logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywa dla przekaźnika do sterowania urządzeniami z portu LPT?

zajcevos 22 Lip 2005 15:06 5545 10
REKLAMA
  • #1 1673280
    zajcevos
    Poziom 11  
    Zapewne wielu z was widziało schemat podłączenia diód led do portu lpt komputera. Pomyślałem żeby zastąpić diody czymś co sterowałoby innymi urządzeniami na zasadzie switcha, zamiast włączać diodę włączałoby inne urządzenie, wiem że można zrobić to za pomocą tzw. przekaźników ale czy nie ma czegoś innego? - że jeżeli jest prąd w jednym obwodzie to to urządzenie zwiera przewód w innym (zamiast włącznika).
    czy istnieje coś innego od przekaźników?
  • REKLAMA
  • #2 1673402
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!

Może triak z optotriakiem?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1674106
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Jest mnóstwo półprzewodników przełączających. Można zastosować transoptor z optotriakiem, może być sam triak, może być tranzystor, tyrystor. Jest wiele możliwości. Co się zastosuje zależy od tego, co chcesz przełączać.
  • #6 1675631
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Może być problem z wyłączeniem tyrystora. Ja proponuję MOSFETa bo nie obciąży portu LPT.
  • REKLAMA
  • #7 1676065
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1592
    dgaleza napisał:
    Możesz zastosować tyrystor. Często wykorzystuje się go w układach z powodu mniejszych gabarytów niż przekaźnik, a zasada jego działania jest podobna.

To są jakieś istne brednie i totalne głupoty zasada działania nie jest nawet zbliżona !!!!!! Tyrystor jest elmentem półprzewodnikowym, przekaźnik elktromagnetycznym. Dodatkowo tyrystor nie zapewni Ci galwanicznej separacji i będzie musiał być użyty transoptor. Nie chodzi tu o gabaryty. tu chodzi o szybkość przełącznia i brak iskrzenia na zestykach. Dodatkowo tyrystory i triaki są mało podatne na zużycie, a nawet największy przekaźnik się uszkodzi od zbyt częstego przełączania. Choć niektóre mają odpowiednie gaszenie powstałego łuku.

A co do mosfeta to można jest to niezły pomysł, ale po co jak baza tranzystora bipolarnego pobiera znikomy prąd, a port LPT odda napewno conajmniej 10mA. A tyrystor wyłączy się, o ile będzie pracował na prądzie przemiennym, ale wtedy zachowa się też jak prostownik i nic z tego nie będzie. Dodatkowo lepszy tu jest triak, bo pracuje dobrze na stałym jak i przemiennym prądzie, bo przewodzi w obie strony. A tyrystor to jak każdy wie oprócz kolegi dgaleza to sterowana dioda czterowarstwowa. Na prądzie stałym wyłączenie triaka i tyrystora jest nie możliwe, chyba, że przez te elementy nie płynie prąd.

Dodatkowo można też użyć tranzystorów bipolarnych, ale to zależy od tego co ma być sterowane i jak to jest zasilane.
  • #8 1677575
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Czcza dyskusja! Element wykonawczy zależy od tego co iczym chce się sterować. W odpowiednim zastosowaniu każdy wcześniej wymieniony element spełni swe zadanie. Do sterowania z LPT poleciłbym jednak elementu z optoizolacją typu optotriac (dla prądów przemiennych) czy wcześniej proponowany "przekaźnik", któru w sumie też jest optotriakiem tyle, że z układem detekcji włączenia w zerze. Dla prądów stałych optptranzystor sterujący tranzystorem wykonawczym bipolarnym lub MOS.
  • #9 1681649
    zajcevos
    Poziom 11  
    Myślałem o sterowaniu np. włączeniem/wyłączenem radia (zamiast przycisku), lampki, czy np. wiatraczka, ale zaczynam zauważać różnicę, na radiu na przełączniku mam 2V a na lampce 220 :/.
  • #10 1682513
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Nie wiem czemu rezygnujecie z przekaźnika....przekaźnik 250VAC 10A kosztuje kilka złotych jest dostępny w różnych napięciach dla cewki, może przełączać mocno obciążone obwody i przede wszystkim jest prosty w montażu, bo nawet nie trzeba się wysilać przy płytce drukowanej. To jest według mnie najbanalniejsze rozwiązanie.

Napięcie jakie przełączasz nie ma znaczenia bo i tak większość przekaźników jest na 250V a najmniejsze jakie znam to 10A z jednym stykiem przełącznym.
  • #11 1682654
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Mefu napisał:
    nie wiem czemu rezygnujecie z przekaźnika....przekażnik 250VAC 10A kosztuje kilka złotych jest dostępny w różnych napięciach dla cewki, moze przełączać mocno obciążone obwody i przedewszystkim jest prosty w montarzu bo nawet nie trzeba się wysilać przy płytce drukowanej. To jest według mnie najbanalniejsze rozwiązanie.

Napięcie jakie przełaczasz nie ma znaczenia bo i tak większosć przekaźników jest na 250V a najmniejsze jakie znam to 10A z jednym stykiem przełącznym.

Witam, to może R15 z podstawką :-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat alternatyw dla tradycyjnych przekaźników do sterowania urządzeniami z portu LPT komputera. Zamiast przekaźników elektromagnetycznych proponowano zastosowanie elementów półprzewodnikowych takich jak triaki z optotriakami, tyrystory, tranzystory MOSFET, transoptory czy optotriaki, które zapewniają szybsze przełączanie i brak iskrzenia na stykach. Podkreślono, że tyrystory i triaki nie zapewniają galwanicznej separacji i wymagają optoizolacji. Wskazano, że wybór elementu zależy od rodzaju sterowanego obciążenia (prąd stały lub przemienny) oraz napięcia i prądu obwodu. Dla prądów przemiennych rekomendowano optotriak lub przekaźnik z optotriakiem i detekcją przełączania w zerze, a dla prądów stałych – optotranzystor sterujący tranzystorem bipolarnym lub MOSFETem. Zwrócono uwagę, że przekaźniki elektromagnetyczne są tanie, łatwe w montażu i mogą przełączać wysokie napięcia i prądy (np. 250VAC, 10A), co jest istotne przy sterowaniu urządzeniami o różnych parametrach, np. radiem (2V) i lampką (220V). Wspomniano także model półprzewodnikowego "przekaźnika" S202S02 jako przykład elementu do sterowania z niskim prądem sterującym (8mA).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA