logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama przesuwna bez przeciwwagi

wierzba123 15 Mar 2017 10:30 47460 16
REKLAMA
  • #1 16346844
    wierzba123
    Poziom 16  
    Ocena: 78
    Witam. Z racji tego, że mam mało miejsca zainteresowałem się bramą przesuwną bez przeciwwagi na yt znalazłem fajne rozwiązania. Ktoś ma, testował to? Chciałbym zobaczyć jak zbudowana jest ta szyna. Posiadacie jakieś info? strony producenta ?

• REKLAMA
  • #2 16346873
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 292
    Dość ciekawe rozwiązanie też u siebie planuje przesuwaną brame i mam nie za wiele miejsca na przeciwagę , ciekawe jak to wychodzi cenowo w porównaniu ze standardowym rozwiązaniem.
  • #3 16346879
    wierzba123
    Poziom 16  
    Ocena: 78
    Z tego co firmy montujące ten wynalazek komentują np. na fb to sprawdza się ta rolka u ludzi. Ale nie mogę znaleźć nigdzie samego mechanizmu.
  • REKLAMA
  • #4 16346884
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Trzeba by popytać w sklepach w których sprzedają napędy do bram czasami spotkałem sie w sklepach z gablotkami w których były demonstrowne różne napędy z możliwością podejrzenia jak to pracuje , ale z takim wynalazkiem sie jeszcze nie spotkałem.
  • REKLAMA
  • #5 16346889
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Rozwiązanie pomysłowe ale działa tam duża siła zginająca, mimo że aluminiowa brama ma mniejszą masę niż stalowa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16353301
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Działa na filmie, bo nowe i pewnie aluminiowa brama. Pogadamy po pierwszej zimie, i śniegu z zawartością soli.
    Realnie radze zamontować normalna bramę z rolkami i prowadnicą z np katownika zamontowanego ramionami w dół na solidnym profilu 40x60 w podłożu.
    Do tego pod kątownik wciagamy przewód grzejny , włączany na kilka minut za każdym cyklem bramy + termostat wł. poniżej np. 0 stC. Przydałby się wył. ręczny na wypadek bezśnieżnej zimy.
    Mam pod opieka taka bramę i działa od 10 lat na BX strong.
  • #7 18572618
    wyros
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Czy ktoś posiada taką bramę i może się wypowiedzieć?

A może jest ktoś w stanie polecić wykonawce który ma z tym doświadczenie?

Z góry dzięki za pomoc
  • #8 18619051
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Wystarczy ze ktos się uwiesi na końcu bramy i będa problemy.
    Obciązenia mechaniczne ogromne.
  • #9 18631955
    Mamuel
    Poziom 2  
    Bramy nie są do uwieszania się zwłaszcza w ruchu.
    Zamknięta jest podparta tak samo jak ta z przeciwwagą.
    Cytat:
    Obciążenia mechaniczne ogromne.

Zależą one od długości, ciężaru bramy oraz rozstawu rolek.
    Tu jest system zdwojony i całość dobierana jest do gabarytów i ciężaru przęsła.
    Bardziej obawiam się obciążenia portfela - system nowy do tego podwójny to pewnie drogi.
  • #10 18631973
    GBW
    Poziom 31  
    Ja zadam pytanie dlaczego pokazany jest tylko mechanizm a nie cała brama?
  • #11 18632189
    Mamuel
    Poziom 2  
    Bo chwalą się mechanizmem, brama to rzecz gustu.
    Pokazali za to japonki. :P A napędu nie :(

Chciałem podesłać linki, no ale niestety:
    Posiadasz zbyt mało postów aby zamieszczać linki zewnętrzne i musisz poczekać 24h od dnia rejestracji

Dla zainteresowanych firma od tego systemu to ceta.at
  • #12 21130969
    waran3
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Do tego pod kątownik wciagamy przewód grzejny , włączany na kilka minut za każdym cyklem bramy + termostat wł. poniżej np. 0 stC. Przydałby się wył. ręczny na wypadek bezśnieżnej zimy.

Też o tym myślałem ale ja już mam taką bramę i ona jeździ na takim specjalnym profilu, półokrągłym na górze. Zastanawiam się jak to podgrzać w zimę bo czasami, jak jest śnieg to bramy ruszyć się nie da. :-)
  • #14 21131249
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 219
    W podobny sposób działają mechanizmy szufladowe.. z "milionem" stalowych kulek łożyskowych.
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #15 21310066
    oliwerszatanik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć, jeśli szukasz odpowiedzi na pytania dotyczące tego systemu, zapraszam do nas Aludom.pl. Rozwiązanie jest opatentowane, oparte o stal nierdzewną i rozwiązania, których bez rozkręcenia urządzenia nie da się zrozumieć od tak. Brak przeciwwagi, czy tak naprawdę system skróconego ogona pozwala nam skrócić ogon np. w przypadku 4m bramy przesuwnej z 1,5m do 56cm. W niektórych przypadkach jest to jedyne rozwiązanie do zastosowania. Nie jest niestety tanie. Trwałość? Spokojnie nas przeżyje. Jedynie istotne mechaniczne uszkodzenie bramy może wpłynąć na uszkodzenie tego systemu. Nie ma alternatyw na rynku o takiej trwałości. Działamy już prawie 20 lat i tylko z aluminium. Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

>>18631973 Słusznie, powinniśmy pokazać całość wykonania, a nie tylko mechanizm, którego dotyczył film. Myślę, że na tamte czasy nikt nie myślał szerzej, tylko zrobił, co mu kazano, i efekt po latach widzimy.

Dodano po 4 [minuty]:

>>18619051 Zastanawiam się tylko, po co mamy się wieszać na końcu bramy? Produkuję bramy i oczywiście rozwijamy się, ale o zawieszaniu się na końcu bramy nie mamy powodu myśleć. Druga sprawa, czy jest to brama stalowa, czy aluminiowa, spowodowanie dźwigni zawieszając się na końcu bramy może spowodować bardzo niekorzystny ucisk na kole zębatym automatu i docelowo rozpocząć degradację napędu i listwy zębatej. Dystans między listwą zębatą a kołem zębatym powinien wynieść min 2mm.
    Wracając do zawieszania i tego typu pomysłów, których żaden z producentów nie bierze pod uwagę, odradzam.

Dodano po 2 [minuty]:

>>18631955 System nie jest nowy ma już sporo lat. Pierwsza realizacja na naszym rynku ok 16-17 lat temu.
  • #16 21310928
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    Jedno ale - bramę o jakiej masie wytrzyma ten alu wózeczunio o długości pół metra? Raczej do góra 100 kg...
  • #17 21311146
    oliwerszatanik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Najmniejszy Atec jest dedykowany do bram max 4350 mm długości lub wagi 168 kg. Największy Atec już do bram max 9000 mm długości lub wagi 450 kg.
    Patrząc na wagę bram aluminiowych w świetle wjazdu do 5-4 m, te wózki są jak najbardziej odpowiednie. Tylko stosujemy je nie dla potrzeby wizualnej, ale z powodu braku rozwiązań, w momencie gdy nie mamy możliwości zastosować standardowego ogona. To jest rozwiązanie premium do ogrodzeń premium, aluminiowych. Wymagają zastosowania zestawu z szyną dedykowaną. Ceny takiego rozwiązania za sam Atec wahają się od 4500-10000 zł netto dodatkowo do bramy. Często takie rozwiązanie stosujemy w posesjach, gdzie klient chce parkować na podjeździe i w garażu, więc nie może zastosować ani harmonijki, ani 2-skrzydłowej bramy. Teleskopy są nadal konstrukcją niepewną i jeśli mogę, to ich nie stosuję. Korzystamy wtedy z bramy przesuwnej i z uwagi na krótką linię ogrodzenia zakładamy Atec. Mam tylko jeden przypadek, gdy Atec musiał zostać wymieniony, ponieważ pojawiły się luzy w szynie, gdy szyna była, delikatnie mówiąc, niezadbana i nieserwisowana, także automat. Haki, jakie łapią w Atecu szynę, po prostu zaczęły nietypowo się ścierać - czego kompletnie nie powinno mieć miejsca. Brud, piasek, niesprawny automat w ciągu kilku lat doprowadził do usterki elementu, który nie ma prawa się zepsuć. Oczywiście zachęcam do regularnego serwisowania bram i automatyki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat bram przesuwnych bez przeciwwagi, które są interesującym rozwiązaniem dla osób z ograniczoną przestrzenią. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i obawami związanymi z mechanicznymi obciążeniami oraz trwałością takich systemów. Wskazano na potrzebę poszukiwania informacji o mechanizmach oraz producentach, a także na możliwość zastosowania systemów grzewczych w zimie. Wspomniano o firmie Ceta oraz systemie Atec, który jest dedykowany do bram aluminiowych o różnych długościach i wagach. Użytkownicy podkreślają, że takie rozwiązania są kosztowne, ale mogą być jedyną opcją w przypadku braku miejsca na standardowe bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA