logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymogi prawne dla produkcji i sprzedaży robotów oraz linii produkcyjnych w Polsce

strikexp 12 Mar 2017 23:01 2421 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie wymogi prawne i formalności trzeba spełnić, żeby legalnie produkować i sprzedawać robota albo linię produkcyjną w Polsce?

Tak, ale musisz zrobić ocenę zgodności i oznaczyć CE dla całego urządzenia; samo użycie podzespołów z CE nie przenosi tego znaku na gotowego robota czy linię [#16350315][#16350736][#16350886] W praktyce trzeba spełnić wymagania dyrektywy maszynowej i elektrycznej, czyli m.in. RoHS, EMI, brak ostrych krawędzi, osłony części ruchomych i przycisk E-Stop [#16342187] Zgodność opiera się na analizie ryzyka, a jeśli trzeba, dochodzą badania EMC, hałasu, wibracji, pola elektromagnetycznego, izolacji wysokonapięciowej i testy systemów bezpieczeństwa [#16342278] W threadzie padło też, że w Polsce wymagania CE mogą dotyczyć nawet „wprowadzenia do użytku”, więc najprostsza droga to krótka procedura oceny zgodności i deklaracja CE do dokumentacji [#16344030] Dla urządzeń niskonapięciowych LVD ma pozwalać na samodzielną ocenę zgodności przez producenta, bez jednostki notyfikowanej, i nie trzeba do tego uprawnień SEP; przy wyższych napięciach lub większym ryzyku mogą dojść dodatkowe wymagania i koszty badań [#16344466][#16355505]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 16341882
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Nie wiem czy wrzuciłem temat w odpowiednim dziale. Ale trudno sprecyzować gdzie powinien trafić, więc wrzuciłem tam gdzie jest dużo ludzi obeznanych w temacie.

Otóż chciałbym wyprodukować robota/linię produkcyjną i ją potem sprzedać. Oczywiście wszystko w oparciu o działalność gospodarczą.
    W skład takiego produktu wchodziłyby:
    - komputer jednopłytkowy
    - samodzielnie wyprodukowane obwody drukowane
    - zasilacz gotowy lub samodzielnie wykonany
    - silniki
    - elementy mechniczne jak np prowadnice/łańcuchy/koła zębate
    - kupione i kompletne elektronarzędzia itp

I teraz pytanie, czy to jest w tym chorym kraju legalne bez dodatkowych uprawnień? Tzn zakłądając że odbiorcą będzie ktoś zaufany, nie robiący żadnych problemów. To czy jakiś urzędas nie przyjdzie i nie powie że to przecież nielegalne bo przepis taki i taki...
    Wiem tylko o oznaczeniu CE..

Mógłby mi ktoś rozjaśnić moje wątpliwości co do pozostałych wymogów prawnych?
  • Pomocny post
    #2 16342187
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 16342261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16342268
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 16342278
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16342282
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16342320
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16342540
    strikexp
    Poziom 27  
    Co do komputera jednopłytkowego to oczywiście chodzi mi o coś takiego jak Raspberry PI. Nie bawię się płytki mikrokontrolery bo różnica kosztu nieistotna przy 1 sztuce. A wiem o ile łatwiej jest oprogramować coś na Linux, gdzie mogę pracować bezpośrednio na docelowej maszynie i debugować np do pliku. Niż miałbym za każdym razem programować mikrokontroler i drapać sie w głowę co jest nie tak.

Z linią produkcyjną przesadziłem, pytam bardziej na przyszłość. Na razie chcę zrobić znajomemu prosty automat do zakładu produkcyjnego. Poza oprogramowaniem nie będzie tam nic skomplikowanego, każdy elektronik będzie mógł to serwisować.

Na razie goni mnie czas, wieczorem odpowiem bardziej precyzyjnie.

Dodano po 8 [godziny] 41 [minuty]:

atom1477 napisał:

Musisz zrobić zgodnie z dyrektywą sprzętu elektronicznego czyli spełnić RoHS, EMI, ipt. Ogólnie żeby było CE.

ROHS to wiem, a EMI to raczej kupiony zasilacz załatwi. Gorzej z tym co ja dodam za zasilaczem.

Marek_Skalski napisał:

Samodzielnie wyprodukowane obwody to własny layout, czy chcesz te płytki sam ciąć, trawić, wiercić i montować na nich komponenty.

Płytki PCB to zamówię, nie jest to droga usługa przy takim przeznaczeniu.
    Lutować będę już raczej sam, raczej za drogo wychodzi.
  • #10 16343609
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16344010
    strikexp
    Poziom 27  
    Nie no po znajomośći to zrobić się nie da, muszę wystawić fakturę. Jednak ewentualnie mogę sprzedać sam soft i projekt. Budując urządzenie na użytek własny to chyba nie trzeba żadnego CE spełniać?

Druga sprawa, a jednak jakbym chciał dać CE to co? Wystarczy zadeklarować zgodność dla takiej jednej sztuki gdzieś w dokumentacji?
    Ewentualnie co muszę dokładnie zrobić aby uzyskać CE po najmniejszej linii oporu? Bo jak wspominałem odbiorca nie będzie robił problemów. A całe urządzenie będzie w zamkniętym pomieszczeniu obok taśmociągu.
  • Pomocny post
    #12 16344030
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 16344102
    strikexp
    Poziom 27  
    Czyli mam trochę dodatkowej papierkowej roboty :)
    Bo w sumie wszystko jest na urządzeniach z CE. A i sam nie jestem amatorem w projektowaniu. Wystarczy ograniczyć się do 48V DC przy wykonywaniu własnych elementów, i wszystko powinno wyglądać prawidłowo w papierach.

A jak się przyczepią to już na siebie zarobi i nie będzie szkoda wydać kilku tyś. zł na certyfikat.
    Tylko mnie tak jeszcze zastanawia jeden szczegół, czy nie trzeba mieć uprawnień SEP do napięć których się używa?
  • Pomocny post
    #14 16344466
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 16344715
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 16344815
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 16344895
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 16344906
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 16345115
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    jedna sprawa - czy urządzenie będzie tylko "grało i śpiewało" czy może będą tam elementy niebezpieczne? chodzi o takie rzeczy jak prasa o napędzie innym niż ręczny siłownik grzałka laser ??
    Z tego co wiem to takie wlasnie urządzenia powinny być badane przez UDT regularnie.
    raz na jakiś czas wpadnie UDT i zostawi zalecenia pokontolne ze maszynę trzeba dostosować do panujących przepisów BHP.
    Jeżeli od działania maszyny zależy ludzkie życie to pewnie trzeba będzie przeprowadzić procedurę określającą poziom SIL.
    Jeżeli Ty programujesz to od razu mówię że w pojedynkę tego nie zrobisz bo musi być człowiek odpowiedzialny za konstrukcję wdrożenie projekt , walidację i asesor . przy czym norma SIL4 chba obliguje do zastosowania dwóch kanałów obróbki danych przy czym nie może być tk że oba są pisane pod jednym systemem. (czyli jedno w linux i w c a drugi kanał danych pod windows i pascal)
  • #20 16350315
    strikexp
    Poziom 27  
    A jeszcze tak zapytam, co gdyby użyć samych komponentów z CE?
    Czyli same silniki z CE, sterownik z CE, czujnik z CE, zasilacz z CE. Czy wtedy całość staje się urządzeniem z CE?
  • #21 16350736
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 16350786
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6441
    strikexp napisał:
    ją potem sprzedać

Pytanie kto to kupi, robić możesz nawet napędy antygrawitacyjne i mieszacze umysłu.
  • #23 16350865
    strikexp
    Poziom 27  
    atom1477 napisał:
    Nie.

W takim razie na jakiej zasadzie są wykonywane instalacje automatyki? Powiedzmy taki dobitny przykład: sterownik PLC + klimatyzator.
    Bo skoro łączenie urządzeń z CE daje zestaw bez CE. To wynika że np sklepy komputerowe składają komputery nieposiadajace CE, pomimo że każdy element z osobna posiada CE :) 
  • #24 16350886
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 16354219
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    ale komputer owszem jest jednym urządzeniem i co wtedy?? można jakis paragraf? ??
  • #26 16354249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 16354256
    strikexp
    Poziom 27  
    atom1477 napisał:

Najprostsza linia oporu jest zrobienie krótkiej procedury oceny zgodności (żeby tylko była w razie kontroli) oraz napisanie karty deklaracji CE.

A czy są jakieś przykładowy jak takie dokumenty powinny wyglądać?

Tak sobie myślę że te badania w akredytowanym laboratorium to by jeszcze przeszły. W końcu sam sprzęt sporo kosztuje.
    Ale jakby mieli przy tych badaniach go uszkodzić, to już zupełnie inaczej wyglądają kwestie finansowe. W końcu silniki/siłowniki przemysłowe nie kosztują kilku złotych. A i elektronika do tanich nie należy.
  • #28 16354260
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 16354270
    strikexp
    Poziom 27  
    Czyli jaka to może być kwota?
    Obiło mi się o uszy że dla pojedyńczego urządzenia wielkości klawiatury. Taki koszt to około 5-10 tyś złotych.
  • Pomocny post
    #30 16355505
    Poziom 36  
    Ocena: 417
    Obecnie firma w której pracuje przeprowadza certyfikacje produktu. Koszty badań w jednostkach zewnętrznych to około 150 tys zł (produkt wielkości A4).
    Jak już to proponuje sprawdzić czy .:
    Twój produkt wymaga oznakowania CE ?
    Czy i jaki moduł (czy wymagana jest "3 strona") ?
    Czy klient wymaga od ciebie takiego oznaczenia ?
    Kto wprowadzi przedmiot na rynek ( o ile w ogóle wprowadzi) ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie prawne związane z produkcją i sprzedażą robotów oraz linii produkcyjnych w Polsce. Użytkownik zastanawia się nad legalnością wytwarzania urządzeń, takich jak roboty, z wykorzystaniem komponentów takich jak komputery jednopłytkowe, obwody drukowane, zasilacze i silniki. Wskazano na konieczność spełnienia wymogów dyrektyw CE, w tym RoHS i EMI, oraz dyrektywy maszynowej, co obejmuje m.in. zapewnienie bezpieczeństwa mechanicznego i elektrycznego. Podkreślono, że komputery jednopłytkowe, takie jak Raspberry Pi, mogą nie być odpowiednie do zastosowań przemysłowych. Użytkownicy zwrócili uwagę na potrzebę przeprowadzenia oceny zgodności oraz na ryzyko związane z wprowadzeniem urządzenia do użytku bez odpowiednich certyfikatów. Wskazano również na możliwość samodzielnego przeprowadzenia oceny zgodności, ale z zastrzeżeniem, że w przypadku wyższych napięć konieczne mogą być badania w akredytowanych laboratoriach. Koszty certyfikacji mogą być znaczne, a użytkownik rozważał możliwość użycia komponentów z CE w celu uproszczenia procesu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA