model jaki jest
    oraz Router LTE Dlink DWR 923 za 120 zł
    lub Zestaw 4G LTE Router WiFi Edimax + Modem ZTE MF821 za 170 zl

Co o tym sądzisz?
  • #6 16316084
    matek451
    Poziom 43  
    A co uznajesz za prawidłowe działanie LTE w Play i co to za modem i jak przerobiony? Jakie masz prędkości LTE, z jakiego pasma LTE korzystasz w Play? Zarządzasz nim poprzez aplikację do łączenia czy stronę w przeglądarce? Chcesz mieć stabilnie a wybierasz szajs. Gościu, który sprzedaje tego DWR-923 nie podaje pasm LTE, które on obsługuje. Ten router nie działa na pasmach LTE1800 i LTE2100. Działa z LTE800 i LTE2600.Play korzysta ze wszystkich tych pasm, stad moje pytanie z którego ty korzystasz czy masz zasięg. A ten zestaw Edimax+ MF821 to muzeum warte z 70 zł, choć ja bym go za darmo nie chciał. Router niestabilny, miał duże problemy z obsługa modemów LTE. Plus/CP skąd pochodzi ten zestaw długo z tym walczył. Ponieważ w Play internet LTE bez limitu można mieć na kartę za 5 zl/m-c więc zaoszczędzona kasę proponuję wydać na porządny sprzęt. Gdzie korzystasz z LTE w Play?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 16316183
    LukGSM
    Poziom 10  
    Mój obecny modem to jakiś dziwny przyrząd, nie wiem nawet jaka to firma, bo nigdy na to uwagi nie zwróciłem, choć jest u mnie ponad rok. Zarządzam nim poprzez stronę internetową, ale mniejsza o to, bo chce go wymienić, to i tak taki rupieć że sam fakt iż on w ogóle się włącza jest dla mnie zaskakujący. Szkoda strzępić klawiaturę na to coś.

Korzystam w dwóch miejscach:
    Gliwice, ul. Styczyńskiego
    oraz docelowo ma w 85% przypadkach obsługiwać sieć w Gliwicach na ul. Towarowej - i ta lokalizacja jest priorytetem.
    (spróbowałem coś tam patrzeć jakie BTSy są na towarowej, ale mapka mi sie nie ładuje)

Czyli rozumiem, że ustalamy na jakim paśmie działam i jaką stabilność / prędkość mogę osiągnąć, tak?
  • #8 16316216
    matek451
    Poziom 43  
    W Gliwicach przy Towarowej 23 Play ma BTS LTE1800 i LTE2100, mozliwe że działa na LTE800. LTE1800 zapewnia DL do 75Mb/s z 10MHz pasma w MIMO. Na LTE2100 i LTE800 jest o połowę mniej. W rejonie Styczyńskiego działają 3 BTS-y, z w/w pasmami a przy Kościuszki 29 i Sobieskiego 14 sa też pozwolenia na LTE2600, które z założenia jest najszybsze, tu ma 20MHz w MIMO i DL do 150Mb/s. Trzeba zrobić testy w tych lokalizacjach. Sprzęt minimum to modem/router z obsługą tych pasm LTE. wspomniany budzet nie pozawala na zakup routera z agregacja pasm LTE-A.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16316239
    LukGSM
    Poziom 10  
    oOk, jednak muszę się upokorzyć, gdyż podałem Tobie nieświadomie nieprawidłową informację. LTE jaki posiadam jest na abonament, a nie na kartę tak jak napisałem. Dodatkowo okazało się również, że mam także LTE z PLUS na abonament.

Czyli jak dobrze rozumiem, opcje dla playa to kupno modemu z obsługa pasma LTE 1800, tak aby osiągnał MAX swojej możliwości, tak? Nie mogę zatem kupić jakiś dobry modem i wpiąć go do "przeciętnego" routera?

O jakich testach mówimy? Jaki Upload na tych pasmach?
  • REKLAMA
  • #10 16316345
    matek451
    Poziom 43  
    Czyli dwa ogromne błędy, pierwszy to LTE w Play na abonament bez sprzetu a Plus też bez sprzętu? Ci operatorzy oferują w abonamencie sprzęt z LTE-a i taki się bierze. Jakie masz prędkości LTE w Play i Plusie? Dobry modem to E3372 HiLink ale przecietny router to nie taka prosta sprawa, budżetowe routery na oficjalnym FW zgodne z nim to słaby i niewielki wybór. Testy na tych kartach Play, plusa za pomoca telefonu LTE z aplikacją Network Cell Info, pokazuje dane BTS-a, parametry sygnału. Do tego speedtety. UL w Play na LTE2600 do 50Mb/s na LTE1800 do 25Mb/s a na LTE2100 i LTE800 do 12Mb/s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 16316387
    LukGSM
    Poziom 10  
    Nie jestem właścicielem abonamentu i nie wiem czy abonent zamówił również sprzęt. Jutro się wszystkiego dowiem i dam Ci znać.
    Prędkość jaką osiągałem to jakieś 20 mb /s DL oraz 10 mb /s UL i pingi rzędu 50 ms do wp, onetu itd (na ul. Styczyńskiego, na Towarowej jeszcze nie działałem. Dotyczy sieci PLAY, z plusa nie korzystałem jeszcze)

W takim razie w najszybszym możliwym czasie wykonam testy przy pomocy aplikacji jaką zaproponowałeś i możliwie jak najszybciej umieszczę tutaj wyniki.

Dzięki za profesjonalne doradztwo, postawiłbym 4pak gdyby była okazja :D

Dodano po 19 [godziny] 39 [minuty]:

Nie edytuje postu, bo chce kontynować dyskusję.

Nie wykonałem pomiarów, bo na miejscu będę w przyszłym tygodniu, kiedy przyjdzie z PLAYa router, który abonent zamówił, a jest to urządzenie huawei b310. Co powiesz o tym urządzeniu? Czy bez pomiarów nic konkretnego nie powiesz?
    Ten sprzęt ma port WAN, podłącze do tego portu switch'a, czy to jest tylko wejście na internet po kablu?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje routera z obsługą LTE i co najmniej pięcioma portami LAN. Wskazuje na ograniczony budżet do 200 zł, preferując używane urządzenia. W odpowiedziach podkreślono, że switch nie obsłuży modemu LTE, a najlepszym rozwiązaniem jest zakup routera LTE z jednym portem LAN oraz switcha do rozszerzenia liczby portów. Użytkownik rozważa różne modele, w tym D-Link DWR-923 oraz zestaw Edimax z modemem ZTE MF821, jednak otrzymuje ostrzeżenia o ich niskiej jakości i braku wsparcia dla niektórych pasm LTE. Wskazano na konieczność testowania prędkości LTE w lokalizacjach Gliwic oraz na znaczenie wyboru sprzętu zgodnego z pasmami LTE operatora Play.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA